articole nutritie

Cum consumam bauturile

suc de mar cu scortisoara si anason

Consumul de bauturi este vital pentru organism. Insa nu orice fel de bauturi! In acest articol puteti afla cum consumam bauturile si care sunt cele mai recomandate pentru noi.

Asa cum bine stim, toate lichidele pe care le consumam contin apa, la baza careia sta insasi viata. Noi insine suntem in proportie de 70% apa, in care se dizolva substantele nutritive, iar apoi acestea sunt transportate catre toate celulele corpului nostru, pentru a le hrani. La fel, reziduurile sunt eliberate in sange si apoi eliminate prin transpiratie si urina (transpiratia are si rolul de a regla temperatura corpului, asadar este si ea foarte importanta). Iata asadar, de ce este atat de important sfatul binecunoscut de a ne hidrata corect si frecvent! Necesarul hidric zilnic pentru un adult se invarte in jurul a 2-3 l /zi, insa asta nu inseamna doar apa plata: fructele, legumele, supele, sucurile naturale, etc. contribuie si ele la acest necesar.

Ce bauturi este bine sa consumam

  1. De departe, cea mai potrivita bautura este apa, cu conditia ca aceasta sa fie obtinuta din surse sigure. Apa hidrateaza, taie setea, nu are nicio calorie. Din pacate, insa apa de la robinet este tratata contine  diferite substante care ii modifica astfel calitatea (in special clor), ceea ce ne impinge fie spre purificarea apei din propria locuinta (cu ajutorul unor filtre speciale), fie spre consumul apelor minerale din comert (iar aici este deja o alta discutie, destul de contorversata). Din punctul meu de vedere, cea mai buna apa este cea de izvor, ceea ce nu este mereu la indemana, iar asta poate constitui un dezavantaj.
  2. Foarte sanatoase sunt si infuziile, ceaiurile din plante medicinale, care ajuta si la stimularea digestiei.
  3. Laptele este mai degraba considerat un aliment lichid decat bautura, indispensabil in alimentatia copiilor in primii ani din viata.
  4. Sucurile de fructe (si ele considerate alimente lichide) sunt foarte bogate in vitamine si pot constitui chiar o masa (mic dejun sau gustare)

Ce bauturi nu sunt recomandate

  • Bauturile racoritoare acidulate din comert (gen cola, fizz drinks, cocktal-uri acidulate, spumoase, etc.) nu reprezinta o buna alegere in materie de bauturi, deoarece au o compozitie dezechilibrata din punct de vedere nutritional. Acestea contin in mare parte zahar (fie in stare normala, fie sub forma indulcitorilor) si, in loc sa taie setea si sa racoreasca, de fapt cresc nevoia de hidratare si in acelasi timp favorizeaza aparitia cariilor.
  • Bauturile alcoolice au un efect binecunoscut asupra sistemului nostru nervos, de aceea este bine sa fie consumate cu moderatie.

Cum consumam bauturile

Trebuie sa stim ca nu este deloc un obicei bun sa consumam bauturi (de orice fel) in timpul mesei. Nici macar cu jumatate de ora inainte sau dupa masa.  De ce?

  • Datorita  faptului ca ingerarea lichidelor in acelasi timp cu alimentele are ca efect o masticatie si o salivare redusa  (bolul aminetar este deficitar). Pe scurt, faza orala a digestiei este semnificativ redusa, iar amidonoasele nu sunt patrunse corespunzator de saliva. Asadar, digestia are toate sansele sa nu fie cea corecta.
  • Bauturile ajunse in stomac odata cu bolul alimentar dilueaza sucurile gastrice si le incetinesc actiunea digestiva.

Concluzii

  • Legumele si fructele crude contin din abundenta apa. La fel si mancarurile gatite. Acestea sunt in general suficiente pentru asigurarea fluiditatii adecvate imbucaturilor ingerate.
  • Daca alimentele consumate sunt mult prea uscate, atunci o cantitate moderata de lichid consumat odata cu acestea nu vor afecta digestia.
  • Cel mai recomandat este ca bauturile sa fie consumate cu mult inainte sau dupa masa (cel putin 1 ora).
  • Este foarte bine sa urmam sfatul deja cunoscut al specialistilor:
    • consumati 1-2 pahare de apa plata pe stomacul gol, dimineata, la trezire (acest lucru are rol si de curatare a mucusului depus pe timpul noptii si „trezeste” organismul dupa somnul de pe ste noapte)
    • 1-2 pahare de apa consumate cu 1 ora inainte de masa asigura, pe langa echilibru hidric, o senzatie de satietate care va atenua senzatia se foame
    • consumati minimum 2 l apa/zi.
  • Este foarte important sa stim cum consumam bauturile pentru a putea avea grija de sanatatea noastra si a familiei noaste

Surse de informare:

Tentori A. si Turetta G.,Combinatii alimentare sanatoase, Curtea veche, 2008 (print)

Mencinicopschi, G., Noua Ordine Alimentara, Coreus Publishing, 2010 (print)

McKeith, G., Esti ceea ce mananci!, Curtea Veche, 2005 (print)

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

  1. bune sfaturi, multi oameni nu stiu cum sa bea lichidele, mai ales apa. si eu am baut multa vreme apa in timpul mesei, pur si simplu nu puteam altfel, desi mama imi spunea mereu ca nu e bine.
    eu as recomanda mai degraba la mancarurile uscate sa se consume un iaurt de baut, sana sau suc de rosii. noi asa consumam dimineata la micul dejun omletele sau sandviciurile.
    cat despre laptele dulce… mai bine mai rar, chiar foarte rar in alimentatia adultilor. chiar si a copiilor trecuti de 3- 4 ani.

    1. Vavaly, eu nu beau lapte dulce nicicum, doar cel de migdale sau nuca de cocos, ori nuci, pe care mi-l prepar eu in casa. Si ai mare dreptate, in ceea ce spui, sa stii! Multumesc!

  2. […] asemenea, zic eu ca ar fi bine sa stim cu totii cum sa consumam corect bauturile de orice tip (in special cele non-alcoolic), care sunt considerate cele  9 sucuri cu puteri […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.