De ce sa stai de vorba cu tine insuti

share on:

Cu siguranta, titlul acesta te-a facut imediat sa-ti pui intrebarea: de ce sa stai de vorba cu tine insuti? Daca vreodata ai petrecut cateva minute reflectand la ce se intampla cu tine si in jurul tau, atunci clar te vei regasi si in aceasta postare. Daca n-ai facut asta pana acum, dar totusi iti doresti sa incepi de undeva, atunci ti s-ar putea potrivi si tie. Scopul este acela de a deveni mai constient de tot ce te inconjoara si sa folosesti asta in avantajul tau. Iar acest aspect tine de arta de a te descurca in si prin viata. Cu totii ne dorim sa stapanim aceasta arta cat mai bine. Unii se descurca admirabil, altii mai greu, desi incearca din rasputeri…iar altii nici nu-si pun problema. Dar cum sa faci sa faci parte din prima categorie?

Nu pot avea pretentia ca eu as detine adevarul absolut in aceasta privinta… nu sunt un invatat in aceasta directie, dar sunt om si-ti pot impartasi din ceea ce am aflat si eu, de multe ori, prin experienta proprie. De obicei, aceste momente de introspectie apar in momentele de cumpana sau in cele de singuratate. In cazul meu, ele au fost mereu prezente, chiar din copilarie, iar acum sunt deja automatism. Nu pot spune cum si in ce fel mi-am dezvoltat acest obicei, dar abia in urma cu cativa ani am realizat cum sa le folosesc in avantajul meu.

Si acum, sa vedem impreuna de ce sa stai de vorba cu tine insuti:

1. Te ajuta sa ai o imagine mai clara si organizata a evenimentelor

Din ce in ce mai des suntem luati cu  asalt de evenimentele zilnice, care se deruleaza din ce in ce mai repede si ne vedem coplesiti. sau, mai rau, uitam lucruri. Din ce in ce mai des si mai mult. Cu siguranta ti s-a intamplat si tie! Daca te opresti, totusi, cateva momente sa faci un „bilant” , iti vei „forta” mintea sa se organizeze mai bine si sa-ti readuca in atentie ceea ce este important pentru tine. Pana la urma, organizarea este piatra de temelie a reusitei!

2. Te ajuta sa te detasezi de sentimentele puternice si sa evaluezi situatia „la rece”

Cei mai multi dintre noi sunt tentati sa reactioneze imediat la anumiti stimuli. Cu cat emotiile sunt mai puternice, cu atat imaginea de ansamblu a evenimentelor devine mai subiectiva, posibil si eronata. Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa reflectezi asupra celor intamplate si sa analizezi inca o data, „la rece”, tot ce ti s-a intamplat, de data aceasta incercand sa nu ai ca prioritate sentimentele acumulate. Doar asa poti vedea clar ce si cum s-a intamplat.

3. Te ajuta sa-ti recunosti propriile greseli, dar si reusitele

Stiu, e greu sa admiti in fata cuiva ca ai gresit…si cu atat mai mult sa faci asta cu o sinceritate absoluta. Tocmai de aceea este o idee buna sa-ti recunosti tie cu adevarat unde si in ce mod ai gresit, care sunt punctele tale forte si reusitele pe care le-ai acumulat.In definitiv, doar recunoasterea in forurile tale interioare poate provoca acel declic care sa schimbe ceva. Cu siguranta, e mult mai usor sa impartasesti  momentele de succes cu cei din jur, dar doar tu vei putea aprecia exact cat de mult ai muncit pentru ele si ce inseamna acestea cu adevarat pentru tine!

4. Te ajuta sa-ti dezvolti stima de sine

Cu totii stim cat de important este  stima de sine si cat de mult ne poate ridica aceasta. Prin analiza a esecurilor si reusitelor proprii, poti realiza unde mai ai de lucrat, dar si unde ai excelat. Simpla constientizare a faptului ca, in ciuda nereusitelor, ai inregistrat si succese te face sa devii mai increzator in fortele proprii si iti da forta sa-ti continui demersul. Totodata, iti va da si o doza de optimism.

Cat de des sa stai de vorba cu tine insuti?

  • Poti face asta oricat de des doresti si simti nevoia. Eu, de exemplu, am cate o scurta discutie cu mine insami la finalul fiecarei zile, cand imi revizuiesc activitatile de peste zi. Cu aceasta ocazie, incerc sa-mi raspund la cateva intrebari, ca acestea:
    • Ce greseli am facut azi? Dar lucruri bune?
    • Ce am invatat din fiecare dintre ele?
    • Cum cataloghezi ziua de azi: este una din zilele mele bune sau mai putin bune?
    • Cum as putea sa transform o zi nefasta intr-una fasta?
    • Care este cel mai bun lucru care mi s-a intamplat azi?

Te asigur ca, desi pot parea multe intrebari deodata, nu-mi ia mai mult de 2-3 minute sa gasesc raspunsurile. Insa niciodata nu uit ca, la final, sa inchei totul intr-o nota optimista, raspunzand la ultima intrebare si sa stabilesc cel mai bun aspect al zilei. Astfel, sentimentele pozitive vor persista si pe timpul noptii, iar dimineata urmatoare va incepe in aceeasi nota.

  • Totusi, daca vrei sa ai o imagine si mai clara a evolutiei tale, este recomandabil sa iti faci asemenea bilanturi si la intervale mai mari, cum ar fi: saptamanal, lunar, anual, etc.
  • Totodata, nu uita sa-ti si notezi concluziile la care ai ajuns la finalul fiecarui astfel de bilant. Vei fi uimit sa descoperi cat de mult poti avansa!

Nu uita!

  • Nimeni nu poate intelege ce se intampla cu tine mai bine decat tu insuti!
  • Cel mai bun sfetnic iti ramane propria constiinta!

Tu te-ai gandit vreodata sa stai de vorba cu tine insuti? Si daca da, cat de des o faci?

P.S. Acest articol face parte dintr-un proiect de suflet, pe care imi doresc sa-l dezvolt, astfel incat sa ajute cat mai multi oameni. Ma poti ajuta si tu lasandu-mi un comentariu aici si/sau distribuind postarea pe retelele de socializare. Iti multumesc!

 

 

1 Comment

  1. Cred ca doar a-ti vorbi tie insuti nu este cine stie ce. Cred insa ca a face acest lucru in scris este mult mai mult. Vorbesc din punct de vedere personal, pentru ca mie mi se intampla sa gandesc ceva si apoi, foarte repede, sa trec la altceva. Cred ca am o gandire mai superficiala. Cand scriu insa este mult diferit. Trebuie sa formulez concret, in cuvinte adecvate, gandul. Asta inseamna pentru mine o concentrare mai mare si o delimitare a acelui gand de alte interferente. In plus, acel gand pot sa-l reccitesc si sa vad daca este ceea ce am vrut sa exprim, avand posibilitatea de a reveni si a-l imbunatati. Pentru mine doar activitatea mentala nu-i suficienta. Mai mult chiar, atunci cand vreau sa-mi lamuresc mie insumi anumite probleme care ma preocupa, scriu si postez acele scrieri, nu neaparat pentru a impartasi altora preocuparile mele ci pentru a fi mai riguros in redactare. Daca as face acest lucru doar pentru mine cred ca as fi superficial.
    Pentru mine aceasta activitate de introspectie este ceva foarte greu. Poate ca sunt eu prea orgolios…..

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: