Fursecuri de Craciun cu ciocolata

share on:
fursecuri de Craciun cu ciocolata1

Desi inca nu au venit sarbatorile de iarna, noi incepem pregatirile…ca doar maine nu-i poimaine, vorba ‘ceea. Pana la pregatirea turtei dulci mai avem ceva de asteptat, asa ca am pregatit cu drag, pentru voi (si pentru noi) aceste fursecuri de Craciun cu ciocolata. Si portocale. Si ghimbir. Si mirodenii. Si cate si mai cate, veti vedea in reteta de mai jos!

Si acum, ca veni vorba, noi le-am dat o forma 3D, pe care mi-am dorit s-o incerc mai demult (stiti voi, acei braduti frumosi si ninsi cu zapada de zahar si crema alba, fina). Bineinteles ca puteti sa lasati fursecurile asa, simple, si sa le asezati langa cana cu lapte.

In retetele pe care le-am vazut pe internet, fursecurile de Craciun cu ciocolata sunt prinse intre ele cu royal icing, dar mie nu mi s-a parut foarte potrivita din doua motive: este mult prea dulce pentru gustul meu de acum si apoi se intareste mult (iar eu imi doream ca acea consistenta fina si aerata a cremei sa se pastreze mai mult timp). Si apoi, parca e mult mai potrivita si pentru dintisorii copiilor, nu-i asa?

Reteta Fursecuri de Craciun cu ciocolata:

Fursecuri de Craciun cu ciocolata

  • Pentru fursecuri
  • 1 ou mare
  • 100 grame unt (82 % grasime)
  • zahar pudra vanilat (dupa gust (eu am pus 125 grame))
  • 1/2 pliculet praf de copt (optional, deoarec fursecurile ies foarte bine si fara el)
  • sucul de la 1 portocala medie
  • 50 grame ciocolata cu masa mare de cacao (eu am avut ciocolata cu 99% masa de cacao)
  • 150 grame faina alba de grau +faina pentru blatul de lucru
  • 30 grame cacao
  • 75 grame catina deshidratata (optional)
  • condimente: 20 grame coaja de portocala bio deshidratata (optional, 1 cm ghimbir proaspat, 2 cuisoare, 1/2 lingurita scortisoara pudra, 1/4 lingurita nucsoara rasa, 1 pastaie cardamom)
  • Crema:
  • 150 grame mascarpone
  • 20 grame zahar pudra vanilat
  • 75 ml lapte

fursecuri de Craciun cu ciocolata

fursecuri de Craciun cu ciocolata2

Mod de preparare Fursecuri de Craciun cu ciocolata:

  1. In vasul unui blender puternic se asaza ciocolata, coaja de portocale deshidratata, ghimbirul curatat, scortisoara,pudra de cacao,  nucsoara, zaharul pudra si cardamomul si se macina totul pana se obtine o pudra fina – functia pulse, cca 20 sec. in cazul meu (blenderul poate fi inlocuit cu un robot de bucatarie)
  2. Pudra obtinuta se transfera intr-un bol incapator.
  3. In vasul aceluiasi blender se asaza acum faina si praful de copt. Se mixeaza 20 sec., pentru omogenizare si aerarea fainii.
  4. Se toarna si acest amestec peste cel din bol si se omogenizeaza, cu ajutorul unei spatule.
  5. Se toarna sucul de portocale.
  6. Se adauga untul moale, taiat bucatele si oul.
  7. Din toate aceste ingrediente se framanta un aluat fin si fraged, care se infasoara in folie alimentara si se da la rece 2 h.
  8. Se scoate aluatul de la rece, se intinde in foaie subtire pe blatul infainat si se decupeaza forme (stelute, floricele, fulgi de zapada,–eu am ales fulgii de zapada de diferite marimi)
  9. Se asaza cu grija formele in tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit.
  10. Fursecurile se coc la foc moderat (180 garde) cca 15 min, sau pana cand se rumenesc frumos pe fund si trec testul scobitorii (de asemenea, in bucatarie incepe sa se imprastie un miros extraordinar de ciocolata calda si prajituri)
  11. Fursecurile se lasa la racit complet in tava (sunt foarte fragile in acest moment, dar se intaresc pe masura ce se racesc).
  12. Se prepara crema: laptele se toarna intr-un bol, se dizolva zaharul si se adauga mascarpone.
  13. Se omogenizeaza bine si se obtine o crema groasa si foarte gustoasa.
  14. Se incepe montarea bradutilor: se iau formele cele mai mari, se asaza putina crema in centru, dupa care se alege un fursec ceva mai micut si se lipeste de fursecul-baza uns cu crema…si tot asa, pana cand se construieste un bradit 3D.
  15. La final se adauga putina crema in varf , peste care se lipeste o steluta de anason.
  16. Se pudreaza bradutii din fursecuri de Craciun cu ciocolata, sa fie „ninsi” si se asaza frumos pe platou.
  17. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna!

fursecuri de Craciun cu ciocolata preparare

Daca va place reteta mea  Fursecuri de Craciun cu ciocolata, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

2 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: