Clatite cu rata Peking

share on:
clatite-cu-rata-peking

Mult timp am dat tarcoale delicatesei numita Rata Peking! Pana sa studiez cu atentie retetele de preparare a ratei chinezesti (foarte gustoasa, din cate aflasem eu mai demult), am avut impresia ca e foaaarte complicat sa prepari asa ceva. Adevarul este ca eu vazusem fotografii cu rata intreaga, ceea ce e mai greu de manipulat..si prea mult pentru noi. Asa ca m-am orientat spre pieptul de rata (pe care tocmai il dezosasem, restul de rata pastrandu-l pentru alte retete). Oricum ar fi preparata rata Peking, cert e ca aceasta se mananca tocata in bucati mici si infasurata in clatite, alaturi de legume bastonase si un sos chinezesc. Simplu, ce mai!

De ce prezint eu tocmai acum retete asiatice si nu altceva? Pentru ca pe 19 februarie va debuta Noul An chinezesc, ocazie  cu care Maresi Foodbroker au decis, impreuna cu Oana si Diana de la Savori Urbane, sa lanseze o campanie de gatit in stil asiatic printre bloggerii romani si sa testeze apetitul romanilor pentru retetele exotice. In cadrul acestei campanii, la care mai participa in total 12 blogeri culinari o sa am placerea sa gatesc cu diferite produse marca Shan’shi pe care le puteti gasi si voi in marile supermarketuri ca Auchan, MegaImage, Cora, etc, si care sunt specifice bucatariei asiatice: lapte de cocos, orez basmati, taietei din orez, condimente si sosuri create special pentru pregatirea mancarurilor la wok, etc. Produsele le puteti si voi vedea in poza de mai jos iar mai multe detalii despre ele gasiti pe site.

shan shi

Pentru aceste delicioase clatite cu rata Peking eu am ales sa folosesc 3 ingrediente Shan’shi: sosul de chili iute, condimentele pentru wok si sosul negru pentru wok.

Clatite cu rata Peking

clatite-cu-rata-peking0

 

Ingrediente pentru aceste Clatite cu rata Peking (4-6 buc):

  • 1 piept rata cu piele
  • sare, piper dupa gust
  • 2 linguri ulei de susan

Pentru sosul peking:

  • 1 1/2 linguri sos de rosii
  • 1 lingurita coaja de portocale rasa (nu apare in sosurile originale chinezesti, dar Jamie Oliver recomanda folosirea sa pentru o aroma speciala–si chiar asa este!)
  • 1 lingurita sos pentru wok (optional)
  • 1/2 lingurita sos de prune (sau 1/4 lingurita magiun)
  • 1/2 lingurita sos de chili iute (daca nu aveti asa ceva la indemana, amestecati chili cu putin otet, miere si eventual putin sos de soia)
  • 1 bucatica de ghimbir proaspat ras (cca 1 cm)
  • 1/2 lingurita condimente pentru wok (optional–eu am adaugat)
  • 1 1/2 lingurita zahar brut
  • 1 praf cinci condimente chinezesti (optional; contin: anason stelat, seminte de fenicul, scortisoara, cuisoare, piper Sichuan prajite si macinate separat, apoi amestecate)
  • 1 lingura de apa plata

Pentru clatite:

La reteta aceasta se prepara niste clatite specifice, chinezesti, insa eu am pregatit niste clatite normal. Daca doriti sa incercati clatitele chinezesti, trebuie sa stiti ca acestea se prepara din faina alba de grau (cca 300 grame), apa fiarta (cca 300 grame) si 2 linguri ulei de susan. Se framanta aluatul, se lasa la odihnit,se intind cu sucitorul, dupa care se coc fara ulei, pensulandu-se pe o parte cu uleiul de susan.

Eu, insa, am ales sa prepar niste clatite obisnuite, fara sa ma complic prea mult (le-am facut foarte subtiri si am incercat sa fie cat mai albe posibil):

  • 125 grame faina alba de grau
  • 1 ou
  • 30 grame unt topit (82% grasime–se poate inlocui cu ulei)
  • 1 praf sare
  • 1 cana lapte

Legumele:

  • 2 castraveti cornison mai mari (sau 1/2 castravete Fabio)
  • 1 legatura ceapa verde

Mod de preparare Clatite cu rata Peking:

  1. Se spala pieptul de rata, se sterge cu prosopul de hartie, se sareaza si se pipereaza.
  2. Se ung cu 1 lingura ulei de susan (eu am folosit 1 pensula de silicon pentru a repartiza foarte bine uleiul pe carne).
  3. Se incinge restul de ulei de susan in wok, dupa care se prajeste pieptul de rata cateva minute (foc iute), pana se rumeneste frumos.
  4. Se transfera pieptul de pui intr-o tava si se introduce in cuptorul preincalzit.
  5. Se coace pieptul de rata, cu pielea in sus la foc mediu spre iute, avand grija sa se scurga mereu grasimea lasata de carne (200-230 grade, cca 20 minute in cazul meu; atentie: fiecare cuptor este unic si carnea trebuie supravegheata foarte atent). Acest procedeu asigura obtinerea pielii crocante (procedeu recomandat de Jamie Oliver)
  6. In acest timp se prepara clatitele, in mod obisnuit, apoi se pastreaza calde.
  7. Se scoate pieptul de rata din cuptor, se lasa 5 minute la racorit, dupa care se taie fasiute, cu tot cu piele. se pastreaza la cald.
  8. Se spala legumele si se taie bastonase, de marimi egale cu cu fasiile de carne.
  9. Se prepara sosul Peking, prin amestecarea rapida a tuturor ingredientelor mentionate in lista de ingrediente.
  10. Se trece la montarea clatitelor: in foile de clatite subtiri se aseaza fasiile de carne, se intercaleaza cu legume betisoare si putin sos.
  11. Se ruleaza clatitele si se servesc imediat, alaturi de sosul ramas si asezat intr-un bol micut, adus la masa separat. Clatitele cu rata Peking se mananca simplu, cu mana (eu am pus si betisoarele de bambus, ca decor)

Pofta buna!

Clatite cu rata Peking

Extrasfat: Clatitele cu rata Peking se servesc fie cu sosul prezentat mai sus (sos Peking), fie cu sos Hoisin, fie cu sos de prune (varianta jamie Oliver). Mai jos, redau retelele pentru aceste 2 sosuri, foarte simple, de altfel:

Sos Hoisin- Se amesteca intr-un bol urmatoarele ingrediente: 2 linguri sos de soia, 3 linguri sos de fasole neagra, 1 lingura miere, 1 lingura zahar, 1 lingura otet din orez, 1 catel usturoi, 1 lingurita ulei de susan, 3 linguri sos de chili, piper dupa gust

Sosul de prune– Se fierb 20 minute la foc mic urmatoarele ingrediente, dupa care se lasa la racorit si se mixeaza, apoi se strecoara: 2 linguri sos de soia, 10 prune uscate si hidratate (sau 2 linguri magiun), 2 catei usturoi pisati, 1 ceapa mica tocata marunt, 1 cm ghimbir ras, chili dupa gust (sau sos de chili iute)

Clatite cu rata Peking

Nota: Poti castiga si tu un set complet de ingrediente Shan’shi, un wok si setul aferent de ustensile, adica exact ce am primit si eu pentru testare in campanie, daca te inscrii cu un comentariu pe pagina oficiala a campaniei de la Savori Urbane in care sa ne spui care este felul tau asiatic preferat sicu ce ingrediente Shan’shi l-ai putea gati. Distribuie pagina pe Facebook, Google+, Twitter sau Pinterest. Data limita de inscriere este 20.02.2015 iar extragerea va avea loc sambata, 21.02.2015 (prin sistem random generator). Premiile pot fi expediate doar pe teritoriul Romaniei. Calea juridica este exclusa.

14 Comments

  1. Imi plac si mancarurile chinezesti si condimentele lor,de aceea aceasta rata la felul cum arata cred ca-i un deliciu!!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: