piersici

Combinatii alimentare (ne)sanatoase cu piersici

Piersicile se numara printre fructele mele preferate, mai ales daca sunt coapte si zemoase. mai incolo, spre toamna, apar din import si piersicile acelea fainoase, care n-au niciun gust sau miros. Din pacate, acelea au doar forma si culoarea piersicilor pe care cu totii le cautam prin piete atunci cand apare sezonul lor.

Din pacate, insa, eu n-am stiut mereu cum sa combin corect piersicile, si multa vreme le-am consumat „dupa ureche”. Din fericire, n-au existat urmari neplacute nici imediate, nici pe termen mediu, insa, categoric, voi fi mult mai atenta de acum inainte la acest aspect.

De ce sunt benefice piersicile:

  • Piersicile sunt bogate in vitamina A si betacaroten, care ajuta la protejarea ochilor.
  • Magneziul continut de piersici ajuta la pastrarea echilibrului nervos
  • Datorita faptului ca piersicile au un continut mare de apa, ajuta la detoxifiere, usureaza tranzitul intestinal si amelioreaza constipatia
  • Piersicile contin antioxidanti ( specialistii sustin ca zeaxantina si luteina din piersica au efecte anti-inflamatorii, protejand pielea impotriva razelor ultraviolete)

Combinatii alimentare (ne)sanatoase cu piersici

Calorii (100 grame produs):27

Glucide(100 grame produs): 6,1

Lipide(100 grame produs): 0,1

Protide(100 grame produs): 0,8

Combinatii recomandate: fructe acrisoare, fructe dulci-acrisoare, fructe dulci, fructe uscate, miere, branzeturi slabe, peste slab, carne slaba

Combinatii nerecomandate:zahar, dulceturi, cereale si derivate, cartofi, castane, leguminoase, branzeturi grase, peste gras, carne grasa, maruntaie, oua, fructe cu coaja lemnoasa, lapte, ulei, unt, smantana, slanina, masline, verdeturi cu continut moderat de glucide, sare

Combinatii neutre: fructe neutre, verdeturi cu continut scazut de glucide, apa

Note:

1. piersicile se numara printre fructele cele mai bogate in apa si mai sarace in substante nutritive, cu exceptia unui continut ridicat de vitamina A.

2. Verdeturile cu continut scazut de glucide sunt urmatoarele: andive; anghinare; broccoli; ciuperci; castraveti; conopida; dovlecei; fasole verde pastai; fenicul; salata verde; frunze de sfecla (mangold); ridichi; telina frunze; varza; vinete

3. Verdeturile cu continut moderat de glucide sunt urmatoarele:  ardei gras ; arpagic;ceapa; varza de bruxelles; dovleac; morcovi; napi; praz; sfecla rosie; spanac; sparanghel; telina radacina; varza creata; varza acra, usturoi.

4. Fructele acrisoare sunt acestea: ananas; clementine; grapefruit; lamai; mandarine; pasta de tomate; portocale; rosii coapte; rosii curatate de pielita; suc de grapefruit/lamaie/portocale

5. Fructele dulci-acrisoare sunt acestea: ananas insiropat; caise; capsuni; cirese; guave; gutui; kiwi; macese; mere; mure; dude; pere; piersici; zmeura; prune; rodii; suc de caise; visine

6. Fructele dulci sunt acestea: banane, caise si piersici insiropate; curmale; kaki; mango; papaya; smochine; struguri

7. Leguminoasele sunt acestea: bob verde; bob uscat; fasole verde pastai; fasole uscata; naut; linte; mazare (verde si uscata)

Sursa: Tentori, A. si Turetta,G.– Combinatii alimentare sanatoase, Curtea Veche, 2008

photocredit: jurnalspiritual.eu

Daca va este de ajutor (sau nu) acest articol „Combinatii alimentare (ne)sanatoase cu piersici”, va rog  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti postarea mea pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

3 comentarii

  1. Ca o concluzie: piersicile nu sunt recomandate cu zahar si cu dulceturi. Incredibil! Deci, prajituri cu piersici dar fara zahar, la fel dulceata de piersici fara zahar sau piersici fara dulceturi. Păi, mâncăm piersicile crude, ce mai atâta maculatură??
    Daca piersicile se numara printre fructele cele mai bogate in apa si mai sarace in substante nutritive, ma intreb daca pepenele verde nu se simte jignit-pentru ca a fost detronat. Cine inventeaza asemenea ineptii, oare? Un articol trebuie sa aiba cel putin trei surse de informare, nu una si te rog, nu te supara pe mine, Dia, dar sunt tot felul de articole mincinoase, care merg pe senzational, bune de speriat lumea -totul e cancerigen!!-si nimic mai mult.

    • Liana, nu e un articol de pe net,este o carte care a trecut prin mâna multora din domeniu înainte de a fi publicată, deci eu aș zice ca nu e chiar atât de îndoielnică pe cât ți se pare tie..am găsit cam aceleași idei și în alte surse, însă nu le- am citat pe toate. Această postare face parte dintr-o serie de articole ale căror surse le-am mai dat cu altă ocazie. Cine este interesat să le afle, le găsește în celelalte articole sau mi le cere în mod expres. Nu e nicio supărare ca tu consideri ca asta este o ofensă la adresa logicii noastre și a modului nostru de viață. Eu pur și simplu am redat doar ce se susține în anumite surse. Tu și oricare altcineva crede și face cum considera, de asta există liberul arbitru, nu?

    • În privința pepenelui, chiar am postat un articol referitor la combinațiile sale, este în seria de care vorbeam mai sus. Cine este interesat, îl direcționez și acolo, nu-i problemă. În privința zahărului, eu cred ca toată lumea știe ca nu e recomandat nicicum, deși toți îl consumăm. Așadar, nu înțeleg de ce te miri de toate astea, chiar nu reprezintă o noutate, aceste teze ale nutriționiștilor au apărut de mult. Ca fiecare alege să le creadă sau nu, deja e altă poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.