Salata de icre

share on:
Salata de icre retetele mele dragi

Niciodata nu m-am gandit sa postez o banala reteta de salata de icre.  Mi se pare foarte simpla si tocmai de aceea nu i-am acordat importanta. Mai niciodata nu exista masa festiva fara salata de icre pe platoul cu aperitive speciale si care este preparata aproape in fiecare casa. Insa din ce in ce mai des am primit intrebari cu privire la modul in care eu prepar asa ceva, asa ca am ajuns la postarea de fata.

Reteta mea este foarte simpla si am primit-o de la o colega din cancelarie, cu multi ani in urma, pe vremea cand bajbaiam prin bucatarie si abia incepeam sa ma inteleg cu oalele si cratitele din dulap. De fiecare data mi-a iesit perfect si n-am avut emotii nici macar cand am pregatit-o prima data. Poate din cauza ca mi s-a explicat simplu ca painea din salata impiedica „taierea” salatei, iar apa minerala ajuta la albirea icrelor, precum si la „inmultirea” lor.

Cum eu nu cumpar paine deloc din comert si o prepar acasa, am folosit exact ceea ce mancam noi zi de zi: paine neagra cu seminte. Asadar si salata mea de icre este imbogatita cu tarate de grau, seminte de susan, in si floarea soarelui. Voi, daca vreti, puteti folosi paine alba, sa va iasa icrele albe.

Salata de icre

Salata de icre

  • 1 felie paine
  • 1 cana lapte
  • 1 lingura icre sarate (eu am avut icre de crap, recoltate de soacra mea din pestii pe care i-a curatat odata, si pe care le-a pastrat la sare)
  • 1 1/2 ceasca ulei de floarea soarelui
  • 1 ceasca apa minerala
  • zeama de lamaie dupa gust (eu am pus zeama de la 1/2 lamaie)
  • Decor:
  • felii de lamaie
  • germeni de praz
  • masline Kalamata

Mod de preparare

Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

  1. Se infierbanta laptele.
  2. Se plonjeaza felia de paine in laptele fierbinte si se lasa cateva minute la infuzat, sa se inmoaie bine de tot.
  3. Se strecoara laptele si se preseaza bine in sita, sa ramana doar painea inmuiata in lapte.
  4. Se transfera painea intr-un bol si se adauga icrele sarate.
  5. Se incepe mixarea icrelor cu mixerul la cea mai mica viteza.
  6. Se adauga 1 lingura de ulei, neoprindu-se mixarea (la treptele superioare acum), si se mai adauga inca 3-4 linguri de ulei (treptat), in acelasi mod, pana cand se omogenizeaza perfect icrele cu painea, legandu-se cao maioneza mai tare.
  7. De acum se adauga alternativ cate 1 lingura apa minerala, apoi cate 1 lingura ulei (neoprindu-se mixarea), pana cand icrele au capatat consistenta si cantitatea dorita (eu m-am oprit la 200 grame, deoarece atata aveam nevoie; toata operatiunea a durat cca 10 min.)
  8. Chiar la final se adauga zeama de lamaie si se mixeaza cateva secunde pentru omogenizare perfecta.
  9. Salata de icre se toarna intr-un sac a poche si se decoreaza cu ea feliile de lamaie proaspat taiate.
  10. Dupa preferinta, salata se decoreaza cu germeni de praz, masline, etc.
  11. Se serveste imediat.

Pofta buna!

Salata de icre2

Extrasfat: daca preferati, la finalul prepararii salatei de icre puteti incorpora si putina ceapa tocata.

Daca va place reteta va rog sa-mi lasati aici un comentariu si/sau sa distribuiti postarea mea pe retelele de socializare. Multumesc!

14 Comments

  1. Eheeee…omul cat traieste invata !
    Uite ce icre frumoase ti-au iesit, bravo …eu faceam salata asta cu cartof fiert si racit, de cand ma stiu si mereu mi-a iesit, nu s-a taiat niciodata. Mama face cu gris fiert, acum tu faci cu paine inmuiata in lapte. Interesant, trebuie sa incerc….
    Te tzuc Dia !

    1. dupa cum spuneam si in postare, n-am incercat pana acum alta varianta…dar, vorba ta, omul cat traieste invata. Asa ca voi incerca si eu variantele mentionate de tine. Pe pup, Sidy!

  2. Eu dau pe toata lumea afara din bucatarie 🙂 Niciodata nu mi se taie. Superstitii, superstitii, dar la mine intotdeauna tin!
    Eu pun gris, cand icrele sunt mult prea sarate.

  3. F bun!..dar..ce inseamna mai exact „o ceasca ” de ulei /apa?.cati ml are o ceasca in aceasta reteta?..multumesc anticipat pt raspuns!

  4. In urma cu cativa ani am fost in Delta Dunarii.Am mancat acolo o salata de icre minunata.Intreb bucatarul:,,Ce ce ati facut salata de icre?”,eu gandindu-ma la paine,gris…El se uita mirat la mine si-mi raspunde:„Cu icre.” :)))

  5. Eu pun icre, ulei ,zeama de lamaie dupa gust si apa ca sa se albeasca. Fara masuri. Doar „la ochi”. Si nu mi s au ” taiat” niciodata.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: