Cozonac moldovenesc

share on:
cozonac moldovenesc2

Cred ca fiecare dintre noi isi aminteste cu drag de cozonacii bunicii, proaspat scosi din cuptor si cu un parfum ametitor! La fel si eu, am ramas cu imaginea celui mai bun cozonac moldovenesc preparat cu sarg de bunica mea (moldoveanca), in cantitati uneori impresionante: in ochii mei de copil, covata de lemn in care framanta aluatul pana „facea basici” era uriasa.

Cateodata o ajutam si eu, tinand cat puteam eu de bine cu mainile de marginea covatei, pentru ca ea sa poata prinde bine aluatul si sa-l framante cu pumnii. In tot timpul acestor operatiuni, imi povestea cate-un luna si-n stele, avea rabdare sa-mi explice pas cu pas cum se face cozonacul si care e cea mai buna umplutura cu nuca si cacao.

E incredibil cum acum, dupa atata amar de ani, eu am putut sa-mi amintesc cu precizie fiecare pas pe care-l facea ea, iar eu la randul meu, fac acelasi lucru, de parca as urmari un film pe youtube. Si eu, ca generatie tanara, mai am un atu: toata armata de roboti de bucatarie pe care-i putem pune la treaba cand nu ne mai ajunge timpul, ori cand forta mainilor nu este indeajuns.

Numai gustul si parfumul cozonacului scos din cuptor este acelasi si de neegalat!

Cozonac Moldovenesc

cozonac moldovenesc

 1 buc.  Cozonac moldovenesc:

Cozonac moldovenesc

  • Pentru aluat
  • 575 grame faina alba de grau
  • 1 ou intreg
  • 2 galbenusuri
  • 150 grame zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa (optional)
  • 200 ml lapte caldut + 75 ml lapte caldut pentru dizolvarea drojdiei
  • 50 grame ulei
  • 30 grame unt moale
  • 25 grame drojdie
  • 1 praf sare
  • semintele unei pastai de vanilie (optional)
  • 1 cubulet unt pentru uns vasul (sau hartie de copt)
  • Pentru umplutura:
  • 35 grame cacao (sau dupa gust)
  • 30 grame zahar
  • 75 grame nuca macinata
  • 25 ml lapte caldut
  • Pentru finisare:
  • 1 galbenus ou
  • zahar tos
  • nuci

 

Mod de preparare Cozonac Moldovenesc:

  1. Se aduc toate ingredientele la temperatura camerei.
  2. Se prepara „maiaua”: se dizolva drojdia in lapte caldut (nu fierbinte), se adauga un varf cutit zahar, se acopera vasul si se lasa la dospit 30 min. la loc ferit de curent si caldut.
  3. In maiaua dospita se adauga oul intreg si galbenusurile, sarea prevazut in reteta, zaharul si coaja de lamaie.Se omogenizeaza.
  4. Se adauga uleiul si untul moale, dupa care se omogenizeaza din nou.
  5. Cantitatea de faina necesara se aseaza pe blatul de lucru, iar in mijlocul sau se face o gropita in care se toarna amestecul de mai sus.
  6. Se incepe framantarea aluatului, pana se obtine un aluat elastic si fin.
  7. Se „bate” aluatul de masa, apoi se impatureste mereu, astfel: colturile aluatului se aduna spre mijloc, se sigileaza, dupa care aluatul se intoarce cu sigiliul in jos si se continua framantarea energica(10-15 min., sau pana „face basici” aluatul)–pentru a sari de aceasta etapa de framantare asidua, eu folosesc masina de paine: adaug in cuva toate ingredientele de mai sus (intai lichidele, apoi solidele si untul) si setez masina pe programul special de facut aluatul (framanta si dospeste). Aluatul obtinut este foarte fin si elastic.
  8. Se unge un vas cu putin ulei (optional) si se lasa aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul (60 min. in cazul meu, dar poate dura si mai putin, in functie de cat de cald este locul ales pentru dospire).
  9. Aluatul crescut frumos se mai framanta scurt inca o data, dupa care se imparte in doua parti egale, care se intind cu sucitorul in doua foi cat mai egale, grosime de 1 deget.
  10. Se prepara umplutura, amestecand intr-un bol toate ingredientele mentionate in retetar.
  11. Se repartizeaza umplutura pe cele doua foi de aluat intinse anterior.
  12. Se ruleaza strans fiecare foaie de aluat.
  13. Cele doua suluri astfel obtinute se impletesc si ele, sigiland bine capetele, sa nu se desfaca.
  14. Cozonacul moldovenesc rezultat se aseaza cu grija in tava unsa cu unt, sau tapetata cu hartie de copt.
  15. Se lasa din nou cozonacul la crescut in tava, la loc ferit de curent si caldut (40-50 min.).
  16. Se introduce cozonacul in cuptorul preincalzit si se coace la foc moderat (185 grade) pana cand se rumeneste frumos si trece testul scobitorii (cca 40 min. in cazul meu)
  17. Dupa ce cozonacul s-a copt, se unge cu ou batut si se presara imediat zahar tos si nuci. Se mai lasa 5-7 min. in cuptorul incins, dar cu focul stins, sa se formeze crusta crocanta si dulce.
  18. Se scoate cozonacul din cuptor, se lasa 5 min. la racorit, dupa care se scoate cu grija din tava si se lasa la racit pe o parte, sa nu se lase. In acest fel, cozonacul isi pastreaza forma frumoasa si interiorul nu devine cleios.
  19. Se feliaza numai dupa ce s-a racit complet.

Pofta buna!

cozonac moldovenesc preparare

Daca va place aceasta reteta de cozonac moldovenesc, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

8 Comments

  1. Foarte frumosi cozonaci!Sunt convinsa ca sunt deliciosi si ca,atunci cand i-ai copt,miroseau dumnezeieste!Imi place „desenul”format de umplutura!Nu inteleg un lucru:de ce scrii in paranteza dupa coaja de lamaie si semintele de vanilie optional!?Daca n-ar avea aceste mirodenii(eu pun si rom) de unde miros de cozonac?Ar mirosi a paine!…(care miroase tot dumnezeieste,dar nu a cozonac).Iti urez sa ai o zi frumoasa!

    1. buna! iti multumesc pentru apreciere! le-am pus in paranteza deoarece am intalnit si variante fara asa ceva. In plus de asta, nu toata lumea le prefera (de ex. in privinta cojii de lamaie exista foarte multe discutii, referitoare la faptul ca aceste coji de lamaie sunt tratate cu tot felul de chimicale si nu este in ordine sa le folosim, etc.) Si in final, eu zic ca si fara aceste ingrediente tot cozonac se cheama si miroase ca atare…alegerea daca folosim mirodeniile mentionate sau nu ne apartine in totalitate, in functie de gusturi. O zi frumoasa iti doresc si eu!

  2. Imi place tot ce faci tu, Dia!
    Iar cozonacul tau e foarte reusit si uite ca nu ai pus multe oua cum am vazut in alte retete.
    Foarte bine arata!
    Pupici!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: