Cand o iei pe drumul unei pasiuni, categoric nu mai e cale de intors si nu mai ai alta solutie decat sa-ti doresti sa cresti, sa te perfectionezi, sa devii tot mai bun in ceea ce faci. Am invatat sa gatesc de mica si intotdeauna m-au atras culorile din mancare, mi-a placut sa le vad aranjate frumos si imbietor. Mai tarziu, m-am trezit cautand cu aviditate fotografiile cele mai frumoase din revistele culinare, deoarece acelea imi deschideau apetitul si-mi aprindeau imaginatia.
Unul din momentele de cotitura in existenta mea ca blogger pasionat de gatit a venit odata cu invitatia de a participa la o competitie culinara a bloggerilor, organizata de Centrul de training Horeca School in parteneriat cu Gourmet Connection si Desertonline.ro, care au declarat luna iulie ca fiind „luna artei culinare”. Provocarea este imensa, premiile, pe masura! Cel mai tentant este premiul cel mare, constand intr-un curs de bucatar sau de patiser, in valoare de 2.200 RON (la alegere) desfasurat in Bucuresti, Brasov sau Timisoara.
Stiu cat de mult ne straduim zi de zi pentru a face ca visele noastre cele mai fierbinti sa devina realitate. De multe ori, acesta este singurul gand care ne tine pe drumul cel drept. Timpul isi spune cuvantul si uneori reusim, alteori nu. Eu consider ca mi-am atins visul cel mare, dar asta nu inseamna ca nu voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a-i ajuta pe cei din jurul meu sa obtina acelasi lucru, asa cum si eu am fost ajutata, la randul meu.
Acesta este motivul pentru care mi-am promis (si am promis si celor ce cred in mine) ca voi da tot ce pot eu mai bine pentru ca cineva sa-si poata indeplini visul de a lucra in acest domeniu atat de frumos si provocator. Asadar, am intrat in competitia #horecaXperience cu gandul ca, in cazul in care voi castiga marele premiu, sa-l donez unei persoane care si-l doreste din tot sufletul, dar care n-a reusit pana acum sa-l acceseze.
In cadrul campaniei, fiecare blogger este invitat sa gateasca doua retete: una sarata si una dulce. Eu am inceput cu cea sarata, urmand ca zilele viitoare sa va prezint si desertul. Desi initial ma gandisem sa pregatesc „ceva cu carne”, pe parcurs am schimbat radical directia, deoarece mi-am dorit foarte mult ca si sotul meu vegetarian sa se poata bucura de preparat.
Cautand idei si mergand mai departe cu ideea prezentarii finale, m-am gandit sa redau ideea de vara, de „verde” (culoarea mea preferata), gustul copilariei (bobul, pe care-l mancam din gradina bunicilor si pe care nu l-am mai regasit pana acum) combinat cu ceva nou pentru noi (pere posate in ceai de iasomie). Intr-un cuvant, mi-am dorit sa exprim optimismul, o gradina fermecata in care totul e proaspat. Dupa multe ganduri si cautari febrile, mi-am gasit inspiratia la Yurim Sally Koh, ale carei fotografii m-au facut sa visez.
Veti vedea mai jos, ca desi am povestit eu mult si reteta pare lunga, ea nu este deloc complicata si nici nu cere mult timp pentru preparare. Sunt convinsa ca oricine o incearca va avea parte de un rezultat reusit fara prea mari batai de cap. Si pe deasupra, este si versatila: un plating ingrijit o va face excelenta la o ocazie festiva, iar un aranjament lejer in farfurie o va face potrivita pentru mesele obisnuite in familie.
Later Edit: am castigat concursul acesta si am oferit cu drag premiul meu (cursul de bucatar/patiser) unei tinere talentate si pasionate, care l-a si absolvit…iar acum, sper eu, se va indrepta spre o cariera frumoasa!
Pere posate in ceai de iasomie, sparanghel si piure de bob
Ingrediente pentru 4 portii Pere posate, sparanghel si piure de bob:
Pentru pere posate:
- 4 pere Abate
- 2 pliculete ceai verde cu iasomie
- 1 bucatica ghimbir proaspat (cca 3 cm lungime)
- 1 steluta anason
- 2 lingurite indulcitor
- 1,5 l apa
Pentru piureul de bob:
- 1 kg bob (in pastai)
- zeama de la 1 lamaie verde
- sare, piper dupa gust
- 1 lingura ulei masline extravirgin
- 100 ml supa legume
- 1/4 lingurita turmeric
- apa cat sa acopere boabele de bob
Pentru sparanghel
- 1 buchet sparanghel (al meu cantarea 460 grame)
- 1 lingura ulei masline
- 2 catei usturoi
- sare dupa gust
- 1 lingura supa legume
Pentru finisare:
- salata asortata (babay spanac, frunze tinere salata verde, frunze tinere salata rosie, fetica, rucola)
- 2-3 fire cimbrisor
- flori de cimbrisor
- 1 praf sare
- 1 lingura ulei masline
- 2 castraveti
- zeama de la 1 lamaie verde
Mod de preparare Pere posate, sparanghel si piure de bob:
Cum se face piureul de bob:
- Se desfac pastaile de bob si se obtin boabele.
- Intr-un vas incapator se pune apa la fiert. Se adauga turmeric (idee preluata din bucataria indiana, unde se fierbe mazarea cu turmeric).
- Cand apa fierbe, se adauga bobul si se lasa la fiert pana cand acesta este moale (cca 5 min. in cazul meu)
- Bobul fiert se scurge si se plonjeaza intr-un bol cu apa foarte rece, in care am pus cateva cuburi de gheata. Acest procedeu opreste fierberea bobului si ajuta la pastrarea unei culori vii.
- Se scurge bobul din nou si se decojeste fiecare boaba (cojile sunt destul de groase, iar miezul boabelor este cremos)
- Pulpa astfel obtinuta se transfera in vasul robotului cu lama in S (sau blender), se adauga restul de ingrediente prevazute mai sus (cu precizarea ca supa de legume se adauga treptat, pentru a controla densitatea piureului).
- Se mixeaza 1 min., pana se va obtine o pasta fina, care se condimenteaza dupa gust (piureul se intareste pe masura ce se raceste, asadar fluiditatea sa se regleaza din cantitatea de supa de legume adaugata)
- Piureul de bob astfel obtinut se pastreaza la cald, pana cand este gata de montat pe farfurii
Cum se fac perele posate:
- Se prepara un ceai din ghimbir, anason si ceai verde cu iasomie, in care se dizolva indulcitorul.
- Perele se decojesc cu grija, lasand coditele(in acest caz nu era nevoie pentru efectul vizual, ci pentru usurinta de a prinde perele) si se aseaza in vasul cu ceai (perele trebuie sa fie complet acoperite de lichid).
- Se fierb perele la foc foarte mic 20-30 min. (focul meu abia palpaind, am avut nevoie de 30 min.). Perele trebuie sa fie fierte dar nu foarte moi (al dente)
- Se scot perele posate din ceaiul de iasomie cu ghimbir si anason si se lasa la racit.
- Se taie partea mai mare a perelor, iar cu ajutorul a doua decupatoare pentru fursecuri de marimi diferite formam 4 cilindri, ce vor deveni „suportul” sparanghelului si salatei.
- Cilindrii de pere obtinuti se pastreaza in putin ceai caldut pana in momentul utilizarii.
Cum se pregatesc castravetii:
- Se taie rondele foarte subtiri, aproape transparente (eu am folosit un cutit de ceramica foarte bine ascutit)
- Intr-un bol se amesteca zeama de lamaie cu 2 linguri apa, iar rondelele de castraveti se lasa in aceasta zeama cca 10 min. sa se inmoaie si sa se acreasca.
- Dupa acest timp, se scurg bine rondelele de castraveti.
- Se executa cate o taietura in fiecare rondea de castravete, din centrul rondelei spre margine.
- Se formeaza conuri mici din castravete (acestea, fiind putin murate, sunt foarte flexibile si stau lipite bine).
- Se pun deoparte si se vor folosi la decor
Cum se pregateste sparanghelul:
- Sparanghelul se curata de partea lemnoasa, iar codita se indoaie usor, ea rupandu-se singura.
- Se incinge uleiul intr-o tigaie antiaderenta (eu am folosit o tigaie de fonta).
- Se adauga usturoiul taiat felii si se prajeste putin, cat sa se aromatizeze uleiul.
- Se scoate usturoiul si se adauga sparanghelul.
- Se gateste 3 min., miscand tigaia continuu.
- Se adauga sare si supa, se mai lasa 30 sec. pe foc, dupa care se transfera pe farfurie.
Cum se prepara salata:
- Salata se spala sub jet de apa rece, dupa care se usuca prin tapotare cu servetele de hartie.
- Se transfera salata intr-un bol si se adauga dressingul obtinut prin omogenizarea uleiului cu zeama de lamaie si sare.
- Se amesteca usor salata, astfel incat dressingul sa fie repartizat pe toate frunzele.
Cum se monteaza pe farfurie aceste pere posate, sparanghel si piure de bob:
- Se aseaza intai piureul de bob (eu am ales sa-l prezint sub forma de cerc)
- Separat, se pregateste montajul perelor cu sparanghel, astfel: se scot cilindrii de pere din ceai, iar in ei se aseaza sparanghelul, in picioare, ca si cum ar sta intr-o vaza. Aranjamentul se completeaza cu salata asortata de mai sus.
- Se ia cu grija aranjamanetul de pere posate cu sparanghel si se aseaza pe patul de piure de bob.
- Se decoreaza cu castravetii pregatiti dinainte, salata si flori de cimbrisor.
Pofta buna!
Daca va plac aceste pere posate in ceai de iasomie, sparanghel si piure de bob, nu ezitati sa le acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Nu am servita pana acum un asemenea preparat. Arata apetisant si cred ca are un gust mirific! Iti doresc mult succes!
multumesc frumos, Catalina! nici noi nu am mancat pana acum combinatia asta, dar ne-a placut mult!
Superb ce ai facut tu aici. Mult mult succes!
vaaai, Olguta, venind din partea unei specialiste ca tine, sa stii ca ma simt flatata! iti multumesc din suflet!
Ingenios modul de prezentare si interesanta combinatia de ingrediente!Desigur,nu e ceva de „toata ziua”.Mult succes!
da, asa este, multumesc mult!
[…] ce acum cateva zile v-am aratat preparatul sarat din cadrul campaniei #horecaXperience, organizata de Centrul de training Horeca School in […]
[…] stiti deja de o bucata de vreme cat de bucuroasa am fost sa primesc invitatia de a participa la un concurs culinar deosebit in vara aceasta, invitatie care mi-a adus multe framantari, emotii si o noua provocare culinara. […]
[…] stiu cat de mult va place voua sparanghelul, dar eu, de cand l-am descoperit, am ramas foarte atasata de el. Recunosc ca nu il cumpar atat de […]
[…] ce acum cateva zile v-am aratat preparatul sarat din cadrul campaniei #horecaXperience, organizata de Centrul de training Horeca School in […]
[…] alaturi de fasole, bob si bame (alta nebuloasa pentru mine, pe care am descoperit-o tot de curand). Cu bobul e alta istorisire: pe el il stiam din gradina bunicii, dar cu care nu m-am impacat […]
Draga Adnia,
Te-am descoperit in revista Carticica, iar acum ti-am descoperit si blogul. Te admir pentru preparatele tale, te felicit pentru tot ce ai realizat pana acum si iti doresc succes mai departe! 🙂
Cu drag,
Ancutsa
Iti multumesc tare mult, Ancutsa! Sper sa-ti placa si activitatea mea de acum inainte!
[…] Pere posate in ceai de iasomie, sparanghel si piure de bob http://www.retetelemeled… […]