cupcakes amandine

Cupcakes amandine-reteta video

Amandinelor n-am putut niciodata sa le rezist! De multe ori mi-am tot promis ca le prepar si eu, dar mai mereu am renuntat la idee. De data aceasta, insa, m-am apucat de lucru. Dar nu de amandine, ci m-am gandit sa fac ceva mai simplu si mai rapid, ca doar stiti ca nu stau bine cu timpul: cupcakes amandine!

Despre aceste cupcakes amandine

Aceasta a fost gaselnita mea dulce, de care sunt tare mandra si pe care v-o prezint si voua astazi. Chiar daca in mare am urmat ideea de preparare a amandinelor (in multe retete am vazut adaugat in siropul de zahar ars si un plic de ciocolata calda, ness sau capuccino, insa eu n-am ales aceasta varianta), la aceste cupcakes amandine nu am mai pregatit si fondantul final: in primul este foarte dulce (iar mie deja imi ajunge atata „dulceata”) si apoi nu prea mai aveam unde sa-l asez.

Revenind la fondantul din reteta, nici de data aceasta nu am pregatit varianta originala de fondant, ci am adaptat reteta mea de pasta de zahar pe care o mai folosesc uneori la imbracarea torturilor. Bineinteles, se poate omite si acest lucru, iar crema sa ramana una simpla, de unt cu cacao sau un ganache de ciocolata amaruie (zic eu ca ar iesi excelent).

P.S. pentru prepararea siropului de zahar ars aveti nevoie de un recipient cam de sacrificiu, as zice eu, deoarece e mai greu de curatat dupa prepararea sa. Prima data cand am pregatit un astfel de sirop intr-un vas emailat nou, s-a cam ingalbenit emailul si nu prea am mai avut ce-i face (de aceea eu am ales un ceaun rezistent la toate, si pe care l-am mostenit din generatie in generatie)

Reteta Cupcakes amandine

cupcakes amandine2

Cupcakes amandine-reteta video

  • Pentru muffins:
  • – 3 oua
  • – 125 grame zahar pudra
  • – 100 grame faina alba de grau
  • – 1.5 lingura ulei
  • – 30 ml apa
  • – 1 praf sare
  • – 1 lingurita cacao
  • – sirop zahar ars (50 ml–vezi explicatia data in extrasfatul de mai jos)
  • Pentru siropul de zahar ars (de pus in blat, crema si insiropare:)
  • – 100 grame zahar
  • – 75 ml apa plata
  • – 1 fiola esenta rom (la final, dupa ce siropul este gata si s-a racit))
  • Extrasfat: 50 ml din acest sirop se pastreaza pentru incorporarea in aluatul de muffins (iar restul se amesteca usor cu rom (30 ml se adauga in crema, iar cu restul se insiropeaza briosele) ; recomand pregatirea unei portii si jumatate pentru o mai buna insiropare a viitoarelor cupcakes amandine.)
  • Pentru crema:
  • 1/2 pachet unt (82 % grasime)
  • 1 lingura cacao
  • 1 fiola esenta rom (sau 2 linguri rom adevarat)
  • 30 ml sirop zahar ars cu rom
  • fondant din: – 150 grame zahar pudra
  • – 1 lingura miere
  • – 3 grame gelatina granulata
  • – 60 ml apa pentru hidratat gelatina

10 buc

Mod de preparare Cupcakes amandine:

  1. Se incepe cu prepararea siropului de zahar ars: se caramelizeaza zaharul tos, dupa care se adauga apa si se lasa pe foc, amestecand continuu si usor, pana cand siropul ajunge la consistenta dorita (recomand prepararea unei portii si jumatate, pentru niste briose mai insiropate)
  2. Siropul obtinut se lasa la racit, dupa care 50 ml sirop se pun deoparte pentru briose, iar in restul de sirop se incorporeaza continutul unei fiole esenta rom (sau 2 linguri rom adevarat). Siropul se lasa deoparte, va fi folosit mai tarziu.
  3. Se trece la prepararea fondantului (de fapt, este o pasta de zahar mai lichida): gelatina se hidrateaza in 60 ml apa, dupa care se topeste pe foc mic, impreuna cu mierea (atentie: nu trebuie sa fiarba, altfel isi pierde elasticitatea si se distruge).
  4. Se incepe incorporarea zaharului pudra, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Pasta obtinuta se lasa la racorit, dar cu grija, sa nu devina solida (daca acest lucru se intampla, totusi, pasta se poate incalzi usor pe un foc mic sau pe baie de aburi, pana ajunge la consistenta dorita).
  5. Se incepe prepararea brioselor pentru cupcakes: albusul se mixeaza impreuna cu un praf sare si jumatate din cantitatea de zahar pudra prevazuta in reteta. Se lasa deoparte.
  6. Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar pudra.
  7. Se adauga uleiul, siropul de zahar ars prevazut in retetar, apa, pudra de cacao si cca 2/3 din cantitatea de faina alba prevazuta in reteta.
  8. In crema de oua de mai sus se incorporeaza albusul batut spuma tare si restul de faina. Se omogenizeaza totul cu o spatula.
  9. Compozitia se repartizeaza in forme (eu am ales niste forme din silicon, pe care nu le-am uns cu nimic) si se introduce tava in cuptorul preincalzit.
  10. Se coc la foc mediu (185 grade) pana devin ferme la atingere si trec testul scobitorii.
  11. Briosele astfel obtinute se lasa la racorit 1 min. in forme, dupa care se scot pe un gratar si se lasa la racit complet.
  12. Intre timp se prepara crema pentru aceste cupcakes amandine: in fondantul caldut si usor curgator se adauga siropul de zahar ars.
  13. Dupa omogenizare, se incorporeaza si untul moale (deoarece crema mea era destul de moale la final, am dat-o la rece 20 min., sa se intareasca–daca nu patiti la fel ca mine, atunci crema se poate utiliza mai repede).
  14. Briosele se insiropeaza cu restul de sirop de zahar ars cu rom si se lasa cca 10 min. sa se patrunda aromele (eu le-am asezat pe farfurie cu fundul in sus pentru a ma asigura ca siropul nu „fuge” tot in partea de jos).
  15. Crema de cacao se aseaza in instrumentul de decorat (de obicei un sac a poche) si se decoreaza briosele insiropate.
  16. Aceste cupcakes amandine se dau la rece 30 min., sa se aseze, sau se pastreaza in frigider pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Daca va place aceasta reteta de cupcakes amandine, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

7 comentarii

  1. in reteta la pasi nu se mai zice de incorporarea siropului aluia si am uitat sa il pun normal! si la compozitia brioselor in lista ingredinete se zice zahar si la descriere e zahar pudra.

    • imi cer mii de scuze! cred ca am omis asta, dar in filmulet se vede foarte clar ( ca de aceea l-am facut)…si da, e vorba de zahar pudra, credeam ca e destul de clar asa, dar voi modifica si in reteta, daca ti se pare ca nu e concludent. Insa, chiar daca nu ai pus siropul in aluat, chiar nu e bai, nu e esential (de fapt, am vazut foarte multe retete si fara acel sirop in blat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.