Budinca de psyllium si cocos

share on:
budinca de psyllium si cocos0

Psyllium (Plantago) este o planta inrudita cu patlagina si care creste cu precadere in India. In alimentatie este foarte cunoscuta utilizarea taratelor de psyllium, care s-au demonstrat a fi minunate. Printre beneficiile lor, deloc de neglijat, ar fi urmatoarele: imbunatatesc digestia, au un continut mare de fibre, tin sub control greutatea corporala, diminuand senzatia de foame (deci ajuta mult si in curele de slabire), ajuta la eliminarea toxinelor din corp, actioneaza ca un pansament al mucoasei gastrice, datorita mucilagiului pe care-l formeaza si mentinand astfel sanatatea intestinelor, au un efect laxativ, fiind recomandate in cazuri de constipatie sau alte afectiuni digestive (totusi, dupa ingerarea lor trebuie consumata o cantitate suficienta de apa, deoarece aceste tarate isi maresc foarte mult volumul prin inmuiere)

In bucataria raw-vegana, taratele de psyllium sunt utilizate si ca agent de ingrosare pentru diferite creme , prajituri si inghetate, fie sub forma de tarate, fie macinate –caz in care se obtine o pudra fina si neobservabila in deserturi). Doza de tarate de psyllium recomandata este de 4 linguri/zi, inmuiate in apa, care nu se iau toate odata, cu in portii, pe tot parcursul zilei. pentru utilizatorii care n-au mai consumat tarate de psyllium niciodata, se recomanda sa se inceapa cu doze mici (1 lingurita pe zi), dupa care se creste treptat doza pana ajunge la cea de mai sus, aceasta mentinandu-se permanent.

Eu am ales sa consum psyllium destul de mult (nu zilnic, insa, cum este recomandat) si , cum nu ma incanta inmuierea sa in apa, am gasit diverse variante de a le consuma intr-un mod mai placut: in lapte vegetal, iaurturi, budinci, etc. Astazi va propun o budinca de psyllium si cocos, una din preferatele mele, mai ales dimineata, cand sunt pe fuga. Alte retete in care am utilizat psyllium gasiti aici, aici si aici.

Budinca de psyllium si cocos

Budinca de psyllium si cocos

Ingrediente pentru 1 Budinca de psyllium si cocos:

  • 200 ml lapte de cocos (eu il prepar mereu in casa)
  • 1 pastaie vanilie
  • 2 linguri cu varf tarate de psyllium
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • indulcitor natural, dupa gust

Mod de preparare Budinca de psyllium si cocos:

  1. Se infierbanta laptele de cocos.
  2. Se despica pastaia de vanilie, iar semintele (si pastaia in sine) se lasa la infuzat in laptele de cocos, pana cand acesta se raceste.
  3. Se scoate pastaia de vanilie din lapte, se adauga fulgii de cocos uscati si taratele de psyllium.
  4. Se amesteca usor pana la omogenizarea perfecta (sa nu ramana cocoloase), se adauga indulcitorul ales si se omogenizeaza si acela.
  5. Se la 10-15 minute deoparte, timp in care taratele de psyllium se vor umfla si vor forma budinca.
  6. Se ia o forma mica, se unge cu putin ulei neutru (eu am ales ulei de migdale) si se toarna budinca.
  7. Se mai lasa budinca in forma inca 10 minute, sa se aseze, dupa care se intoarce forma cu gura in jos pe o farfurie si se va obtine o budinca de psyllium cu cocos frumoasa si bine inchegata.
  8. Se decoreaza budinca cu fructe de padure proaspete sau congelate si se serveste.

Pofta buna!

Budinca de psyllium si cocos

Extrasfat: 1. daca vi se pare ca budinca nu s-a intarit atat de mult cat v-ati fi dorit, pputeti oricand sa mai adaugati fulgi de cocos si/sau psyllium, dupa preferinta

2. Nu uitati sa consumati o cantitate suficienta de lichide pe tot parcursul zilei, pentru a evita eventualele probleme digestive (se stie ca psyllium are nevoie de o cantitate mai mare de lichide, deoarece taratele isi maresc foarte mult volumul, ajutand colonul)

1 Comment

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: