Salata de hrisca si fructe

share on:
salata de hrisca si fructe

In urma discutiilor purtate pe facebook si nu numai, am constatat ca problema alimentatiei celor mici, in principal, este destul de spinoasa. Ca orice mama care are acasa un pitic mofturos si nemultumit de mancare, am cautat si caut in permanenta solutii care sa-l satisfaca, dar sa ma multumeasca si pe mine, astfel incat alimentatia lui sa fie cat mai echilibrata si valoroasa din punct de vedere nutritional. Si deoarece imi doresc ca acest blog sa functioneze ca un ajutor pentru toti si totodata un schimb de experienta, m-am decis sa demarez un proiect: timp de 2 saptamani voi posta in fiecare zi cate o idee de mic dejun potrivit piticilor (si nu numai), unde va astept si pe voi cu pareri, comentarii, variante si experientele pe care le aveti voi acasa cu cei mici.

De ce tocmai mic dejun? Pentru ca micul dejun reprezinta un start bun pentru o zi in forta, pentru ca mai mereu suntem pe fuga dimineata si nu avem timp de inventii sau variatii de ultim moment, pentru ca nu avem prea mult timp la dispozitie pentru pregatirea sa, etc.  Daca ne pregatim ideile din timp, uneori si preparatele (si le tinem la rece, in frigider), atunci micul dejun perfect este mereu la indemana.

In ceea ce priveste salata de hrisca si fructe pe care o propun astazi, daca aveti hrisca gata hidratata si fructele pregatite, montarea salatei nu e deloc dificila si nu ia timp. Pont: daca doriti sa decongelati mai repede murele, asezati-le intr-o sita si turnati un jet de apa calduta (max 30 grade), iar ele se vor decongela rapid.

Salata de hrisca si fructe

salata de hrisca si fructe1

Ingrediente pentru 2 portii Salata de hrisca si fructe:

  • 75 grame hrisca bio
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 mar
  • 50 grame goji
  • 50 grame mure decongelate
  • indulcitor dupa gust (eu am pus putin sirop de artar)

Mod de preparare Salata de hrisca si fructe:

  1. Hrisca se spala sub jet de apa rece, dupa care se pune la hidratat in apa plata (cat sa o acopere) si 1 lingurita zeama de lamaie, pentru a ajuta la procesul de digestie (cca 8 ore–eu am lasat peste noapte).
  2. Se spala goji si se hidrateaza in apa plata (cat sa le acopere) cca 2 ore.
  3. Marul se coace in cuptor, dupa care se lasa la racit (eu nu l-am lasat sa se inmoaie de tot, ci l-am scos din cuptor cand a ajuns la consistenta al dente)
  4. Se scurge hrisca si se clateste in sita, sub jet de apa rece.
  5. Se scurg goji si se lasa intr-un servetel de hartie, sa se usuce putin.
  6. Hisca se opareste, dupa care se scurge din nou, in sita.
  7. Se monteaza salata de hrisca si fructe: intr-un bol se aseaza hrisca, se adauga murele decongelate si scurse bine, goji pregatite ca mai sus, merele taiate cuburi si indulcitorul ales. Se amesteca usor si salata este gata!
  8. Se consuma imediat.

Pofta buna!

Extrasfat: 1. pentru copiii mai mari sau adulti, hrisca nu e neaparat sa fie oparita/fiarta, ci se poate folosi cruda, doar hidratata (are o consistenta crocanta, dar foarte usor de mestecat)

2. Hrisca se poate oferi copiilor dupa varsta de 8 luni (cf. diversificare.ro), dar goji si murele–dupa 1 an; asadar, daca totusi doriti sa le oferiti copiilor sub 1 an aceasta salata, pastrati marul copt, dar inlocuiti celelalte fructe

3. Salata de hrisca si fructe administrata copiilor mai mari si adultilor poate fi condimentata si cu putina scortisoara praf, pudra de anason/cuisoare, etc.

4. pentru copilasii care inca nu s-au obisnuit sa mestece bine, salata se poate pasa, astfel transformandu-se intr-o spuma/budinca.

Daca va place aceasta Salata de hrisca si fructe, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Comentariile voastre nu se sterg, sunt puncte de reper si surse de informare pentru noii vizitatori. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

1 Comment

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: