Faina de naut

share on:

Faina de naut si ce mai macin eu pe acasa

De multe ori mi s-a intamplat sa caut prin magazine fainuri mai speciale, iar tocmai atunci sa nu mai fie in stoc, sau sa nu aiba tocmai calitatea dorita. Problema aceasta s-a incheiat pentru mine, intr-un mod fericit: acum am posibilitatea sa-mi prepar singura, acasa,orice faina am nevoie si in cantitatea necesara, cu conditia sa am materia prima: boabele integrale pe care sa le macin.

Va spun sincer ca si pana acum incercam sa ma descurc pe cont propriu cat mai mult posibil, si foloseam o brava rasnita de cafea cam de varsta mea. A trecut, saraca, toate testele cu bine, insa nemultumirea mea este ca nu poate procesa decat o cantitate foarte mica de boabe si pana sa obtin eu toaaaaata cantitatea de faina pe care o doresc pentru o reteta intreaga dureaza ceva. In plus de asta, nici nu poate asigura macinarea uniforma a boabelor. De fapt, nu pentru asa ceva a fost ea creata.

Astfel, nici nu mai este nevoie sa alerg printre rafturi dupa faina de orez (asta e mai cunoscuta), sa ma intalnesc cu priviri uimite cand intreb „dar faina de linte nu aveti?”, ori sa fie nevoie sa aman anumite deserturi pentru ca nu am la indemana o faina de migdale buna.

Si ca sa nu va mai tin in suspans, veti vedea in filmuletul de mai jos cum si in cat timp se poate obtine practic orice tip de faina, nu doar de naut (eu am ales-o exact pe aceasta, deoarece boabele de naut uscate sunt destul de dure, ceea ce a contituit un test bun pentru blenderul meu, cel care a procesat nautul)

De ce este buna faina de naut

Faina de naut inlocuieste cu succes orice tip de faina , fie ea alba sau integrala. Faina de naut poate fi adaugata intr-o gama foarte larga de preparate, de la dulciuri si prajituri si pana la sosuri ori supe. Are un gust subtil de nuca si furnizeaza  nutrienti benefici ca: proteine, fibre, fier, potasiu, calciu, magneziu, zinc, vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina K.
Nu este de neglijat faptul ca faina de naut este una dintre cele mai utilizate tipuri de faina fara gluten, deci necesara persoanelor cu intoleranta la gluten, dar si tuturor acelora care-si doresc o alimentatie cat mai sanatoasa posibil si echilibrata din punct de vedere nutritional.

Cum se face faina de naut acasa

Faina de naut

  • Foarte simplu (in 2-3 pasi:)
  • Turnam nautul uscat in blender.
  • Punem capacul si setam blenderul sa macine nautul la viteza mare (timp de 35 secunde.)
  • Rasturnam faina obtinuta intr-un bol…si gata!
  • Faina de naut se pastreaza in recipiente inchise etans sau pungi de hartie (varianta mea, dar nu mai mult de 2 luni.)

 

Mai jos va redau filmuletul pe care l-am realizat eu pentru a obtine faina de naut (nu uitati sa dati like si sa va abonati la canalul meu, daca postarile mele va sunt utile):

Daca va place articolul meu, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

17 Comments

    1. Bună. Am o întrebare…dacă fac o prăjitură și înlocuiesc faina alba cu cea de năut….gramajul ar fi același??

      1. Buna! Nu poate fi acelasi gramaj, deoarece faina de naut este mai fibroasa si va absorbi mai mult lichid. Nu stiu sa-ti spun exact paritatea la fiecare reteta in parte, trebuie testat din aproape in aproape

  1. Draga Dia te felicit pentru realizarile tale .Te rog sa-mi spui daca nautul este uscat putin la cuptor sau il lasi asa cum il cumperi .Multumesc !

  2. Cerealele/leguminoase trebuie pregatite inainte de a le ingloba in compozitia aluaturilor? Am rasnit quinoa si apoi am aflat ca trebuie fiarta inainte,uscata,macinata .Si acum nu mai stiu,pot folosi faina la biscuiti,sau quinoa trebuie neaparat fiarta inainte? Quinoa lasa cumva un gust amar daca e macinata nefiarta?

    1. Nu e nevoie! Fainurile de leguminoase/cereale din comert nu sunt facute din ingrediente prefierte. Oricum, fainurile acestea vor fi gatite, deci nu e nevoie de o prefierbere–sincer, nici nu am mai auzit varianta asta pana acum la niciun expert in nutritie pe care l-am consultat pana acum. In privinta fainii de quinoa, eu prefer sa spal foarte bine bobitele, le usuc in cuptor, iar abia dupa aceea le macin, sa fiu sigura ca s-au dus peliculele amare.

  3. Am citit ca pentru a fi mai digerabile si pentru a-si spori proprietatile (valabil si pentru taratele de ovaz??) ,cerealele/leguminoasele trebuie gatite un timp indelungat.
    Referitor la quinoa pe care am macinat-o fara a o spala si usca,o voi adauga in aluaturi in cantitate mica.
    Multumesc frumos pentru raspuns.

    1. pai da, asta e valabil pentru cerealele/leguminoasele gatite intregi! In faina nu e cazul. Uite, sa-ti dau un exemplu: faina obisnuita de grau. Nu fierbe nimeni graul, iar dupa aceea sa-l macine…

  4. Buna! Ai un blender special care ar functie pt rasnit boabe? Intreb pt ca in cele obisnuite trebuie pus lichid, altfel nu rasnesc. Multumesc frumos

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: