In ultima vreme am fost martora unor discutii pe toate vocile referitoare la combinatiile alimentare corecte cu lapte. Marea intrebare este: Combinam sau nu laptele cu fructe? Are sau nu vreun efect nedorit aceasta alaturare? Pe de-o parte au existat raspunsuri de genul: „Da, combin mereu laptele cu fructe si copilul meu n-are nimic..nici eu n-am nimic!” Pe de alta parte exista si raspunsuri de genul: „Nu, niciodata! Chiar daca pe moment nu se „intampla nimic”, pe termen lung vor fi cu siguranta efecte adverse”. Ei bine, mie mi-a fost foarte greu sa raspund scurt la o asemenea intrebare. De ce? Mai ales pentru ca e destul de mult de explicat, iar un raspuns laconic mai mult ar incurca lucrurile decat sa lamureasca oamenii. Pentru ca totusi, eu cred ca fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga intai lucrurile, inainte de a lua o decizie pentru sine si familia sa.
Fiecare aliment are nevoie de enzime pentru a putea fi digerate de organismul nostru. Problema laptelui este destul de spinoasa, mai ales pentru persoanele cu o digestie precara, sau cu sensibilitate ridicata. Pe masura ce inaintam in varsta, aceste enzime care ajuta la digerarea laptelui dispar din sistemul nostru digestiv, aceasta fiind si o posibila explicatie pentru care laptele nu este agreat de multi dintre semenii nostri, sau le forteaza aparatul digestiv, fara ca acestia sa stie.
Ca o curiozitate, am aflat ca exista chiar popoare intregi (cum ar fi cele africane) care nu „se impaca” deloc cu acest aliment (ma refer la populatia adulta, nu la copii, la care inca mai sunt prezente enzimele necesare pentru digestie).
Combinam sau nu laptele cu fructe?
Problema combinarii sau, dimpotriva, a excluderii unor combinatii posibile (si uneori foarte gustoase) ia in considerare timpii de digerare a alimentelor care intra in aceste asocieri. De asemenea, importanta este si absorbtia calciului din lapte, care poate fi ingreunata, sau chiar anulata de anumite combinatii (cum ar fi produsele bogate in fibre cerealiere, de ex.–biscuiti, diferite produse de patiserie, etc.)
In cele ce urmeaza, voi incerca sa redau sub forma de tabel informatiile pe care le-am adunat de-a lungul timpului din carti, studii si diferite materiale de specialitate.
Combinatii cu lapte de vaca integral, lapte degresat, lapte partial degresat si/sau lapte condensat indulcit
Combinatii recomandate: lapte, apa
Combinatii neutre: paine si produse de panificatie
Combinatii nerecomandate: fructe in general, miere, zahar de sfecla, zahar de trestie, dulceturi, cereale si derivate, cartofi, castane, legume, branzeturi, peste gras, peste slab, carne slaba, branzeturi grase, carne grasa, maruntaie, oua, fructe cu coaja lemnoasa, ulei, unt, smantana, margarina, slanina, masline, verdeturi in general, sare.
Nota: Asocierea laptelui cu paine, sau alte produse amilacee similare nu constituie o combinatie contraindicata, data fiind distrugerea partiala a amidonului in procesul de coacere in cuptor a acestor produse.
Acestea fiind spuse, se mai adauga si parerea multor nutritionisti celebri, cum ar fi Gillian Mckeith, dr. Young, etc., precum si adeptii alimentatiei raw-vegane care sustin ca laptele de origine animala nici nu este indicat consumului uman (i.e. a se refera la adulti, nu la copii) si ca nu este deloc sanatos. Dimpotriva, ne provoaca destul de multe suferinte si afectiuni pe care le putem evita prin eliminarea sa totala din meniurile noastre.
Ce este cert este faptul ca, asa cum am spus si mai sus, unele persoane prezinta o sensibilitate mai mare, sau chiar imposibilitate de ingerare a laptelui, fie el simplu, cu fructe, cacao sau cafea. Ca veni vorba: combinatia lapte-cafea, desi este atat de obisnuita si chiar gustoasa, nu este recomandata de niciun specialist in nutritie!
Si totusi…cum facem smoothie delicios pentru copii? Simplu: fie folosim apa plata, fie combinam fructele cu lapte vegetal, chiar preparat de noi proaspat in casa, cum ar fi deliciosul lapte de migdale (foarte bine tolerat si acceptat de copii), fie laptele de cocos, sau preparat din alte nuci si seminte. Asta pentru a elimina orice dubiu si posibile probleme digestive ce-si pot arata coltii mult mai tarziu, in viitor). Eu cel putin asa fac!
Voi cum procedati…si de ce?
surse: Tentori A. si Turetta G.,Combinatii alimentare sanatoase, Curtea veche, 2008 (print)
Mencinicopschi, G., Noua Ordine Alimentara, Coreus Publishing, 2010 (print)
McKeith, G., Esti ceea ce mananci!, Curtea Veche, 2005 (print)
Young, R.&S, Dieta Young, Miracolul Ph pentru o sanatate perfecta, Paralela 45, 2005 (print)
http://www.acidalkalinediet.net/acid-alkaline-food-chart.php
http://www.soilandhealth.org/02/0201hyglibcat/020126shelton.orthotrophy/020126.ch26.htm
http://dailyhealthpost.com/avoid-bloating-3-combinations-of-foods-you-dont-want-to-eat/
Photo credit: feminis.ro
[…] folosirea laptelui de vaca in piureuri de legume amidonoase, deoarece laptele de origine animala nu se combina bine cu mai […]
[…] Pe internet exista numeroase utilizari ale acestui lapte de ovaz, precum si variante de retete. Eu v-o prezint astazi pe una din ele, pe cea care mi se pare mie cea mai la indemana si comoda. Laptele de ovaz se poate consuma crud, fie exact asa cum il prepar eu, fie adaugandu-i consimentele preferate: cuisoare, cardamom, scortisoara, cacao, etc. De asemenea, se poate folosi si in diferite milkshake-uri cu fructe de sezon. […]
[…] folosirea laptelui de vaca in piureuri de legume amidonoase, deoarece laptele de origine animala nu se combina bine cu mai […]
[…] Pe internet exista numeroase utilizari ale acestui lapte de ovaz, precum si variante de retete. Eu v-o prezint astazi pe una din ele, pe cea care mi se pare mie cea mai la indemana si comoda. Laptele de ovaz se poate consuma crud, fie exact asa cum il prepar eu, fie adaugandu-i consimentele preferate: cuisoare, cardamom, scortisoara, cacao, etc. De asemenea, se poate folosi si in diferite milkshake-uri cu fructe de sezon. […]