turta dulce Tutoriale

Royal icing

Royal icing

Nu mi s-a parut niciodata dificil sa realizez royal icing, pe care-l folosesc la decorarea torturilor (direct pe pasta de zahar), a turtei dulci, sau a biscuitilor. Folosesc mereu aceeasi reteta si imi iese foarte bine de fiecare data, iar, in functie de ce am nevoie, reglez consistenta acesteia.

Arata foarte frumos si elegant, iar daca va pricepeti la decorat si pictat, veti realiza mici opere de arta cu ajutorul sau. In ceea ce priveste reteta de royal icing, am vazut ca exista royal icing simplu (preparat pe baza de apa) si royal icing propriu-zis (preparat pe baza de albus de ou, asa cum este cel de mai jos).

In unele tari , royal icing-ul se prepara cu pudra de merengue, adica albus de ou deshidratat. dar cum la noi inca n-am vazut asa ceva, eu folosesc metoda clasica. Daca va intrebati de ce pun si putin amidon in compozitie, o sa va spun ca inainte zaharul pudra din comert continea si amidon, ceea ce ajuta la tinuta glazurii…acum insa, se pare ca s-a renuntat la asa ceva, iar mie nu mi-a mai ramas decat sa adaug singura amidonul.

Royal icing

Royal icing

Royal icing

  • 1 albus de ou
  • 125-135 grame zahar pudra
  • 1 lingurita amidon
  • zeama de la 1/2 lamaie mica

Mod de preparare Royal icing:

  1. In primul rand, oul trebuie sa fie la temperatura camerei (daca nu aveti timp sa-l lasati destul de mult timp sa se incalzeasca la temperatura camerei, se poate cufunda oul 5 minute in apa calda; oul va prelua temperatura si totul va fi ok–nu uitati sa stergeti bine oul dupa ce il scoateti din apa, sa nu se scurga apa de pe coaja si sa patrunda in albus)
  2. Se cerne zaharul pudra printr-o sita deasa, sa nu se strecoare granule de zahar mai mari, care vor strica royal icing-ul.
  3. Se separa cu foarte mare grija albusul si se aseaza intr-un bol destul de inalt, bine degresat si uscat.
  4. Se incepe mixarea cu mixerul vertical, impreuna cu 1 lingura zahar pudra.
  5. Se continua mixarea , incorporand putin cate putin zahar pudra, timp in care compozitia se va ingrosa treptat.
  6. Aproape de final se adauga zeama de lamaie si amidonul. In total mixarea dureaza cca 10 min.
  7. Pentru glazurarea suprafetei de turta dulce, royal icing-ul trebuie sa fie usor lichid, sa se intinda uniform pe turta dulce/biscuiti.
  8. Se lasa turta dulce glazurata sa se usuce la aer timp de cateva ore (eu las peste noapte).
  9. Pentru a face desene cu royal icing peste suprafata de portelan, deja glazurata, mai este nevoie sa se incorporeze putin zahar pudra in royal icing (inca cca 50-100 grame), astfel incat aceasta sa fie mai ferma.
  10. Royal icing-ul astfel obtinut se toarna intr-un sac a poche sau  o punga rezistenta care se strange bine la gura (prin rasucire, eventual se securiseaza cu un elastic), se verifica sa nu existe bule de aer in compozitie, iar varful sau se inteapa cu un ac fin; de asemenea,se poate taia punga usor la colt, in functie de cat de groasa doriti sa fie dunga de royal lasata pe turta dulce (eu am un dispozitiv mai simplu, pe care-l folosesc mereu: 2 recipiente de plastic, cu un varf ascutit, ca o seringa, cu 2 marimi pentru orificiul prin care iese glazura.)

Spor la decorat!

Royal icing

Extrasfat: – daca doriti sa colorati glazura de zahar, puteti folosi coloranti alimentari (ceea ce eu nu fac si nu recomand), sau o puteti colora, utilizand coloranti naturali: putin suc de sfecla rosie pentru rosu (vedeti aici cum a iesit), turmeric pentru galben, suc de afine pentru albastru, pudra de spirulina pentru verde puternic (sau amestecati glazura galbena cu cea albastra pentru a obtine o nuanta de verde)

– daca utilizati coloranti lichizi (fie naturali, fie artificiali), va fi nevoie sa cresteti cantitatea de zahar pudra adaugata, pentru a mentine consistenta glazurii.

S-ar putea să-ți placă și...

16 comentarii

  1. […] lasa la racit in tava, dupa care se pot glazura dupa dorinta cu royal icing, sau se lasa asa […]

  2. mikaela spune:

    Le-am vazut si pe cele cu sfecla,absolut superbe.Informatiile sunt utile,pentru ca mai uitam si in anumite cazuri masurarea ochiometrica poate da gres.

    1. ma bucur tare mult ca va sunt de folos!

  3. Elena Bite spune:

    Am facut si eu in seara asta acest royal icing – mi/a iesit perfect. Multumesc! 🙂

    1. super…ma bucur foarte mult ca esti multumita de aceasta reteta, e cea pe care o utilizez mereu 🙂

  4. […] decoreaza cu royal icing, pasta de mac (pentru ochi) si zahar pudra cu aroma de […]

  5. Anda spune:

    Buna! Ce valabilitate are aceasta glazura in cazul in care facem in exces?

    1. Buna! sincera sa fiu, nu as sti sa-ti raspund cu exactitate…eu n-am pastrat glazura aceasta mai mult de 2 zile in frigider si inchisa ermetic.

  6. Anda spune:

    Multumesc. Ma gandeam ca poate fi pastrata mai mult in conditiile in care dupa decorare,efectiv pe turtite sau biscuiti,poate rezista pana la cateva saptamani.

    1. ca decor asa este, rezista foarte mult, dar in stare uscata. Nu stiu cat rezista in stare proaspata, insa 🙂

  7. […] in tava si le coaceti pana trec testul scobitorii. Dupa racire, fie le lasati simple, fie le glazurati cu royal icing (glazura alba de zahar pudra cu putina lamaie) Mos Craciun din turta dulce 2 Daca va place […]

  8. […] ce s-au racit complet se pot glazura cu royal icing si se lasa sa se usuce pe un gratar (sau in tava tapetata cu hartie de copt, cum am facut eu) […]

  9. […] pot lasa asa simpli, sau se decoreaza cu ce doriti: ciocolata topita sau royal icing–reteta o gasiti aici (cum am facut […]

  10. […] dulce simplă, neglazurată. Însă recunosc că îmi place foarte mult să le decorez festiv, cu royal icing, pe care-l pregătesc tot în casă! Și da, de dragul diversității mai folosesc și creioane cu […]

  11. […] dulce simplă, neglazurată. Însă recunosc că îmi place foarte mult să le decorez festiv, cu royal icing, pe care-l pregătesc tot în casă! Și da, de dragul diversității mai folosesc și creioane cu […]

  12. […] pot lasa asa simpli, sau se decoreaza cu ce doriti: ciocolata topita sau royal icing–reteta o gasiti aici (eu i-am lasat simpli, de data […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.