Tarta cu cartofi si branza

share on:
tarta cu cartofi si branza

Am tot amanat sa va arat aceasta frumoasa si delicioasa tarta cu cartofi si branza, dar nu pot spune cu certitudine si de ce: ba ca nu am avut destul timp pentru montat reteta video, ba ca era prea cald apoi si nu mai era atat de potrivita, ba am uitat de ea…si tot asa!

Insa acum chiar nu ma las si v-o arat, mai ales ca e atat de colorata si vesela, perfecta pentru vremea asta de toamna tarzie si gri, binevenita pentru toata familia, de la cei mai mici la cei mai mari.

Pana la urma am renuntat sa mai montez si reteta video, in primul rand pentru ca mi se pare mie ca nu mai corespunde dorintelor mele, nu ca acum as face cine stie ce filmari! Totusi, tarta cu cartofi si branza de azi se afla chiar pe la inceputurile filmarilor mele pe terasa, iar eu sunt mai mult decat stangace. Promit sa imbunatatesc tehnica, atat cat pot de mult si revin cu filmari mai bune (am constatat ca va plac mai mult cele in care ma si puteti auzi, asa ca voi incerca sa ma concentrez si pe acest aspect).

Asadar, sa revenim la tarta cu cartofi si branza: am vrut neaparat sa adun culori vii si puternice in tarta mea, asa ca am ales albul cremei de branza, verdele cepei, portocaliul si albastrul puternic al cartofilor…si un aluat fin asemanator cu foietajul care se prepara in mai putin de 3 minute, si de care nu ma dezlipesc nicicum! Insa, de data asta, l-am imbunatatit si am inlocuit o parte din faina alba cu faina de ovaz

Crema de branza cu verdeturi este una extrem de simpla, iar despre cartofi nu am prea multe de spus, ii cunoasteti cu totii. Insa in combinatia asta, capata o aroma cu totul speciala.

In final, as mai putea spune ca tarta cu cartofi si branza este foarte versatila si poate fi servitat atat calda, ca fel principal, cat si rece, ca aperitiv ori gustare.

Nu-mi mai ramane decat sa va invit s-o probati si sa-mi spuneti si mie parerea voastra!

Tarta cu cartofi si branza

tarta cu cartofi si branza1

Ingrediente

Blat
– 220 grame unt rece
– 100 garme faina ovaz
– 225 grame faina alba de grau
– 1 praf sare
– 1 praf zahar

-180 grame smantana 20% grasime

Umplututa de branza:

– 200 grame branza cremoasa de vaci

-150 ml iaurt natural

-sare, piper alb dupa gust

-1 ou

-1 legatuta marar proaspat

Pentru finisare:

– 1 cartof dulce

-2-3 cartofi mov

-2 fire ceapa verde

-50 grame branza sarata (eu am pus branza de oaie)

-patrunjel pentru decor

Mod de preparare

  1. Se fierb cartofii cu tot cu coaja, in apa cu sare sau pe aburi (eu am ales a doua varianta). Se lasa la racit
  2. Se incepe cu prepararea aluatului (gasiti aici un video cu o reteta la care am pregatit exact acest aluat): untul rece, de la frigider, se taie bucati mici si se aseaza in vasul robotului de bucatarie (cu lama in S montata).
  3. Se adauga toata faina si se porneste robotul si se lasa la viteza mare cca 1 min., pana cand se obtin niste firimituri nelegate.
  4. Se adauga sarea si smantana si se reporneste robotul, tot la viteza mare, inca 1-1,5 min., pana se obtineun aluat legat, ce tinde sa se adune sub forma de bila.
  5. Se scoate aluatul pe masa, se aduna repede cu mainile reci sub binescuta forma de bila, dupa care se infoliaza si se da la rece 2 ore
  6. Se prepara umplutura, mixand in robot toate ingredientele precizate in reteta. Se lasa deoparte.
  7. Se curata cartofii de coaja si se taie rondele.
  8. Se spala ceapa verde si se taie rondele.
  9. Se scoate aluatul de la rece, se intinde in foaie de 0,5 cm grosime.
  10. Se imbraca tava de tarta cu acest aluat (a mea are 32 cm diametru), se inteapa cu furculita din loc in loc, dupa care se toarna umplututa de branza cu marar, se presara ceapa verde si se repartizeaza rondelele de cartofi (eu am ales sa intercales culorile cartofilor).
  11. Se introduce  tava in cuptorul preincalzit si se coace inca 25 -30 min. la foc moderat (180 grade), pana cand crema de branza este inchegata bine, iar aluatul s-a rumenit frumos pe margine.
  12. Se lasa la racorit in tava, dupa care se decoreaza cu branza sarata si patrunjel (optional) si se poate servi.

Pofta buna!

Extrasfat: aceasta minunatat tarta sarata se poate pregati cu orice tip de cartofi aveti la indemana, dar cei colorati sunt mai atractivi, nu-i asa?

 

Daca va place aceasta tarta, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

3 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: