Placinta cu mere si aluat fraged

share on:
placinta cu mere si aluat fraged0

Indiferent cu ce ar fi umplute, cand vine vorba de placinte, fiecare are in minte o anumita reprezentare. Unii nu concep placintele fara aluat dospit, altii sustin ca placintele pot fi facute si cu aluat fraged fara probleme. Pentru mine, placintele trebuie neaparat sa aiba un strat serios de umplutura.

In ceea ce priveste aceasta placinta cu mere si aluat fraged cu unt, n-am putut rezista merelor de vara care stateau atat de frumos pe tarabele din piata si am cumparat mai multe. Ca sa nu se strice, trebuia neaparat sa fac ceva cu ele. Pe o parte le-am transformat rapid in sucuri naturale, pe altele le-am mancat ca atare, iar ultimele le-am pastrat pentru acest deliciu de sezon.

Si pentru ca ma simteam indrazneata, mi-am dorit sa-i dau o forma mai speciala. Asa mi-am adus aminte ca acum ceva ani vazusem la televizor o placinta cu mere si aluat fraged in stil polonez preparata in forma de tort, inalta, frumoasa si pliiina cu mere, exact asa cum visam eu.

Cum aceasta este si luna calatoriilor noastre culinare in polonia, prin intermediul proiectului  Food Connection, gazduita de Oana si Diana, carora le trimit si aceasta placinta simpla, alaturi de o portie generoasa din pastele cu legume pe care vi le-am aratat ieri.

Placinta cu mere si aluat fraged

placinta cu mere si aluat fraged1

Ingrediente pentru aceasta Placinta cu mere si aluat fraged:

Pentru aluatul fraged cu unt:

  • 150 grame unt (82 % grasime)
  • 2 oua
  • 400 grame faina alba de grau
  • 150 grame zahar pudra

Pentru umplutura:

  • 1 kg mere (eu am folosit mere de vara, acrisoare)
  • zahar, dupa gust (daca folositi mere foarte dulci, nu mai este nevoie de zahar)
  • 1 lingura scortisoara
  • 15 grame gris

Mod de preparare Placinta cu mere si aluat fraged:

  1. Intai se prepara aluatul: se aseaza faina si zaharul pudra intr-un bol incapator. Se adauga untul rece taiat cubulete si se framanta rapid cu mainile, pana se obtine un aluat sfaramicios.
  2. Se adauga ouale si se framanta din nou aluatul pana se obtine o bila ce se desprinde foarte usor de pe peretii bolului.
  3. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la rece cca 1 ora.
  4. Se pregateste umplutura: merele se spala si se rad pe razatoarea mare, apoi se calesc intr-un vas antiaderent, impreuna cu putin zahar (5 min.). Se lasa la racit.
  5. Se scoate aluatul din frigider si se intinde o foaie subtire de cca 0,5 cm pe planseta presarata cu faina alba.
  6. Se decupeaza un cerc din aluat, de marimea tavii de tort (acesta va fi „capacul”)
  7. Se tapeteaza o forma de tort cu pereti detasabili cu acest aluat, forma mea este una cu diametrul de 19 cm (nu mai este nevoie sa ungeti forma cu nimic, deoarece aluatul fraged contine unt si nu se va prinde peretii vasului)
  8. Se inteapa aluatul in forma cu furculita, dupa care se umple tava cu straturi succesive de mere calite, scortisoara si gris.
  9. Se asaza si „capacul” din aluat fraged, care se sigileaza cu putina apa.
  10. Placinta cu mere si aluat fraged se introduce cuptorul preincalzit si se coc la foc moderat (180 grade) pana cand aluatul se rumeneste usor pe margini si trece testul scobitorii.
  11. Placinta cu mere si aluat fraged se lasa la racorit in tava 5 min, dupa care se scoate cu grija din forma si se aseaza pe un gratar, sa se raceasca bine.
  12. Se pudreaza cu zahar vanilat (eu l-am preparat in casa prin uscarea unor pastai de vanilie in borcanul cu zahar pudra), se decoreaza cu scortisoara si vanilie, si se aseaza pe un platou.
  13. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna!

P.S. tava folosita de mine este micuta, cu diametrul de 19 cm.

Daca va place aceasta reteta de placinta cu mere si aluat fraged in stil polonez, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

6 Comments

  1. Delicioasa! Intr-o carte a dnei Ileana Vulpescu am intalnit o moldoveanca care,cand voia sa spuna despre o mancare ca e foarte buna,zicea:”Poate sa mananse si rejili cu fimeia lui!”.
    O zi buna!

  2. Si eu o sa fac mai micut. Am tava rotunda cu marginea detasabila f. draguta (Londra) de…..10 cm. Hahaha. Multumesc de reteta.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: