tamarind-fructe

Cum gatim cu tamarind?

In ultimii ani am inceput si noi sa facem cunostinta cu o sumedenie de condimente si mirodenii nemaiauzite si nemaiintalnite pana inainte de Revolutie. Usor, usor am inceput si noi romanii sa introducem in alimentatia noastra ingrediente si specialitati internationale. Iar asta este un lucru foarte bun. Asa am invatat sa folosesc turmericul, ghimbirul, sumacul, etc. Astazi vreau sa va prezint tamarindul, pe care eu il folosesc sub forma de pasta.

pastai de tamarind
Pastai de tamarind

 Tamarindul (Tamarindus Indica) este un arbore exotic din familia Fabaceae, care  produce fructele cu acelasi nume. acestea au o forma de pastai maronii mai mari, in  interiorul carora se gaseste o multitudine de seminte invelite intr-o pulpa carnoasa  cu  gust dulce-acrisor. Pulpa aceasta (tot maronie) se deshidrateaza in mod natural si  se  transforma intr-o pasta lipicioasa (foarte inchisa la cculoare). Frunzele arborelui  de  tamarind sunt utilizate in medicina (in Filipine, acestea sunt folosite sub forma de  ceaiuri  pentru scaderea febrei cauzata de malarie, sau pentru tratarea afectiunilor  gastrice si  digestive). Pe langa utilizarea sa in scop medicinal, scoarta de tamarind  este utilizata si la  fabricarea mobilei, deoarece este un lemn foarte dens si durabil  (are culoarea rosie  stralucitoare)

 Originar din Sudan si Madagascar, arborele de tamarind s-a raspandit imediat in  zonele tropicale si subtropicale. Uneori, originila sale ii sunt atribuite Indiei, poate deoarece India este astazi cea mai mare tara producatoare de tamarind din lume (Tamar-I-hind= „curmalele Indiei”). Nu e de mirare, deci, ca tamarindul este un ingredient cheie al bucatariei indiene, dar si al Asiei de Sud-Est si Americii de Sud (in special Mexic).

Cum gatim cu tamarind?

tamarind flori si fructe
Flori si fructe de tamarind
  • Pulpa de tamarind se consuma atat coapta (cand este dulce, folosita la prepararea diferitelor prajituri, bauturi acidulate, gemuri, sorbeturi, inghetate si snack-uri), cat si in stare cruda (cand este foarte acra, utilizata ca agent de murare sau condiment in diferite preparate cu specific local)
  • Pulpa coapta de tamarind este un ingredient intalnit in sosul Worchestershire
  • Extractul de tamarind (tamarind deshidratat si incalzit in apa fierbinte, apoi strecurat cu grija) se foloseste la aromatizarea mancarurilor, snack-urilor si sosurilor (chutney)
  • Florile si pastaile care n-au ajuns la maturitate se mureaza si se servesc ca garnitura.
  • Frunzele tinere de tamarind se folosesc impreuna cu linte pentru a pregati un „chutney crud”, se mixeaza cu lapte de cocos pentru a pregati un sos pentru curry de peste (fish curry masala) sau se servesc cu creveti/carne; de asemenea, se adauga la muraturi
  • in subcontinentul indian, tamarindul este folosit mai mult in pregatirea mancarurilor, in timp ce in China si Guadalupe este utilizat mai mult ca indulcitor.
  • Mexicul se foloseste de tamarind pentru prepararea unei mari variateti de sosuri, snack-uri, bauturi, sau pur si simplu se consuma fructul crud.
  • in Egipt este foarte populara o bautura acra de tamarind
  • In America Latina sunt foarte cunoscute buletele de tamarind (cu zahar), iar in Indonezia, Malaezia, Singapore, tamarindul este intalnit foarte des sub forma de sos dulce-acrisor pentru peste.
  • In Myanmar, mugurii florilor si frunzele foarte tinere se consuma crude, ca si legumele

100 grame de tamarind contin 36% tiamina, 35%  fier, 23% of magneziu si 16% fosfor  din doza zilnica recomandata. De asemenea, tamarindul contine niacina, calciu, vitamina C, cupru si acid tartric (un antioxidant puternic).

pasta de tamarind
Pasta de tamarind

Pana acum, eu am folosit pasta de tamarind in loc de otet balsamic cand am preparat o salata Caprese, in diferite sosuri acrisoare pentru carne sau dressinguri pentru salate. Pentru ca am o rezerva frumusica de pasta de tamarind, o voi folosi mai mult in preparatele mele, nu neaparat cu specific asiatic. Pasta de tamarind poate fi achizitionata de la magazinele naturiste, sau de la magazinele online, cum ar fi acesta.

 Surse info si photocredit: Food facts, Wikipedia,  Crfg.org,  Nutrition and You

8 comentarii

  1. […] 3. Mustar brun cu zahar brut si tamarind: la reteta de mai sus am inlocuit mierea cu zahar brut (foarte inchis la culoare si umed) si am mai adaugat 1 lingura pasta de tamarind. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.