Pastai de fasole mov la cuptor

share on:
Pastai de fasole mov la cuptor

Pana anul acesta n-am vazut in piata pastai de fasole mov. Stiam ca exista, le vazusem pe la prietene, dar eu nu le avusesem pana acum in casa. Intr-una din rarele dati cand ajung si eu prin piata (si ce fericire e atunci pe mine!), am avut extraordinara surpriza sa gasesc sfecla mangold, fenicul frunze si…exact frumusetea asta de pastai mov!

Nu cred ca va pot descrie incantarea mea nemarginita! Probabil ca vi se va parea ciudat ca ma bucur ca un copil doar la asa ceva. E o bucurie simpla, intr-adevar…dar cele mai mari bucurii sunt cele simple, nu-i asa?

Si acum, sa va spun si de ce apreciez eu atat de mult tipul acesta de pastari..si toate legumele mov: datorita antioxidantilor pe care ii contin! Pe langa asta, prezinta si un aspect foarte interesant, cameleonic chiar: la preparare termica, ele devin verzi! Un verde inchis, stralucitor si extraordinar de frumos. Doar e culoarea vietii!

Si totusi, de ce movul acela devine verde? Simplu: datorita faptului ca antocianinele continute (si care dau culoarea mov) sunt foarte sensibile la lumina si temperatura. Cu cat lumina este mai puternica, cu atat ele vor deveni mai inchise la culoare (in starea naturala, cruda). Insa, cu cat temperatuta este mai ridicata, cu atat culoarea mov se estompeaza, ramanand doar clorofila…responsabila de culoarea verde pe care noi spunem ca o capata la gatire. Nu e deloc asa…clorofila a fost mereu prezenta in legume, dispare doar movul, care o mascase pana in acel moment.

Pastai de fasole mov la cuptor

Pastai de fasole mov la cuptor

Pastai de fasole mov la cuptor

  • 500 grame pastai de fasole mov
  • 2-3 catei mari de usutroi
  • sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 1/2 lingurita pudra de ghimbir
  • 1 ceascuta apa plata
  1. Se spala pastaile bine, dupa care se curata varfurile si coditele.
  2. Se unge o tava termorezistenta cu 1 lingura ulei.
  3. Se aseaza pastaile in vas.
  4. Se adauga restul de ulei, se amesteca putin cu mainile pentru omogenizare.
  5. Se adauga apa
  6. Se aseaza capacul si se introduce tava in cuptorul preincalzit.
  7. Dupa aproximativ 15 minute se scoate tava, se adauga condimentele, se intorc pastaile usor, sa se patrunda bine
  8. Se mai da tava la cuptor inca 15 minute, pana cand pastaile sunt moi.
  9. Se lasa 5 minute la racorit, dupa care se scot pe platou si se servesc.
  10. Pofta buna!

Pastai de fasole mov la cuptor

4 Comments

  1. Arata delicios, este o fasole grozav de buna cu usturoi si smantana. Cand eram mici copii am mers in vacanta la bunica in Modova si avea in gradina ep araci acest fel de fasole ,neagra si infioratoare pentru noi cei care nu o cunosteam .Am fugit de am mancat pamantul in casa si am crezut ca sunt serpi :)))) .Nu am mai vazut de atunci asa fasole , nici boabe sa punem si noi .Din pacate.

    1. Mirela, multumesc frumos pentru ca ai trecut pe la mine! sa stii ca au inceput sa apara prin piete pastaile astea..insa, in functie de alcalinitatea sau aciditatea solului, pastaile isi schimba nuanta (de fapt, calitatea solului da un anumit ph sevei..iar ea este responsabila cu nuantarea pastailor): in mediu acid bate spre rosu, in mediu alcalin are subtonuri galbene iar in mediu neutru sunt albastrui. Cred ca asa se explica nuanta aceea pe care o tii tu minte din copilarie 🙂

    1. eu am fost tare fericita cand am gasit-o! cred ca va aparea si pe la voi cat de curand..ca circula repede 🙂

Comments are closed.

share on: