Mini eclere cu ciocolata si frisca

share on:

Mini eclere cu ciocolata si frisca- un dulce istoric

Eclerele sunt niste prajituri cu istorie, ale carei origini sunt frantuzesti (prima data au fost mentionate in 1860 atat in Franta, cat si in Anglia. Pana in 1850, eclerele erau cunoscute sub denumirea de „painea ducesei”, sau „mica ducesa” si creatorul lor pare sa fi fost  Antonin Carême (1784–1833), marele chef francez. Prima reteta a fost publicata in Boston Cooking School Cook Book  de Mrs. D.A. Lincoln,in 1884.

Numele de „Éclair” inseamna in limba franceza „fulger”, aratand faptul ca aceste delicii sunt mancate „intr-o clipita”, sau „cu viteza fulgerului”.

Eclerele au o forma lunguiata, formata direct in tava cu ajutorul unui sac a poche, dintr-un aluat „pripit” (fiert) rapid, cunoscut si sub numele de ” Pâte à Choux”.

Crema cu care se umple (da, aceasta e forma corecta, cf. conjugarii) aceste eclere este de regula tot fiarta si are numeroase arome, cele mai cunoscute fiind vanilia, ciocolata, cafeaua si frisca. De asemenea, eclerele au (sau nu) o glazura ori decoruri sub forma de dungulite, bombonele, etc.

Mini eclere cu ciocolata si frisca-varianta mea


mini eclere cu ciocolata si frisca1

Este lesne de inteles de ce eclerele au facut rapid inconjurul lumii, iar acum se afla in patrimoniul mondial al prajiturilor fine. De asemenea, retetele au suferit modificari si imbunatatiri, astfel ca acum exista mii de variante si forme, culori, arome, etc.

Eu am vrut sa nu ma abat prea mult de a reteta originala (sper eu ca ce va prezint aici este cea originala), asa ca am apelat la una din comorile mele in materie de surse de inspiratie „dulce” cartea pe care am primit-o mostenire, in care apar retetele speciale (si tinute muuult timp secrete) ale Casei Capsa, si din care am mai preparat si Tortul de fistic Principele Nicolae, fursecurile Ernestines si fursecurile Rochers, Bavarezele la pahar si prajitura cu mure Eureka.

Aceasta este cartea de care va vorbesc, dupa cum vedeti este publicata in 1928, iar autorul sau povesteste ca retetele pe care el le da acolo sunt mai vechi de 50 de ani (asadar, au ceva istorie si ele).

cartea lui E. Frederic

Reteta originala a cojilor de eclere o voi reda si in forma sa din carte, precum si observatiile mele (deoarece este putin aproximativa). Din pacate, cartea mea are un mic neajuns: fiind legata manual, s-a pierdut un „smoc” de pagini inca de la legatorie, asa ca exact partea in care aparea reteta de „crema fiarta” speciala pentru eclere si choux lipseste cu desavarsire. Asadar, nu mi-a ramas decat sa adaptez dupa inspiratia de moment si ingredientele ce le aveam la indemana: crema de ciocolata si frisca naturala, iar decorul este ciocolata amaruie topita.

Mini eclere cu ciocolata si frisca–secretul unor eclere reusite

Reteta de eclere,in sine, este foarte simpla si fara a isca surprize prea mari. Marea neliniste si/sau stare de emotii ale gospodinelor este data de faptul ca eclerele ori nu cresc destul in cuptor, se lasa foarte repede, ori nu sunt goale pe dinauntru, cum ar trebui sa fie.

Ei bine, daca prepararea aluatului nu necesita atentie speciala (el iese sigur si rapid), secretul cojilor de eclere reusite sta in cuptorul din dotare. In primul si in primul rand, tava cu eclere se introduce in cuptorul preincalzit bine si primele 10-15 minute, ele se coc la foc mare (timp in care ele isi maresc volumul de 3 ori), dupa care focul se micsoreaza si se lasa eclerele sa se rumeneasca frumos, astfel incat coaja lor sa devina crocanta.

Foarte important: in timpul cat eclerele cresc in cuptor, sub nicio forma nu trebuie sa deschideti usa cuptorului, oricat de mare ar fi curiozitatea. In caz contrar, ele nu vor mai creste frumos si raman asa.

Reteta Mini eclere cu ciocolata si frisca

Mai jos va las reteta originala a cojilor de eclere, dupa care va voi da si varianta mea (eu am adaugat si putina apa)

mini eclere cu ciocolata si frisca--reteta originala

Mini eclere cu ciocolata si frisca

  • Pentru cojile de ecler:
  • 200 grame unt (82 % grasime)
  • 275 grame faina alba de grau
  • 1 praf sare
  • 500 ml lapte
  • 200 ml apa
  • 6 oua
  • Pentru creme:
  • 200 ml frisca naturala nebatuta
  • zahar pudra vanilat (dupa gust)
  • Crema de ciocolata:
  • 300 ml lapte
  • 100 grame zahar brut
  • 3 galbenusuri
  • 50 grame amidon
  • 200 grame ciocolata neagra
  • 2 pliculete cafea solubila (optional)
  • 20 ml extract de vanilie (optional)
  • Decor:
  • 75 grame ciocolata amaruie topita

Mod de preparare Mini eclere cu ciocolata si frisca:

Cum se fac cojile de eclere:

  1. Laptele si apa se pun pe foc, intr-un vas incapator.
  2. Se adauga untul taiat bucatele si praful de sare.
  3. Se omogenizeaza cu ajutorul telului.
  4. Dupa topirea untului, se adauga toata faina in ploaie si se continua amestecarea aluatului, direct pe foc (se foloseste o spatula).
  5. La inceput, aluatul arata ca si cum ar vrea sa se separe, dar in scurt timp se va aduna intr-o bila ce se desperinde de pe peretii vasului in care a fiert.
  6. Din acest moment, aluatul se ia de pe foc si se lasa la racorit 5-7 min.
  7. Se incepe mixarea aluatului, cu ajutorul unui mixer de mana si se adauga ouale pe rand, unul cate unul, fara a opri mixarea aluatului. La inceput, aluatul va avea tendinta sa se separe, dar la final va arata compact si fin, usor de turnat in punga de decorat.
  8. Se toarna aluatul intr-un sac a poche, sau o punga taiata intr-un colt si se formeaza bastonase direct in tava tapetata cu hartie de copt (se lasa spatiu suficient intre ele, deoarece isi vor tripla volumul).
  9. Se introduce tava in cuptorul preincalzit bine si se aseaza in partea de sus a cuptorului cu gaz, unde temperatura este mai ridicata.
  10. Se coc cca 10 min. la foc mare, atat cat sa creasca bine, dupa care se reduce focul la moderat si se mai lasa inca cca 5-7 min. sa se rumeneasca frumos. Nu se deschide usa cuptorului in primele 10 min. sub nicio forma!
  11. Se scot eclerele din cuptor si se lasa la racit pe un gratar, sau in tava.
  12. Dupa ce s-au racit complet, se taie pe lungime, in doua parti cat mai egale si se lasa deoparte.

mini eclere cu ciocolata si frisca aluat

mini eclere cu ciocolata si frisca coji ecler

Cum se prepara cremele:

  1. Se topeste ciocolata pe baie de abur.
  2. Laptele se omogenizeaza cu galbenusurile, zaharul si extractul de vanilie.
  3. Se pune pe foc compozitia de mai sus si se fierbe pana cand aceasta incepe sa se ingroase.
  4. Se adauga cafeaua solubila si ciocolata topita; se omogenizeaza.
  5. Se adauga amidonul si se omogenizeaza direct pe foc, cu ajutorul telului, sa nu se formeze cocoloase.
  6. Se ia crema de pe foc si se lasa la racit. Dupa racirea completa, aceasta se va intari si va avea consistenta unei budinci.
  7. Se bate frisca si se adauga zaharul pudra vanilat. Se lasa frisca la rece pana in momentul utilizarii.

Pentru finisare: ciocolata pentru decor se topeste pe baie de aburi si se toarna intr-o punguta, ce se va taia usor in varf, si cu ajutorul careia se vor decora eclerele.

Cum se monteaza aceste mini eclere cu ciocolata si frisca:

  1. Pe o planseta se asaza cojile de eclere ce trebuiesc umplute.
  2. Crema de ciocolata se toarna intr-un sac a poche, cu ajutorul caruia se vor umple cojile de eclere de mai sus.
  3. Frisca se toarna si ea intr-un sac a poche si se asaza cu grija peste crema de ciocolata.
  4. Se asaza capacelele eclerelor, peste cele 2 creme.
  5. In final, eclerele obtinute se decoreaza cu ciocolata topita turnata cu ajutorul pungutei usor taiate la varf.
  6. Mini ecelerele astfel obtinute se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

mini eclere cu ciocolata si frisca asamblare

Pofta buna!

Extrasfat: este recomandat ca mini eclerele sa fie umplute cu crema si decorate cat mai aproape de momentul servirii, pentru a-si pastra textura crocanta, altfel cojile se vor inmuia destul de mult.

Daca va place reteta mea de Mini eclere cu ciocolata si frisca, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

3 Comments

  1. Imi plac la nebunie!Nu fac prea des ca „ma pun pe ele” si pana nu le termin nu ma las.
    Sa ai o zi frumoasa!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: