Pana nu demult, pregatirea muraturilor a fost o activitate in care nu ma implicam absolut deloc. Aveam si scuza (adevarata, de altfel) ca noi nu mancam muraturi, asa ca nu e cazul. Insa cand am descoperit reteta de vinete murate umplute cu varza si legume din cartea cu retete moldovenesti ale dnei Stela Popescu, mi-am dorit sa le incerc.
Am respectat ingredientele, cantitatile si pasii de preparare explicati acolo, doar ca nu am gasit si retetea dupa care s aprepar saramura (deh, pentru o necunoscatoare intr-ale muraturilor, acest lucru era musai de specificat). Noroc ca am idei! Asadar, m-am apucat sa caut reteta de saramura care se foloseste cu precadere la pregatirea ardeilor murati umpluti cu varza si am pregatit-o pe aceea.
N-am avut rabdare sa le las la murat pana mai tarziu, in toamna si le-am incercat acum: au iesit foarte bune, lucru care m-a facut sa-mi mai planific inca un borcan (de data asta ceva mai mare) cu vinete umplute cu varza si legume. Si pentru ca ma simt indrazneata, voi face si un borcan cu ardei grasi umpluti cu varza. Cu aceeasi umplutura, aceeasi metoda–fara legatul ardeilor cu cozi de telina, evident 🙂
Vinete murate umplute cu varza si legume
Vinete murate umplute cu varza si legume
- 4 vinete
- 3 linguri ulei
- 1 lingura sare mare
- cozi de telina si patrunjel verde
- Pentru umplutura:
- 1/2 varza mica
- 2 morcovi mici
- 1/2 radacina patrunjel
- 1 radacina telina mica
- 5-6 catei usturoi
- 3 linguri patrunjel verde tocat
- 2 linguri ulei
- Pentru saramura:
- 2 l apa
- 200 grame sare mare
- 500 ml otet
- 1 lingura boabe mustar amestecate cu boabe de piper
Mod de preparare Vinete murate umplute cu varza si legume:
- Vinetele se spala si se sterg cu servetelul.
- Vinetele se cresteaza pe lung, dar nu pana la capat (taietura se face astfel incat, dupa fierbere, vanata sa poata fi umpluta)
- Se pune apa la fiert, impreuna cu sarea.
- Se fierb vinetele in apa cu sare (15 min.)
- Se scot vinetele din apa fierbinte si se lasa la scurs intr-o sita, cu o greutate deasupra, astfel incat tot lichidul amar sa se scurga bine (cca 3 ore)
- Intre timp, se prepara umplutura, astfel: varza se taie fideluta si se amesteca bine cu patrunjel tocat si sare. Se lasa deoparte.
- Radacinoasele se curata si se taie fideluta (eu am folosit un dispozitiv special, un decojitor de legume cu unul din cutite zimtat, astfel incat am obtinut niste „spaghete” fine din radacinoase)
- Radacinoasele astfel pregatite se calesc 2 min. in ulei, dupa care se adauga in bolul cu varza si patrunjel.
- Se adauga usturoiul trecut prin presa si se omogenizeaza compozitia.
- Dupa ce s-au scurs bine vinetele, acestea se umplu cu varza si legume. Se taie cotorul vinetelor.
- Se oparesc cozile de telina si patrunjel, apoi se scurg.
- Vinetele umplute cu varza si legume se leaga cu aceste cozi de telina si patrunjel (pentru siguranta, eu le-am legat si cu ata, sa nu se desfaca).
- Se prepara saramura: se fierbe apa, sarea, otetul si boabele de mustar si piper, pana cand se dizolva sarea. Se lasa la racorit.
- Vinetele umplute se aseaza intr-un borcan, iar peste ele se toarna saramura calduta, pana ajunge acolo unde incepe filetul borcanului. Daca vinetele incep sa se ridice la suprafata, fixati-le cu niste ramurele, sau o mica greutate care sa le tina cumplet acoperite de saramura (la mine n-a fost cazul, deoarece au stat fixe in borcan)
- Se pune capacul si se lasa la murat cateva zile (eu am tinut 3 zile), dupa care se transfera in camara.
- In momentul servirii se taie de-a curmezisul si se toarna putin ulei deasupra. Vinetele murate umplute cu varza si legume reprezinta o garnitura excelenta pentru fripturi.
Pofta buna!
Daca va place aceasta reteta vinetele murate umplute cu varza si legume, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Asa minunata reteta si n-a zis nimeni o vorba…Pfff! Acum astept sa se raceasca saramura, sunt gata cuminti in borcane! 🙂
pai n-a zis nimeni, dar multe gospodine au incercat-o! ma bucur tare mult ca ai deschis tu discutia…si-ti multumesc mult ca ai incercat-o! <3
Reteta pare minunata! Am insa o mare problema: nu am voie sa consum nici o picatura de otet. Muraturile le pot pune doar cu saramura. Se poate adapta cumva aceasta reteta astfel incat sa elimin otetul? Multumesc!
da, sigur! inlocuiesti saramura data de mine cu cea pe care o poti folosi in mod obisnuit la muraturile pe care le poti manca. Daca nu ai o astfel de reteta, atunci inlocuiesti otetul cu apa si mai adaugi inca cca 75 grame sare. Spor!
[…] am fost in piata ultima data am avut un scop exact, acela de a pune vinete la murat dupa reteta Dianei. Am luat tot ce era necesar, dar la vinete am dublat cantitatea, zicandu-mi ca ar fi pacat sa nu […]
Nu este cam multa sare? De obicei se pune 1 lingura de sare la litrul de lichid.
Asa am gasit reteta, asa am pus si eu; nu am intervenit cu nimic asupra ei
O voi face si eu cu siguranță multumesc si mai astept si alte rețete
cu drag!
Aceasta rețetă de vinete o prepara mama mea cu zeci de ani în urmă, provine din Basarabia, este minunata.