Probabil in zona de campie, florile de soc s-au trecut deja, dar la munte abia acum s-au deschis, iar parfumul din aer este minunat! Nu-l pot rata, mai ales ca am socul chiar in curte, asa ca, pe langa siropul de soc si pelteaua de soc cu portocale care sunt nelipsite din camara in fiecare an, fac si socata.
Anul acesta am ales sa fac o socata cu capsuni si iasomie, sa fie putin mai deosebita decat ceea ce prepar eu in mod obisnuit. De fapt, ideea mi-a venit pe cand amestecam in oala cu sirop de capsuni. Iar crengutele de iasomie stateau cumintele in vaza, asa ca mi-am dorit sa parfumez subtil ceea ce urma sa devina socata mea speciala. S-a dovedit o varianta foarte buna, asa ca reteta aceasta si-a gasit acum loc in caietul meu cu bunatati de facut anual.
Socata cu capsuni si iasomie
Ingrediente pentru aceasta Socata cu capsuni si iasomie:
- 3 l apa plata
- 250 ml sirop de capsuni (preparat dupa reteta de aici)
- 3 lamai
- 1 lamaie verde
- 15 flori soc mari
- 75 grame flori iasomie
Mod de preparare Socata cu capsuni si iasomie:
- Se plonjeaza florile intr-un vas cu apa rece, sa ca se curete de praf, insecte, etc.
- Se lasa florile la uscat pe servete de bucatarie.
- Intr-un recipient incapator se aseaza siropul de capsuni usor incalzit (sa fie la cc 40 grade).
- Se toarna apa plata.
- Lamaile se spala bin sub jet de apa fiarta, pentru a mai elimina din chimicalele din coaja (eu am avut lamai bio de data asta).
- Se feliaza lamaile si se introduc in borcan.
- Ultimele sunt florile de soc si iasomie, care se introduc in borcan si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
- Se acopera borcanul cu un tifon si se lasa la soare 3 zile, amestecandu-se din cand in cand (caldura ajuta la acidularea socatei).
- Se strecoara socata obtinuta si se pastreaza in recipiente de sticla, la rece.
Pofta buna!
Extrasfat: daca doriti un efect mai acidulat, e bine sa adaugati in apa si 1 lingura grau/orez integral (glutenul de pe bobul de grau va accelera procesul de acidulare al sucului).
Daca va place aceasta socata cu capsuni si iasomie, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Trebuie sa fie tare buna cu aceasta combinatie interesanta!
da, Lubita! este foarte buna si aromata, chiar ma bucur ca mi-a venit ideea asta!
[…] daca tot aveam capsuni la discretie (mai tineti minte ca v-am aratat cele 2 ladite cu capsuni dulci si parfumate pe care le-am primit […]
[…] acesta, mai mult ca niciodata parca, m-am rasfatat si v-am rasfatat si pe voi cu multe retete usoare cu capsuni. Inca n-am terminat treaba cu ele, asa ca azi va aduc un gem de capsuni cu seminte de chia, o […]
[…] acesta, mai mult ca niciodata parca, m-am rasfatat si v-am rasfatat si pe voi cu multe retete usoare cu capsuni. Inca n-am terminat treaba cu ele, asa ca azi va aduc un gem de capsuni cu seminte de chia, o […]
[…] Neacșu Cine nu cunoaste secretul parfumului de soc? Si cum la munte, minunatia asta abia acum incepe sa impodobeasca pajistile si padurile, iata vin […]