Salata a la Russe cu maioneza fara ou

share on:
Salata a la Russe cu maioneza fara ou

Salata de boeuf este nelipsita de pe mesele romanilor, mai ales in perioadele de sarbatoare. Ca varianta mai sanatoasa se prepara si salata a la russe. Foarte cunoscuta si iubita, „salata de boeuf fara boeuf” sau fara orice alt tip de carne, este totusi si ea destul de greu de digerat in primul rand datorita maionezei. Mereu am avut de furca serios cu asa ceva si m-am tinut departe de salatele acestea.

Insa in ultima vreme am descoperit maionezele fara ou  si am constatat ca sunt chiar gustoase, mai usoare si pot fi folosite cu succes in salate de tot felul. Anul acesta am preferat sa incerc o maioneza din naut si dovlecel (solutie proprie) de care sunt mai mult decat incantata. Are un gust foarte placut, iar in salata chiar nu-ti dai seama ca fara ou!

Singura mea nemultumire se refera la aparatura din dotare (blenderul meu nu e performant, deci nu mi-a iesit o maioneza foaarte fina, asa cum as fi vrut). Iar culoarea este foarte placuta (verzuie, ca maioneza din avocado, dar care se mai poate colora putin cu un praf de turmeric). Daca doriti ca maioneza sa nu aiba asa o culoare verzuie, curatati coaja dovlecelului (eu am preferat sa n-o curat).

Salata a la Russe cu maioneza fara ou

Salata a la Russe cu maioneza fara ou

  • Pentru salata:
  • 1 cartof mare
  • 1 morcov mare
  • 2 gogosari murati
  • 50 grame mazare fiarta
  • 1 telina mica fiarta
  • sare dupa gust
  • Pentru maioneza:
  • 1 cana naut fiert
  • 1/2 dovlecel mic fiert
  • 1 lingurita mustar (eu mi-l prepar intotdeauna in casa, foarte rapid, simplu si ieftin)
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 2-3 linguri apa plata
  • sare dupa gust
  • Pentru decor:
  • 1 morcov mare
  • cateva fire patrunjel
  • 1 fir marar

Mod de preparare

  1. Se spala legumele sub jet de apa rece, sa se duca si ultimul fir de praf de pe ele.
  2. Se fierb legumele in coaja, in apa cu sare.
  3. Se lasa legumele la racit, dupa care se curata de coaja si se taie cubulete mici. Se aseaza intr-un bol incapator.
  4. Se taie gogosarii murati marunt si se aseaza in bol, langa celelalte legume.
  5. Se prepara maioneza: nautul fiert si bine scurs se aseaza in blender. Se adauga rondelele de dovlecel fiert, taiate in bucati. Se adauga apa plata si se mixeaza totul pana se obtine o pasta fina. Se adauga sare, mustarul si uleiul de masline. Se mixeaza inca 30 secunde pana la omogenizarea perfecta.
  6. Se adauga maioneza astfel obtinuta in bolul cu legume.
  7. Se amesteca totul usor, cu o paleta. Salata este gata!
  8. Morcovul pentru decor se decojeste in fasii late, cu ajutorul unui decojitor pentru legume.
  9. Fasiile de morcov se oparesc cateva minute, astfel incat sa se inmoaie putin.
  10. Din fasiile de morcov se confectioneaza decoruri pentru salata: eu am ales sa-i dau o forma de cadou, morcovul fiind pe post de funda, inchisa cu un trandafiras facut prin rasucirea fasiilor oparite si racite (deoarece acestea au fost flexibile si usor umede, mi-au permis modelarea sub forma de floare si chiar au stat bine prinse una de alta). Trandafirasul l-am aplicat direct pe salata.
  11. Decorul se completeaza cu verdeata.
  12. Salata se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Salata a la Russe cu maioneza fara ou preparare

Aici aveti o alta reteta de salata Olivier (a la russe), in varianta video, in care am folosit o maioneza diferita, din cartofi si galbenus de ou fiert . Maioneza o gasiti aici


Salata de care va spuneam este aici

In videoclipul de mai jos puteti vedea si cum am facut acest decor (in filmulet sunt 3 trandafirasi, dar la aceasta salata am folosit un morcov mai mare, iar trandafirul a iesit mai „inflorit”). Daca va place reteta mea video, va invit sa va abonati la canalul meu youtube si sa-mi urmariti noutatile. De asemenea, abia astept sa va aud parerile!

11 Comments

  1. Ce frumoasa a iesit salata ta ! Minunata !
    Iti urez, tie si familiei tale, multa sanatate, fericire si MULT NOROC in viitor! LA MULTI ANI! Sper ca aceasta sarbatoare sa va aduca numai fericire in casa si familie!

  2. Excelenta ideea cu maioneza din naut, nu am mancat asa ceva si vreau sa gust neaparat 🙂 Salata e delicioasa si minunat prezentata, felicitari! Sarbatori frumoase si pline de bucurie iti doresc!

    1. Simona, maioneza asta e o improvizatie de-a mea, dar care imi place mult de tot. Salata e foarte simpla si arhicunoscuta, ma bucur mult ca-ti place cum am decorat-o, am vrut sa fie ceva mai festiv. Craciun fericit!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: