grisine cu maia

Grisine cu maia

Ideea acestor grisine cu maia a aparut in momentul in care cautam solutii sa nu arunc nicio bucatica din maiaua naturala pe care am crescut-o de la zero, si de care am grija ca de un copil mic. Stiti si voi ca, in momentul hranirii maialei, acest lucru presupune ca o parte din maiaua-mama sa fie aruncata, iar cea ramasa sa se amestece cu apa si faina. 

Ei bine, ori de cate ori imi hranesc maiaua naturala, eu nu ma indur sa arunc excesul. Asa ca il pun intr-un borcanel separat, tot in frigider, si-i dau o intrebuintare: blaturi de pizza, biscuiti crocanti, paine, cozonaci, etc. Pana acum am discutat despre maiaua naturala pornita de la zero, pasii de preparare a unei paini cu maia, o reteta de pizza excelenta, iar acum am venit cu reteta de grisine cu maia, de care juniorul meu a fost foarte incantat.

Veti vedea in cele ce urmeaza ca aceste grisine se pregatesc relativ repede (nu mai aveti de asteptat pana cand aluatul creste repetat in volum, nu mai e nevoie de tehnici de impaturire, nici macar framantatul nu mai e cine stie ce). Eu nu le-am acordat o atentie deosebita, si mi-au iesit niste grisine crocante, drepte si frumoase, pe care mi-am promis sa le fac mai des si in mai multe combinatii. Scopul final: grisinele mele cu maia trebuie sa ajunga mai tarziu in pachetelul de scoala al baiatului! Asa ma asigur ca va manca ceva sanatos si nu va tanji la covrigii de la magazinul din colt! Si ca veni vorba, ma apuc de testat si covrigi cu maia, sa rezolv si problema asta!

Grisine cu maia

Grisine cu maia1

Ingrediente

Preferment (8-10 ore dospire):

  • 100 grame maia 100% hidratare
  • 40 grame faina alba de grau

Aluatul final pentru grisine cu maia:

  • prefermentul de mai sus, dospit
  • 80 ml apa
  • 60 ml ulei masline
  • 1 crenguta rozmarin
  • 3 fire busuioc proaspat
  • 1 praf chili
  • 7 grame sare
  • 100 grame faina integrala de grau
  • 150 grame faina alba de grau
  • gris/malai pentru finisare

Mod de preparare

  1. Maiaua se amesteca usor cu faina alba. Vasul se acopera cu o folie si se lasa la dospit 8-10 ore (eu am lasat peste noapte).
  2. A doua zi prefermentul se rupe in bucati mici si se dizolva in apa. Se lasa 5 min. la odinhinit.
  3. Intre timp se aromatizeaza uleiul de masline, astfel: se incinge uleiul, se adauga verdeturile si praful de chili si se tin pe foc 1 min., sa se elibereze aromele. Se lasa la racit, dupa care se strecoara bine.
  4. Uleiul racit se adauga in vasul cu maiaua dizolvata, si se adauga faina.
  5. Se amesteca usor, fara sa se framante, atat cat sa se umezeasca faina.
  6. Se lasa la odihnit 20 min. (autoliza).
  7. Se presara sarea peaste aluat si se framanta 10 min. (eu am folosit mixerul de mana cu dispozitivele spirale, speciale pentru aluaturi).
  8. Se lasa aluatul la odihnit 5 min., dupa care se intinde sul si se „feliaza” in bucati subtiri.
  9. fiecare astfel de „feliuta” din aluat se modeleaza sub forma unui baton subtirel (eu am incercat sa fac toate grisinele cat mai egale, atat ca grosime, cat si ca lungime; eventual, se mai pot ajusta varfurile cu un cutit)
  10. Aceste grisine cu maia astfel obtinute se trec prin gris sau malai, dupa acre se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.
  11. Tava plina cu grisine cu maia se introduce in cuptorul preincalzit si se coc la foc mediu (185 grade) cca 15 min, pana devin aurii.
  12. Se reduce focul (150 grade) si se mai lasa in cuptor, cu usa intredeschisa inca 5-7 min. timp in care grisinele cu maia devin crocante.
  13. Se lasa la racit in tava, dupa care se pot servi, ori se pastreaza in pungi de hartie pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Grisine cu maia3

Daca va place aceasta reteta, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

5 comentarii

  1. Buna ziua, la aceasta reteta pot folosi maia mama din frigider sau trebuie s-o hrănesc inainte si sa recoltez in momentul de maxima expansiune? Aceeasi intrebare si pentru reteta de saratele.

  2. Tocmai le-am făcut și sunt foarte bune! Le-am făcut cu făină albă de grâu dur și făină integrală spelta, bio, și ierburi uscate. Se simte plăcut și gustul maialei. E prima rețetă cu maia pe care o fac și mă bucur că a ieșit bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.