Paine cu tarate si mac

share on:
paine cu tarate si mac

Dupa cum v-am spus de multe ori, painea de fiecare zi o prepar in casa, fie integral in masina de paine, fie coapta in cuptor, in functie de timpul avut la dispozitie. Pentru astazi am ales sa framant si sa las aluatul sa dospeasca in masina de paine, dupa care am modelat-o in forma de floare si am asezat-o in vasul de lut (pe care marturisesc ca-l uitasem pe un raft in bucatarie). Am presarat cateva seminte si floricica mea a fost gata! Ca intotdeauna, mirosul de paine proaspata pregatita in casa este inconfundabil si de neegalat. Va invit si pe voi sa incercat o paine cu tarate si mac, indiferent de forma pe care o alegeti ca prezentare finala!

Paine cu tarate si mac

paine cu tarate si mac

Ingrediente pentru 1 Paine cu tarate si mac (1 kg)

  • 400 ml apa
  • 1 lingura sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • 700 grame faina alba de grau
  • 125 grame tarate de grau
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 grame), sau 25 grame drojdie proaspata, care se dizolva in 75 ml apa calduta(din cantitatea totala de 400 ml apa necesara retetei) inainte de a se incorpora in aluatul final
  • 50 grame mac
  • 1 lingura seminte crude de floarea soarelui

Mod de preparare Paine cu tarate si mac:

Cea mai simpla metoda de a obtine un aluat extrem de fin, elastic si bine framantat este sa folosim robotul de bucatarie, sau masina de paine (cum am facut si eu). Daca nu aveti la indemana aceste ustensile, aluatul se poate framanta si cu mana, astfel: intr-un bol se amesteca ingredientele uscate (cu exceptia semintelor de mac si floarea soarelui), apoi se face o gropita in mijlocul lor, se adauga drojdie dizolvata in apa calduta, restul de apa si uleiul  si se framanta cu grija, pana cand aluatul nu se lipeste de mana. Dupa acest procedeu, aluatul se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent si caldut (cuptorul nepornit poate fi un loc foarte bun). Daca utilizati drojdie uscata, nu mai este absolut necesara dizolvarea sa in apa si se poate ada

Mai jos va redau procedeul urmat de mine:uga odata cu faina.

  1. In cuva masinii de paine se aseaza toate ingredientele pentru paine, exact in ordinea indicata in lista de ingrediente de mai sus (intai lichidele, apoi solidele, insa nu adaugam nici macul, nici semintele de floarea-soarelui))
  2. Se seteaza masina pe programul “aluat/dough” (asta dureaza 1,5 ore)
  3. La semnalul sonor al masinii de paine, se scoate aluatul din cuva si se mai framanta putin pe masa infainata.
  4. Se imparte aluatul in 3 parti inegale, care se pastreaza sub forme de bile: una mica, din care vom face centrul florii, alta putin mai mica, din care se va modela grilajul ce se aplica pe centrul florii (optional), iar ultima (cea mai mare) va fi “materialul” din care se formeaza petalele.
  5. Bila de aluat care va deveni centrul florii se aseaza intr-un vas de lut uns cu putin ulei de masline.
  6. Peste bila aceasta se aseaza grijaul, obtinut dintr-o foaie subtire de aluat taiat cu un taietor special.
  7. „Petalele” florii se fac astfel: se intinde restul de aluat intr-o foaie care se unge cu putin ulei de masline si peste care se presara mac (se mai pastreaza cateva grame de mac pentru finisarea florii).
  8. Foaia de aluat cu mac se ruleaza strans, dupa care se sectioneaza pe lung, iar cele doua jumatati se aseaza cu taietura in sus.
  9. Cele doua suluri astfel obtinute se impletesc usor, dupa care se aseaza in jurul centrului florii.
  10. Floarea de paine se finiseaza prin presararea macului ramas si a semintelor de floarea soarelui.
  11. Se introduce vasul cu paine in cuptorul preincalzit si se coace cca 45 minute, pana cand se rumeneste frumos si trece testul scobitorii.
  12. Se scoate painea din cuptor si se lasa cateva minute sa se racoreasca, dupa care se scoate pe un grilaj, sa se raceasca bine.

Pofta buna!

paine cu tarate si mac preparare

paine cu tarate si mac

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: