Bibilica la cuptor cu unt aromat si chutney de mere

share on:
Bibilica la cuptor cu unt aromat si chutney de mere

Bibilica la cuptor cu unt aromat si chutney de mere

Sotul meu nu gateste, dar se pricepe foarte bine la cumparaturi. Stie exact ce si cum am nevoie, citeste absolut toate etichetele cu cea mai mare atentie si se orienteaza perfect spre cel mai bun raport calitate-pret. Si, pe langa asta, intotdeauna vine acasa cu mici surprize ce nu se aflau pe lista de cumparaturi (care uneori e kilometrica) ce imi produc, invariabil, o mare bucurie. De data asta, a facut singur cmparaturile, le-a adus acasa si le-a asezat pe fiecare la locul sau, dupa care a venit sa ma recupereze de la scoala:

-Ghici ce ti-am mai cumparat azi!!!!! Sigur n-o sa ghicesti!

-Pai nu stiu..ce mi-ai cumparat?

-Bibilicaaaaa!

Buuun, avem bibilica, dar zau ca n-aveam nici cea mai mica idee cum s-o tratez, mai ales ca nu mai mancasem asa ceva niciodata, daramite s-o gatesc! Dupa ganduri si framantari, am ajuns la ceea ce vedeti mai jos: o pasare foarte gustoasa, cu o usoara tenta de vanat.

Bibilica la cuptor cu unt aromat si chutney de mere

Bibilica la cuptor cu unt aromat si chutney de mere

Ingrediente

  • 1 bibilica refrigerata
  • 150 grame unt
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingurita cimbrisor uscat maruntit
  • 2 crengute rozmarin
  • 150 ml vin alb demisec
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lamaie
  • 1 portocala

Pentru chutney de mere:

  • 3 mere
  • 1 lingura otet de vin alb
  • 1/2 lingurita ghimbir proaspat ras
  • 50 ml apa
  • 1 praf nucsoara
  • 1 peaf scortisoara
  • 1 lingurita zahar brut
  • 1 ceapa esalota
  • 1 praf cardamom

Mod de preparare

  1. Se spala lamaia si portocala cu apa fiarta, dupa care se sterge cu o pasta preparata din bicarbonat si putina apa, se lasa 2 minute, dupa care se clatesc bine (acest procedeu este menit sa mai scoata chimicalele din coaja).
  2. Coaja de la 1 jumatate de lamaie se da prin razatoare si se colecteaza sucul de la 1/2 lamaie.
  3. Portocala se taie cubulete si se lasa deoparte.
  4. Se prepara untul aromat: in vasul blenderului vertical se aseaza untul taiat cuburi, coaja de lamaie, sucul de lamaie, 1 catel usturoi taiat bucati, sare, piper, cimbrisor si frunzulitele rupte de pe 1 ramurica de rozmarin. Se mixeaza totul foarte bine pana se obtine o pasta de unt foarte aromata si gustoasa. Se lasa deoparte.
  5. Bibilica se spala bine cu apa rece, se sterge cu servetelul si se freaca bine cu putina sare grunjoasa.
  6. Pornind de la pieptul bibilicii si cu ajutorul degetelor se desprinde usor pielea de pe bibilica, dar nu se taie (se va crea un soi de buzunar mai mare). Astfel se desprinde usor pielea de pe piept, picioare si chiar se poate trece usor spre spatele pasarii.
  7. Urmatorul pas este sa se repartizeze 2/3 din cantitatea de unt aromat sub pielea bibilicii, creand un fel de strat subtire intre carne si piele (aici eu m-am luptat putin cu pasarea, deoarece nu mi-a dat prin gand sa incerc sa usuc putin cu servetelul carnea si, umeda fiind, aluneca untul; pana la urma am reusit)
  8. Se unge pasarea si pe exterior cu 1 lingura unt aromat.
  9. Portocala taiata se amesteca usor cu restul de unt aromat, frunzulitele de la cealalta ramurica de rozmarin si eventual putin cimbrisor.
  10. Cu aceasta compozitie se umple bibilica si se inchide frumos cu scobitori.
  11. Urmatorul pas este sa se lege aripioarele si picioarele bibilicii cu o afoara de bucatarie, sa nu se desfaca la copt.
  12. Se aseaza bibilica intr-un vas de sticla termorezistent, cu capac.
  13. Se toarna vinul demisec, se adauga celalalt catel de usturoi si eventual cateva cuburi de portocale, daca au ramas de la umplutura.
  14. Se aseaza capacul si se introduce vasul in cuptor. Se coace la foc mediu (170 grade) pana cand pasarea este coapta bine (aproximativ 30-35 minute, in cazul meu). Este coapta atunci cand, la introducerea unei scobitori in pulpa, din aceasta se va scurge o zeama limpede, nu sangerie.
  15. Din acest moment, se scoate capacul si se mai lasa bibilica in cuptor inca 5-7 minute, sa se rumeneasca frumos. Se unge des cu sosul din tava, sa nu se usuce.
  16. Se prepara chutney de mere: se decojesc merele, se curata de cotor si se taie cubulete. Se aseaza intr-un vas, se adauga apa si otet. Se adauga ghimbirul ras si restul de ingrediente mentionate in retetar. Se fierb toate la foc iute, pana cand merele se inmoaie bine (cca 15 minute in cazul meu).
  17. Bibilica se scoate pe un platou, se taie sfoara, se scot scobitorile (eu le scosesem ceva mai devreme, deoarece pielea se intinsese prea tare si risca sa se rupa), se decoreaza cu feliute de portocale si rozmarin, si se serveste imediat, cu chutney de mere.

Pofta buna!

Bibilica la cuptor cu unt aromat si chutney de mere

Extrasfat: sosul ramas in tava dupa prepararea bibilicii se aseaza pe foc, se mai da in cateva clocote si se lasa sa scada putin. Se strecoara si se obtine un sos delicios, care se poate aduce la masa intr-un bol separat, alaturi de platoul cu bibilica.

Bibilica la cuptor cu unt aromat si chutney de mere

7 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: