Compot de gutui fara zahar

share on:
Compot de gutui fara zahar

Aproape in fiecare toamna am o mica bucurie casnica: reusesc sa cumpar fructe si legume locale, crescute in mod traditional de catre un coleg de-al meu. Nu va pot descrie in cuvinte bucuria din ochii mei cand ajunge piata la mine…si cum, cu o nerabdare copilareasca, privesc cum ladite intregi de bunatati sunt asezate cuminti in portbagajul masinii.

Din acest moment, abia astept sa ajung acasa si sa pregatesc tot felul de mancaruri (si nu numai)…pe drum (dureaza destul de mult sa ajung acasa, asa ca am timp la dispozitie) stau de vorba cu mine insami si-mi stabilesc meniul pe ziua/zilele ce urmeaza. Asa s-a nascut si ideea acestui compot de gutui fara zahar: in primul rand datorita frumusetii acelor bulgari de aur ce raspandau un parfum ametitor in masina, cat si a unor mere mari, rosii si dulci, atat de dulci ca abia reuseam sa tin unul in palma!

Pe de alta parte, mi-am dorit sa imi/ne ofer o alternativa perfect naturala si sanatoasa la acele sucuri din comert la care jinduiesc mai toti copiii. Nu mi-am dorit ca acest compot sa-mi iasa prea dulce, am vrut sa pastrez cat mai mult gustul natural al fructelor, asa ca am adaugat putin suc de mere (voi adaugati cat doriti, nu e o limita). Spre surprinderea mea, verdictul baiatului (foarte mofturos, de altfel) a fost acesta: de-li-cios!

Compot de gutui fara zahar

Compot de gutui fara zahar

Compot de gutui fara zahar

  • 4 gutui medii
  • 4 mere mari si dulci
  • 1,5 l apa plata
  • zeama de la 1/4 lamaie
  • mirodenii (optional: 1 steluta anason, 1 baton scortisoara, 2-3 cuisoare)

Mod de preparare Compot de gutui fara zahar:

  1. Se spala fructele si se sterg cu un prosop de hartie.
  2. Se taie gutuile bucati si se asaza imediat intr-o cratita cu apa si zeama de lamaie (ca sa nu se oxideze). Gutuile trebuie sa fie acoperite de apa.
  3. Se asaza cratita cu gutui pe foc si se da in cateva clocote, insa fructele nu trebuie sa fie complet fierte.
  4. Separat, merele se trec prin storcatorul de fructe, iar sucul obtinut se adauga compotului (cantitatea de suc de mere se regleaza in functie de dulceata merelor)
  5. Se adauga si mirodeniile si se lasa compotul pe foc pana cand gutuile sunt fierte.
  6. Se lasa compotul la racorit si se poate servi ca atare, atat rece, cat si caldut.

Pofta buna!

Extrasfat: in cazul bebelusilor, fructele se pot blendui cateva secunde impreuna cu zeama compotului, rezultand un excelent smoothie, foarte potrivit pentru ei.

Daca va place aceasta reteta , nu ezitati sa-i acordati 5 stelute (apasati pe ultima steluta) in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

Compot de gutui fara zahar

10 Comments

  1. Compotul de gutui in modul in care l_ati preyentat ,se poate pastra peste iarna? Va multumesc!!!!

  2. Doamne,vă mulțumesc pentru idee ..Nici nu m-am gândit că eu aș putea manca compot fara zahăr de gutui(fiind diabetica).Ador gutuile cu mirosul lor parfumat…Mulțumesc!Eu chiar o să păstrez și ptr iarnă câteva borcănele.

  3. Am preparat si eu anul acesta compot de gutui cu mere si a iesit o minunatie de aroma! Am sa incerc si varianta propusa cu zeama de la ¼ lamaie si mirodenii – 1 steluta anason, 1 baton scortisoara, 2-3 cuisoare. Multumesc pentru idei! 🙂

  4. Compotul poate fi pastrat peste iarna cu conditia sa fie sterilizate borcanele, la bain-marie , 30 minute de cand apa incepe sa fiarba.
    Multumesc pentru sugestia cu merele adaugate in compot.
    Mult succes tuturor!

  5. Preparati compoturi fara zahar si pentru vanzare?Numai cu indulcitor?
    As avea nevoie de compoturi de mere, de gutui si de prune pentru ficat si pentru pancreas.
    Cat este pretul pentru un borcan de 800 gr.?
    Va multumesc!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: