Una din bucuriile copilariei mele era gemul de coarne. N-am mancat de multe ori asa ceva, dar intotdeauna mi-am adus aminte cu mare drag de el. De atunci n-am mai vazut coarne…sau pur si simplu nu m-am nimerit pe langa ele in perioada lor de maturitate. Insa toamna aceasta mi-a adus o maaare surpriza: coarnele mult visate! Intr-una din peregrinarile mele saptamanale, m-am oprit la taraba unor vanzatori ambulanti, cu gandul sa-mi cumpar merisoare. Ei, merisoarele nu erau atunci, insa am plecat acasa cu aceasta comoara. Profund recunoascatoare pentru bucuria asta imensa, aproape ca mi-au dat lacrimile si-mi venea sa tip de bucurie! Categoric, mi-am promis ca, imediat ce ajung acasa, sa prepar si eu minunatia de jeleu de coarne pe care mi-l aminteam de pe vremea cand ma mai jucam cu papusile. Mi-au iesit cateva borcanele de jeleu, pe care l-am pus bine in camara si-l voi folosi, alaturi de jeleul de menta, la fursecurile de Craciun…si nu numai.
Jeleu de coarne
Ingrediente pentru acest Jeleu de coarne:
- 1 kg coarne
- 1 kg zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- apa plata, cat sa acopere fructele
Mod de preparare Jeleu de coarne:
- Se spala coarnele sub jet de apa rece.
- Se aseaza coarnele intr-o oala si se acopera cu apa.
- Se aseaza oala pe foc si se lasa sa dea in cateva clocote.
- Se lasa sa se racoreasca 10 minute.
- Se paseaza fructele cu grija intr-o sita deasa asezata deasupra unei oale.
- Dupa ce fructele au fost pasate, pulpa obtinuta se aseaza din nou pe foc, impreuna cu zaharul prevazut in reteta si zeama in care au fiert fructele.
- Se aduna spuma rezultata si se continua fierberea pana cand scade la jumatate.
- Se adauga zeama de lamaie, pentru pastrarea culorii frumoase.
- Se testeaza consistenta jeleului, prin asezarea unei mici cantitati de jeleu pe o farfurie rece si lasarea sa in frigider cateva minute. Daca se leaga imediat, atunci jeleul este gata.
- Se toarna jeleul fierbinte in borcane sterilizate, se inchid etans si se intorc cu fundul in sus, sa se formeze vidul.
- dupa 10 minute, se intorc borcanele in pozitia lor normala si se lasa sa se raceasca lent, dupa care se duc in camara.
Pofta buna!
Si sa va arat si o combinatie de jeleu de coarne cu vestitul jeleu de menta:
Mamma mia, ce culoare frumoasa… Acum mi-ai facut pofta de coarne, n-am mai mincat de peste 10 ani…
nici eu nu mai mancasem din copilarie….sunt cea mai fericita ca am asa ceva!
[…] 2 linguri jeleu de coarne […]
[…] 2 lingurite gem acrisor pentru uns prajitura dupa coacere (eu am folosit jeleu de coarne) […]
[…] jos aveti un pahar cu jeleu duo, cu 2 dintre preferatele mele: jeleu de menta si jeleu de coarne (acrisor), dar puteti folosi si jeleu de capsuni, jeleu de zmeura, […]
eu am gasit numai congelate…merge?dar sint derutat de cantitate…sa pun mai mult sau mai putin …?ai idee?….
cu congelate sa stii ca n-am incercat…ar merita sa faci o proba cu o canttate mica, sa vezi cum se comporta. Insa eu as mari putin cantitatea de fructe, daca sunt congelate