Pui cu rosii cherry, busuioc si salvie

Pui–combinatii alimentare

Puiul reprezinta unul dintre cele mai consumate alimente. Carnea de pui este considerata o carne slaba (carne alba), de aceea se foloseste extensiv: de la alimentatia bebelusilor pana la cea a batranilor. Tot ea apare si in convalescenta, curele de slabire, diete, etc. Se gateste rapid, este ieftina si la indemana si nu ridica probleme deosebite, ceea ce face ca cererea din partea populatiei sa fie in crestere.

Totusi, este nevoie de o mare atentie in privinta surselor din care ne procuram carnea de pui, deoarece se pare ca tot mai des pasarile acestea sunt crescute cu hormoni, antibiotice, chimicale de tot soiul si chiar arsenic, pentru a avea o crestere accelerata. Puii nu cresc „liberi si nestingheriti”, asa cum, de multe ori, este scris pe etichetele caserolelor cu carne, ci in baterii, fiind foarte ingramaditi si neavand niciun cm spatiu de miscare.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, spune ca aceste date de mai sus sunt valabile pentru Statele Unite si ca in Europa nu se folosesc hormoni de crestere la pasari (acestia fiind interzisi cu desavarsire, la fel ca si antibioticele si fainurile animale).

Daca aveti la indemana o sursa de pui crescuti in mod traditional, n-o ocoliti, deoarece aceea constituie o adevarata comoara!

Retetele mele cu pui sunt aici, daca doriti sa le consultati!

Pui–combinatii alimentare (piept si pulpa/ 100 grame)

Calorii: 97/ 130

Glucide:0/ 0

Lipide:0,9/ 6,5

Protide:22,2/ 17,9

Combinatii recomandate: verdeturi cu continut scazut de glucide; ananas, papaya; fructe dulci-acrisoare; fructe dulci; fructe uscate; carne slaba

Combinatii nerecomandate: cereale si derivate; cartofi; castane; lapte; leguminoase; sare

Combinatii neutre: ulei; unt; smantana; slanina; masline; zahar; dulceturi; iaurt; otet; fructe acrisoare; fructe neutre; miere; branzeturi grase; peste gras; carne grasa; maruntaie; oua; fructe cu coaja lemnoasa; verdeturi cu continut moderat de glucide; apa.

Note:

1. Verdeturile cu continut scazut de glucide sunt urmatoarele: andive; anghinare; broccoli; ciuperci; castraveti; conopida; dovlecei; fasole verde pastai; fenicul; salata verde; frunze de sfecla (mangold); ridichi; telina frunze; varza; vinete

2. Verdeturile cu continut moderat de glucide sunt urmatoarele:  ardei gras ; arpagic;ceapa; varza de bruxelles; dovleac; morcovi; napi; praz; sfecla rosie; spanac; sparanghel; telina radacina; varza creata; varza acra, usturoi.

3. Fructele acrisoare sunt acestea: ananas; clementine; grapefruit; lamai; mandarine; pasta de tomate; portocale; rosii coapte; rosii curatate de pielita; suc de grapefruit/lamaie/portocale

4. Fructele dulci-acrisoare sunt acestea: ananas insiropat; caise; capsuni; cirese; guave; gutui; kiwi; macese; mere; mure; dude; pere; piersici; zmeura; prune; rodii; suc de caise; visine

5. Fructele dulci sunt acestea: banane, caise si piersici insiropate; curmale; kaki; mango; papaya; smochine; struguri

6. Fructele neutre sunt acestea: pepene verde, pepene galben

Daca va este de ajutor (sau nu) acest articol „Pui–combinatii alimentare”, va rog  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti postarea mea pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

Sursa: Tentori, A. si Turetta,G.– Combinatii alimentare sanatoase, Curtea Veche, 2008

           www.csid.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.