Iaurt cu fructe–combinatii alimentare sanatoase

share on:
iaurt cu fructe

In ultima vreme rasare foarte des intrebarea daca este bine sa combinam iaurt cu fructe sau nu. In special mamicile de bebelusi si copii mici si apoi toate persoanele preocupate de o alimentatie cat mai echilibrata si sanatoasa acorda o atentie deosebita acestei probleme. Si pe buna dreptate!

Pe de-o parte exista ideea ca nu este recomandata, deoarece iaurtul si fructele au timpi de digerare diferiti, pe de alta parte exista parerea ca, dimpotriva, se poate face o astfel de combinatie fara probleme.

Se intampla ca, dupa multe cautari, sa imi ajunga in maini cartea „Combinatii Alimentare Sanatoase” a lui Arturo Tentori si Giovanni Turetta (Curtea Veche, 2008). Pentru mine, cartea aceasta este un fel de Biblie, la care ma intorc ori de cate ori am indoieli sau nesigurante in privinta combinarii vreunui aliment.

Si pentru ca multi dintre voi m-ati contactat si mi-ati spus ca va doriti si voi sa stiti ce contine aceasta carte, am ales sa selectez cateva din alimentele cela mai cautate (si pe care mi le-ati indicat) si sa postez aici, pe blog, ce si cum putem sa combinam, astfel incat sa nu avem probleme digestive ulterioare nici noi, nici cei dragi noua.

Pentru astazi am ales problema cea mai arzatoare si care a creat multe controverse in lumea moderna: iaurtul cu fructe!

Combinam iaurt cu fructe?

Indiferent daca vorbim despre iaurtul integral, iaurtul slab, ori iaurtul cu fructe de pe rafturile magazinelor, schema lor de combinare este aceeasi, dupa cum urmeaza mai jos:

Iaurt integral/slab/cu fructe–din comert, ( la 100 grame)

Calorii : 64/ 36/ 118

Glucide: 3,6/ 4/ 12,6

Lipide: 3,9/ 0,9/ 3,3

Protide: 3,5/ 3,3/ 2,8

Combinatii Recomandate: verdeturi cu continut scazut de glucide; ananas; papaya; fructe dulci-acrisoare; fructe dulci; fructe uscate; carne slaba

Combinatii nerecomandate: cereale si derivate; castane; lapte; leguminoase; sare

Combinatii neutre: ulei; unt; smantana;slanina; masline; zahar de sfecla/trestie; dulceturi; otet; fructe acrisoare; fructe neutre; miere; branzeturi; branzeturi grase; peste gras; carne grasa; maruntaie; oua; fructe cu coaja lemnoasa; verdeturi cu continut moderat de glucide, apa

Note:

1. Absorbtia intestinala a calciului, fosforului si magneziului din iaurt este mai buna datorita actiunii exercitate de acidul lactic.

2. Iaurtul, fie el simplu sau cu fructe, are o specificitate alimentara: ca proteina slaba, urmeaza schema de combinare a branzeturilor slabe, insa, datorita aciditatii sale, poate fi tolerat in asociere cu celelalte proteine spabe (peste sau carne)

3. Fructele acrisoare sunt acestea: ananas; clementine; grapefruit; lamai; mandarine; pasta de tomate; portocale; rosii coapte; rosii curatate de pielita; suc de grapefruit/lamaie/portocale

4. Fructele dulci-acrisoare sunt acestea: ananas insiropat; caise; capsuni; cirese; guave; gutui; kiwi; macese; mere; mure; dude; pere; piersici; zmeura; prune; rodii; suc de caise; visine

5. Fructele dulci sunt acestea: banane, caise si piersici insiropate; curmale; kaki; mango; papaya; smochine; struguri

6. Fructele neutre sunt acestea: pepene verde, pepene galben

7. Verdeturile cu continut scazut de glucide sunt urmatoarele: andive; anghinare; broccoli; ciuperci; castraveti; conopida; dovlecei; fasole verde pastai; fenicul; salata verde; frunze de sfecla (mangold); ridichi; telina frunze; varza; vinete

8. Verdeturile cu continut moderat de glucide sunt urmatoarele:  ardei gras ; arpagic;ceapa; varza de bruxelles; dovleac; morcovi; napi; praz; sfecla rosie; spanac; sparanghel; telina radacina; varza creata; varza acra, usturoi.

Daca va place acest articol „Iaurt cu fructe–combinatii alimentare sanatoase”, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti postarea mea pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

Photocredit: 

Sursa: Tentori, A. si Turetta,G.– Combinatii alimentare sanatoase, Curtea Veche, 2008

5 Comments

  1. Stii ca mi s-a recomandat de catre medic nutritionist sa mananc iaurt cu cereale? …hmmm…

    1. Nu știu ce să zic…eu una nu le pot consuma deloc în combinația această, mi-e rău și îmi da stări de balonare, deci ceva adevăr zic eu ca tot o ifi. Însă fiecare om e unic și ce e bine pentru unii, poate fi rău pentru alții…problema aici ține de digestie, iar a mea și a multor altora e foarte sensibilă. Eu sunt pățită, așa ca nu mă apropii nici de iaurt cu cereale, nici de cereale cu lapte.

      1. Am citit cu drag acest articol, eu combin iaurt cu diferite fructe, dar voiam o părere dacă fac bine sau nu…, sunt sfaturi utile , dar depinde de fiecare persoană. O întrebare as avea unde as putea găsi această carte de” Combinații alimentare”

        1. Asa este, depinde de organismul fiecaruia. Inca nu a elucidat stiinta toate misterele corpului uman. Cartea este cumparata acum multi ani, iar acum vreo 2 ani, cred, am vazut-o in Auchan. Acum nu stiu, poate in online, sau la anticariate

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: