Toata lumea cunoaste ciorba de perisoare. Este foarte apreciata de romani si nici nu stiu daca exista pe undeva vreo reteta cu adevarat originala. Cred ca mai degraba, ciorba de perisoare a intrat in folclorul nostru si nu este casa unde sa nu se fi preparat asa ceva, macar o data!
Perisoarele se prepara din carne tocata, dupa gustul si preferintele gospodinei si ale familiei sale: carne de porc, carne de vita, carne de pui, chiar si peste (tin minte si acum o ciorba fenomenala cu perisoare de peste, mancata acum muuulti ani la Tulcea).
Eu astazi va propun o ciorba cu perisoare de pui, simpla si usoara, potrivita si pentru cei mici. De fapt, si eu am pregatit-o in special pentru juniorul nostru care este, in mod ciudat, amator de gusturi picante. Voi puteti sa renuntati la piper.
Ciorba cu perisoare de pui
Ciorba cu perisoare de pui
- 350 grame piept de pui dezosat
- 1 1/2 legatura ceapa verde
- 1 legatura patrunjel verde
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- 1/2 radacina telina medie
- sare (piper dupa gust)
- 1 lingurita cimbru uscat maruntit
- zeama de la 1/2 lamaie
- 50 ml suc de rosii
- 1 lingura pasta de ardei
- 2 linguri ulei de masline
- 2,5 l apa plata
Mod de preparare Ciorba cu perisoare de pui:
- Se spala legumele si se taie cubulete.
- Ceapa verde se curata si se taie rondele fine.
- Legumele maruntite si 1 legatura de ceapa se pun la fiert, timp in care se pot prepara perisoarele.
- Carnea se spala si se taie bucati.
- Se asaza bucatile de carne in robotul de bucatarie, impreuna cu uleiul prevazut in reteta, restul de ceapa curatata si taiata bucati si patrunjelul verde spalat si rupt in bucati. Se adauga sare si piper (eu de obicei folosesc foarte putin, asa ca am adaugat doar cate 1/4 lingurita din fiecare).
- Se proceseaza 1-2 minute toate ingredientele de mai sus, pana se obtine o pasta groasa de carne.
- Cu mainile umede se iau bilute din aceasta carne si se modeleaza in palme ca niste mingiute (perisoarele), care se aseaza pe un platou si se lasa deoparte.
- Dupa ce legumele s-au fiert bine, se incetineste puterea flacarii de la aragaz (sau se muta plita pe o treapta inferioara si se adauga perisoarele, una cate una,
- In cateva minute, perisoarele se vor ridica singure la suprafata ciorbei.
- Se lasa la fiert inca 5 minute, dupa care se adauga pasta de ardei si sucul de rosii, impreuna cu cimbrul uscat.
- Se mai lasa pe foc inca 2-3 minute, dupa care se stinge focul.
- se lasa ciorba 10 minute la racorit, dupa care se potriveste de sare, piper (daca mai e nevoie) si se acreste cu zeama de lamaie (sau bors proaspat, ceea ce eu n-am avut).
- Se serveste imediat, cu paine de casa proaspata si, eventual ardei iute.
Pofta buna!
Extrasfat: daca alegeti sa preparati ciorba in oala de gatit sub presiune, atunci timpul alocat gatirii sale se va scurta.
Daca va place aceasta reteta de ciorba cu perisoare de pui, va rog sa-mi lasati un comentariu pe blog. Parerile voastre ma ajuta sa cresc si sa ma adresez nevoilor si intereselor voastre. Multumesc!
[…] ma orientez spre borcane micute si medii, astfel incat sa folosesc continutul tot odata pentru o ciorba de legume, sau supa de rosii (bine, aici am nevoie de 2-3 borcanele cu rosii in suc propriu, pentru o aroma […]
[…] ca era candva o perioada in care imi cerea perisoare destul de des, am profitat si acum si le-am introdus si sub forma aceasta. In lasagna deja am […]
Uleiul nu este prevazut in reteta… ce cantitate trebuie?
Este prevazut in lista ingredientelor: 2 linguri