Printre preferintele „de cumparat” ale baiatului meu se numara si vreo doua sortimente de covrigei cu vin: unii cu vin alb, iar ceilalti cu vin rosu. I-am gustat si eu si mi s-au parut gustosi. Insa tot nu pot trece peste faptul ca sunt, totusi, „dezmierdati” cu ceva doze de chimicale deci m-am tot gandit si sucit cum sa ii prepar si eu acasa. Stiind ca el este un maaare fan covrigei cu vin si mai ales maaare fan seminte de negrilica, le-am combinat. Rezultatul i-a fost pe plac, iar eu m-am bucurat tare mult. O precizare: daca va ganditi ca vinul din compozitie nu prea ar fi recomandat copiilor, deoarece este alcool, sa stiti ca acesta (alcoolul) se evapora in procesul de coacere, deci e cat se poate de ok. Alte retete de covrigi gasiti aici.
Covrigei cu vin
Ingrediente
- 150 ml ulei masline
- 150 ml vin alb
- 1 lingurita zahar brut
- 2 lingurite sare grunjoasa
- 500 grame faina alba de grau
- seminte de negrilica pentru decor
Mod de preparare
- Intr-un bol se toarna lichidele si se amesteca usor.
- Se adauga sarea si zaharul si se lasa sa se dizolve (5 min.)
- Se incepe incorporarea fainii, putin cate putin, pana cand la final se va obtine o bila de aluat elastica si lucioasa.
- Se lasa 10 min. sa se aseze glutenul, dupa care se intinde o foaie de aluat cu sucitorul direct pe masa de lucru (nu mai este nevoie ca aceasta sa fie infainata, sau unsa cu ulei, deoarece aluatul este destul de unsuros si nu se lipeste de masa)
- Se decupeaza mici covrigei cu ajutorul unui decupator pentru covrigei (daca nu aveti acest decupator, sau doriti sa dati covrigeilor o forma rustica, atunci nu taiati fasii subtiri din aluat, le rulati usor sa devina rotunde, dupa care modelati covrigii dupa plac).
- Se aseaza covrigeii cu vin astfel obtinuti in tava tapetata cu hartie de copt.
- Se presara covrigeii cu seminte de negrilica (sau mac, chimen, susan, cascaval ras, sare mare, etc.).
- Se introduce tava cu covrigei in cuptorul preincalzit si se coc la foc moderat (200 grade) pana cand se rumenesc usor si devin fermi la atingere (cca 15 min. in cazul meu).
- Se lasa covrigeii cu vin sa se raceasca in tava, dupa care se transfera pe un platou si se pot servi, sau se pastreaza in pungi de hartie inchise pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Daca va plac acesti covrigei, nu ezitati sa le acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Comentariile voastre nu se sterg, sunt puncte de reper si surse de informare pentru noii vizitatori. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
As vrea sa va intreb daca as vrea sa inlocuiesc uleiul de masline din aluatul de covrigei
cu ce as putea sa-l inlocuiesc.
cu ulei obisnuit, de floarea-soarelui.