Paine norvegiana cu secara si chimen

share on:
Paine norvegiana cu secara si chimen1

La noi painea preparata in casa e litera de lege. Desi, evident, cea mai sanatoasa paine ce poate fi pregatita de „mana omului” este cea facuta cu maia (nici macar cu drojdie, fie ea proaspata) eu recunosc ca nu am intotdeauna la indemana drojdie proaspata, asa ca mai apelez si la cea deshidratata. Paine de secara am mai preparat de multe ori, dar niciodata in varianta aceasta nordica (eu am gasit-o ca fiind populara in Norvegia, dar apoi am constatat ca nici suedezii nu sunt straini de asa ceva). Ne-a placut combinatia secara-chimen, dar data viitoare voi pune mai multa sare si foarte putin zahar brut (in reteta originala, pe care am dat-o eu mai jos, painea aceasta norvegiana cu secara si chimen este dulceaga–iar eu prefer varianta mai putin dulce).

Aceasta paine norvegiana cu secara si chimen isi propune sa onoreze  invitatia fetelor de la Savori Urbane (Oana si Diana), initiatoarele unui proiect minunat din care sunt mandra sa fac parte: The Food Connection – o calatorie gurmanda in jurul lumii (in fiecare luna calatorim virtual in alt colt al lumii si gatim preparate specifice locului). Tema lunii acesteia se refera la Tarile Scandinave, iar gazda noastra este de data aceasta Teodora (pe care sunt convinsa ca o cunoasteti, ea este gazda blogului culinar Teo’s Kitchen). 

Paine norvegiana cu secara si chimen

Ingrediente pentru 1 Paine norvegiana cu secara si chimen (1 kg)

  • 150 ml apa plata calduta
  • 250 ml lapte
  • 45 ml unt topit si racit
  • 1 lingurita sare
  • 200 grame faina integrala secara
  • 425 grame faina alba de grau
  • 2 linguri seminte chimen
  • 100 grame zahar brut
  • 10 grame drojdie uscata

Mod de preparare Paine norvegiana cu secara si chimen

Paine norvegiana cu secara si chimen

Cea mai simpla metoda de a obtine un aluat extrem de fin, elastic si bine framantat este sa folosim robotul de bucatarie, sau masina de paine (cum am facut si eu). Daca nu aveti la indemana aceste ustensile, aluatul se poate framanta si cu mana, astfel: intr-un bol se amesteca ingredientele uscate amestecate cu semintele de chimen, apoi se face o gropita in mijlocul lor, se adauga apa, laptele si untul topit si se framanta cu grija, pana cand aluatul nu se lipeste de mana. Dupa acest procedeu, aluatul se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent si caldut (cuptorul nepornit poate fi un loc foarte bun), se modeleaza si se aseaza in tava. Se lasa din nou 30 minute la crescut, dupa care se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace painea la foc moderat pana cand trece testul scobitorii, apoi se scoate la racit pe un gratar.

Mai jos va redau procedeul urmat de mine:

1. In cuva masinii de paine se aseaza toate ingredientele pentru paine, exact in ordinea indicata in lista de ingrediente de mai sus, cu exceptia chimenului, care se va turna putin mai tarziu (intai lichidele, apoi solidele)
2. Se seteaza masina pe programul “basic” (asta dureaza cca 3 ore) si se seteaza si greutatea painii (750 grame), gradul de rumenire… si cam asta este tot!
3. La semnalul sonor al masinii de paine (din timpul framantarii), se adauga semintele de chimen.
4. La cel de-al doilea semnal sonor al masinii, inseamna ca painea este gata.
5. Se scoate painea din cuva, se lasa la racit pe un gratar, apoi se poate felia si servi (deoarece „fata” painii mele a iesit destul de plata, m-am gandit sa intorc painea cu susl in jos si sa obtin niste felii foarte interesante. Plus ca am putut decora frumos cu busuioc proaspat, pe care l-am asezat in incizia facuta de mica spatula a aparatului de paine!
Pofta buna!

Aici aveti si modul de preparare  Paine norvegiana cu secara si chimen, m-am straduit sa creez un filmulet, sa fie mai usor de urmarit. Voi decideti daca mi-a iesit sau nu, pe viitor promit sa fie mai bine 🙂

Daca va place aceasta Paine norvegiana cu secara si chimen, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

1 Comment

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: