Care sunt legumele preferate ale romanilor?

share on:
legume

Dupa lecturarea unor pasaje foarte interesante de istorie culinara a poporului roman in secolele trecute, nu m-am putut abtine sa nu-mi pun si aceasta intrebare: Care sunt legumele preferate ale romanilor”? Am cautat articole, statistici, informatii, ceva care sa-mi dea, cat de cat, o imagine de ansamblu, dar recunosc ca nu prea am gasit ce ma interesa, nimic sa mi se para relevant si care sa scoata in evidenta particularitatile poporului roman in ceea ce priveste consumul de legume (in privinta consumului de carne, cred eu ca trendul este mai mult decat evident).

Pentru pasionatii de gastronomie, precum si pentru toti aceia care devin tot mai preocupati de felul in care se alimenteaza, raspunsul la intrebarea din titlu (Care sunt legumele preferate ale romanilor) poate fi chiar de ajutor. Si pentru ca intr-un asemenea demers nu e bine sa pornesti singur la drum, am cerut si eu la randul meu, cateva sfaturi, pareri si observatii ale unor oameni minunati, pe care-i respect si ii admir!

Mancarea de pe masa romanilor in secolele trecute

romanii in vechime

Intr-o lucrare aparuta in 1895 numita„Igiena teranului roman”, autorul, dr. Gheorghe Crainiceanu, evidentiaza urmatoarele aspecte, in capitolul „Alimentatiunea in diferite regiuni ale terii si in diferite timpuri ale anului”:

Se manca mult mai multă mamaliga decat paine, poate pentru ca mamaliga este mai usor de facut decat painea. Painea de grau era o mancare mai „aleasa”, rezervata mai curand sarbatorilor. Faina alba de grau, atat de banala azi pentru noi, era pe atunci mult mai pretuita, caci din ea se făceau multe copturi rituale – cozonaci, colaci – cu semnficatie spirituala. (…) Pe de alta parte, oamenii de la sate mancau multe lucruri pe care azi tot mai putini romani le mai mananca: stir, podbal, frunze de sfecla,  hrisca, mei, bob, ulei de canepa, jufa (julfa) – tot un produs obtinut din samanta de canepa; semana cu un fel de branza si era folosit ca umplutura de post la placinte si turte ori amestecat cu „tocmagi n.r taietei” (mai multe informatii gasiti aici)

In lucrarea-monument de cercetare monografica a satelor romanesti din anii 1925-1948 initiata si indrumata de Dimitrie Gusti (filolog, estetician, sociolog roman, fost ministru al invatamantului in anii 1932-1933), se observa clar ca alimentatia taranului roman era deficitara, baza constituind-o porumbul. Autorul aprecia ca alimentele proaspete si  de origine animala erau consumate prea putin, in comparatie cu baza mentionata mai sus. De asemenea, alimentatia familiei traditionale nu era constanta: in timpul iernii, cand munca nu era atat de intensa, taranii se hraneau mai bine, in timp ce vara, cand erau mult mai mult solicitati, treceau prin perioade de subnutritie.

Abuzul de porumb, consumat uneori stricat ducea la izbucnirea epidemiei de pelagra, manifestata prin eruptii și tulburari nervoase, această afectiune producand numeroase victime in Romania. Desi cresteau pasari si porci, taranii din Vechiul Regat și Basarabia mancau foarte rar carne, mai mult cu prilejul sarbatorilor(duminica, de hramul bisericii) și dupa Craciun, cand taiau porcul. Cei din Transilvania consumau mai ales carne de porc, inclusiv în timpul verii (pita si slana fiind alimentele de bază). Religios, taranul ținea toate posturile care insumate durau mai bine de jumatate de an (…) La oraș, o parte din alimente se procura de la piata sau de la magazine, iar o alta din gospodaria propie (mai ales în zonele periferice, cu un pronuntat caracter agricol). Elitele economice, politice, intelectuale luau masa în familie, dar si la restaurant. La sfarsitul razboiului a existat o criza alimentara, dar din 1920-1921 situatia s-a redresat. Aproape fiecare oras avea o hala si o piata mare unde se aduceau marfuri din belsug. Foarte raspandit era obiceiul ca producatorii sa-si vanda marfa pe strada, in drum spre piata (mai multe informatii gasiti aici)

Comerciant-cu-pui-vii-

Mancarea de pe masa romanilor astazi

Dupa cum va spuneam, am provocat la discutii cativa oameni dragi, bloggeri culinari foarte apreciati in blogosfera, chefi cu multi ani de experienta in spate si un lant alimentar de mare succes in Romania si nu numai. Cum arata bucataria romaneasca astazi, care sunt preferintele romanilor si, mai ales, ce legume prefera romanii sa consume in zilele noastre? Iata parerile si observatiile interlocutorilor mei:

Directii si preferinte

uica mihai

  Uica Mihai

Din experienta mea de bucatar la cratita timp de 30 de ani, pot confirma ca ceapa este cea mai utilizată leguma in bucatarie, urmata de radacinoase- morcov din plin, patrunjel, asa si asa, pastarnacul mai putin. Urmeaza rosia , fasolea, varza si verdeturile. In ceea ce priveste blogul, sunt apreciate felurile de mancare în care folosesc praz, leurdă, urzici, dragavei, macris. Trist este ca suntem limitaţi in exploatarea resurselor verzi, de exemplu eu folosesc foarte mult mangoldul, frunza fiind un inlocuitor mai rafinat al spanacului iar tulpina merge extraordinar in muraturile mixte, rubarba pentru garnituri, mai gatesc de cate ori gasesc cu ceapa de tuns si arpagic tanar, anul acesta am avut grija sa imi cultiv si aceste doua plante. Dar trebuie facuta remarca definitiva ca Romanul este dedat carnurilor si lasa pe planul doi pescaria si legumele”

claudia_vasilache

Claudia Vasilache, care a observat ca pe blogul sau cea mai cautata a fost salata verde

 „Foarte multi raman tributari bucatariei traditionale, insa sunt si curentele noi, vegane, raw vegan care in ultima vreme au castigat teren; nu sunt de neglijat nici influentele din afara, din alte bucatarii , ca de ex. hummus”

Top: Care sunt legumele preferate ale romanilor?

Ca orice om care incearca sa-si contureze o imagine cat mai clara asupra unui subiect amplu, am incercat sa facem si un top al legumelor cele mai apreciate si cautate pe blogurile culinare romanesti (ai caror proprietari au reusit sa rupa din timpul lor si sa ma ajute in acest demers), precum si in singurul mare lant alimentar din Romania care a avut amabilitatea sa-mi ofere un raspuns! Asadar, sa vedem ce legume prefera romanii sa consume, potrivit acestor surse:

lidlLidl Romania: ” unele dintre legumele cu cea mai mare vanzare in Romania sunt rosiile”

 

bloggerii culinari

 

Utile sunt si statisticile oferite de INS  in privinta consumului legumelor, exprimate in kg/an/cap locuitor:

Cartofi: 2000: 86,5 kg  vs. 2015: 103 kg

Tomate: 2000: 31,4 kg  vs. 2013: 34,5 kg

Ceapa uscata: 2000: 15 k vs.  2013: 20,6 kg

Varza: 2000: 30,3 kg vs.  2013: 44,7 kg

Radacinoase comestibile: 2000: 10,4 kg. vs. 2013: 12,4 kg.

Castraveti: 2000: 4,4 kg vs. 2013: 7,2 kg.

Mazare verde: 2000: 1,1 kg vs. 2013 1 kg.

Fasole verde: 2000: 2 kg., vs. 2013: 2,8 kg.

Cred eu ca ati reusit si voi, la fel ca mine, sa va conturati o imagine cat mai clara cu privire la legumele preferate de romani. Ceea ce este imbucurator este faptul ca se observa o crestere semnificativa in randul consumatorilor de legume si fructe, romanii devenid tot mai constienti de faptul ca acestea, impreuna cu exercitiile fizice regulate, contribuie la mentinerea unui stil de viata sanatos (cf. AGERPRESS)

Photocredit: libertatea.ro

Voi ce legume preferati sa consumati si de ce? 

15 Comments

  1. Se pare ca invingator este pana la urma, conform statisticilor… cartoful 🙂
    Oricum, foarte buna ideea ta. O sa iau de referinta articolul tau cand mai gatesc cu legume. Cred ca va trebui sa fac mai multe retete cu cartofi :)))

  2. Foarte amplu si interesant articolul tau, felicitari! Iar rezultatele INS…deloc surprinzatoare 🙂

  3. Fain articolul si foarte util! Era clar ca guverneaza cartoful dar eram curioasa care sunt locurile 2 si 3. Acum am aflat 🙂

  4. Cartoful bate si castiga! Nici macar nu mai sunt asa ieftini ca sa spunem ca de aia se consma in cantitatile astea si, totusi, ramane in topul preferintelor noastre. Alte legume precum sparanghelul sau broccoliul nu cred ca sunt la mare cautare.

    1. pai chiar nu sunt! in statisticile INS, sparanghelul si broccoli cred ca sunt incluse la „alte legume”, si au consum aproape nesemnificativ. Imbucurator este insa faptul ca ele au cautare pe blogurile culinare, deci romanii le „descopera” acum 🙂

  5. Pingback: Cartofi noi cu boia dulce, rozmarin și cimbru – la cuptor | Bacau Expres

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: