In toamna aceasta am reusit si eu sa ma bucur de niste minunatii de prune bistritene din care n-am ezitat sa pregatesc un magiun delicios. Le-am pus in borcane, le-am sterilizat corespunzator, etichetat si dus in camara. Insa mi-a mai ramas ceva magiun, cum se intampla mai mereu atunci cand ne apucam de pregatit conserve pentru iarna.
Pe langa asta, am pus la incercare si blenderul puternic ce acum sta in permanenta la indemana, pe blatul din bucatarie, si am pregatit si un savuros unt de nuci de care sunt extrem de incantata.
Cum le aveam pe cele doua gata de folosit in delicii de tot soiul si nicio alta previziune pentru pachetelul de a doua zi de la scoala, m-am apucat repede de lucru si am pregatit aceste cornuri cu magiun si nuca (puteti folosi la fel de bine si nuca macinata, nu e musai sa fie unt de nuci, ca in cazul meu)
Aluatul dospit este unul extrem de simplu si varianta rapida pentru mine, facut la credincioasa noastra masina de paine, care si-a facut treaba impecabil si ne-a oferit si de data aceasta cel mai fin si elastic aluat, pe care, evident, nu as fi reusit sa-l framant eu cu mainile atat de bine. Totusi, robotul e robot, ce sa-i faci!
De altfel, aluatul acesta este unul din care am facut si cozonaci, de multe ori, si pe care i-am umplut cu nuci, mac, ciocolata, etc. Aceleasi umpluturi pot fi folosite si acum, la pregatirea acestor cornuri, sau mai puteti alege rahat, crema de vanilie, sau pur si simplu fructe uscate ori ce aveti la indemana.
Reteta Cornuri cu magiun si nuca
Ingrediente Cornuri cu magiun si nuca
- 125 ml lapte caldut
- 1 ou
- 6 grame drojdie proaspata
- coaja de portocala deshidaratata, pudra (optional)
- 25 grame zahar brut
- 15 ml ulei
- 225-250 grame faina alba de grau (in functie de cat de uscata este faina)+putina faina pentru infainat masa de lucru
Umplutura pentru cornuri cu magiun si nuca:
- 150 grame nuca macinata (dupa cum am spus, eu am folosit 2-3 linguri unt de nuci preparat de mine)
- magiun (nu l-am cantarit, voi puneti in functie de cat de dulci doriti sa va iasa cornurile)
Finisare:
- 1 ou batut
Mod de preparare Cornuri cu magiun si nuca:
Eu am folosit masina de paine pentru prepararea aluatului, lucru foarte simplu: se pun ingredientele in cuva masinii, intai cele lichide, apoi cele uscate si se seteaza programul „aluat/dough” (la mine dureaza cca 1,30 min.)
Daca nu aveti o astfel de masina, atunci urmati pasii de mai jos:
- Drojdia se dizolva in laptele caldut amestecat cu 1 lingura zahar.
- Se adauga oul, uleiul si coaja de portocala rasa.
- Se omogenizeaza, dupa care se adauga restul de zahar si se incepe incorporarea treptata a fainii.
- La final se va obtine un aluat elastic, care se lasa la dospit intr-un loc ferit de curent si caldut, pana isi dubleaza volumul (cca 45 min.)
De aici, pasii de preparare pentru cornurile cu magiun si nuca sunt aceiasi, indiferent cum ati obtinut aluatul:
- Dupa ce aluatul a crescut, se scoate din bol, se framanta 1 minut si se imparte in 2 bucati egale.
- Fiecare bucata se intinde cu sucitorul sub forma de cerc (pe masa infainata).
- Fiecare cerc se imparte in 8 bucati egale.
- Pe fiecare bucata din cele 8 ale fiecarui cerc se aseaza cate 1 lingurita magiun si apoi se presara nuca macinata (eu intai am intins untul de nuci, peste care am asezat magiunul).
- Se ruleaza cu grija aluatul si se sigileaza aluatul cu putina apa, daca e cazul (sa nu se desfaca la copt).
- Cornurile cu magiun si nuca astfel obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut.
- Se introduce tava cu cornurile cu magiun si nuca in cuptorul preincalzit si se coc la foc mediu (180-190 grade) pana cand trec testul scobitorii si se rumenesc frumos.
- Se scot cornurile pe un gratar sa se raceasca, dupa care se pot servi.
Pofta buna!
Extrasfat: Daca doriti sa vizualizati poze cu modul de preparare al acestor cornuri cu magiun si nuca, le gasiti la reteta de cornuri cu branza dulce si stafide, al caror mod de preparare este identic, difera doar umplutura.
Daca va place reteta mea de cornuri cu magiun si nuca, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Foarte apetisante! Imi place tare mult cum ti-au iesit. Astept sa primesc niste nuca ziele astea si voi incerca si eu reteta ta.
ce ma bucur ca-ti plac cornurile, Dana! venind din partea unei artiste perfecte ca tine, sunt mai mult decat onorata!
care oua,in reteta este un singur ou…pana la urca cate oua se pun im aluat?
1 singur…probabil am tastat gresit, rectific acum. Scuze!
[…] sa va povestesc cat de gustoase sunt si cat de potrivita este alegerea lor la micul dejun sau ca o gustare rapida din timpul zilei! Insa, daca e sa ne pregatim acasa cateva croissante cu unt, reteta clasica ne […]
[…] Untul de nuci se foloseste ca atare, pe paine/biscuiti/felii de mar ori banane, ca baza de crema, etc. Il puteti regasi ca ingredient in reteta jeleului de ciocolata sau in umplutura cornurilor cu nuci si magiun […]