Acum ceva vreme am vazut pe net ideea unui cozonac cu cacao „Leopard”, dupa care am vazut si painea „Leopard”. Nu mi-am notat retetele, pentru ca oricum, eu le modific si adaptez dupa inspiratia de moment si ingredientele din casa, dar mi-a ramas in minte imaginea.
N-am reusit sa fac cozonacul imediat, asa cum mi-am dorit, iar lipsa de timp m-a adus pana azi, cand m-am inchis in bucatarie si mi-am vazut de treaba. Neavand reteta originala, am folosit o reteta mai veche de cozonac simplu, care mi-a iesit intotdeauna foarte bine si am fost multumita de rezultat.Cantitatile sunt date pentru 1 tava mare de cozonac, sau 2 mai mici. Mie mi-au iesit doi cozonaci mai mici: unul cu 6 „pete” de leopard, iar altul cu 5, ca e facut din ce mi-a mai ramas de la primul.
Reteta Cozonac cu cacao „Leopard”
Cozonac cu cacao "Leopard"
- 200 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 2 oua intregi
- 1 pastaie de vanilie
- 100 g unt topit
- 200 grame zahar brun (sau dupa gust)
- 1 praf sare
- 22 grame drojdie proaspata
- 600 g faina alba de grau
- coaja rasa de la 1 lamaie bio (optional)
- 2 linguri cacao
- 1 lingura pudra de roscove
- ulei pentru uns masa de lucru
- 1 ou batut pentru uns cozonacul
Mod de preparare Cozonac cu cacao „Leopard”:
- Drojdia se dizolva in laptele caldut amestecat cu 1 lingura zahar.
- Se adauga ouale, untul topit si coaja de lamaie rasa.
- Se omogenizeaza, dupa care se adauga restul de zahar si se imparte compozitia in 3 boluri (cantitati egale): primul bol se lasa asa cum e (aceasta va fi compozitia alba), in al doilea bol se adauga cacao si se omogenizeaza, iar in ultimul bol se adauga pudra de roscove si se omogenizeaza (daca nu vi se pare destul de intensa culoarea, fie mai adaugati putina pudra de roscove, fie putin colorant negru)
- Se incepe incorporarea treptata a fainii in fiecare bol si se framanta aluatul, separat, pe culori.
- La final se va obtine un aluat elastic, care se lasa la dospit intr-un loc ferit de curent si caldut, pana isi dubleaza volumul (cca 45 min.)
- Dupa ce timpul s-a scurs, fiecare aluat se framanta 1 min., dupa care se imparte in 8 bucati cat mai egale; acestea se modeleaza sub forma de bile si se lasa deoparte. Asfel vom avea 8 bile albe, 8 bile maro si 8 bile brun mai inchis (sau negre, in functie de ingredientul folosit pentru colorare).
- Bilele maro se ruleaza intre palme, pana devin niste suluri subtiri, de lungimi egale (snururi mai groase).
- Bilele mai inchise la culoare se intind si ele snur, dar de data aceasta, ele vor fi aplatizate cu sucitorul si latite, astfel incat sa poata „imbraca” snururile maro.
- Se asaza cate un snur maro peste aluatul mai inchis la culoare si se inveleste in acesta. La final vom avea 8 suluri inchise la culoare si 8 bile albe.
- Pocedeul de invelire a sulurilor de mai sus se reia, de data aceasta invelisul final va fi alb. La final ramanem doar cu 8 suluri albe (dar care sunt deja colorate in interior).
- Se tapeteaza tava aleasa cu hartie de copt (eu am udat hartia si am stors-o bine, sa se muleze cum trebuie pe forma).
- Se asaza 4 suluri de cozonac, iar peste ele restul de 4 suluri (daca aveti tava usor conica, cu baza mica in jos, atunci puneti 3 suluri jos si 5 suluri sus); formele mele fiind mai atipice ca marimi, am pus cate suluri mi-au incaput, adica 3 jos si 3 sus la primul cozonac, iar la al doilea, 3 jos si 2 sus (facute mai mult din resturile de la primul cozonac)
- Se lasa din nou cozonacul la crescut in tava, intr-un loc ferit de curent si caldut (30-40 min.).
- Se unge cozonacul cu ou batut si se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace la foc moderat (180 grade) pana cand se rumeneste frumos si trece testul scobitorii (atentie: daca observati ca are tendinta sa se rumeneasca prea repede, acoperiti cozonacul cu o bucata de hartie de copt, sa nu se arda la suprafata, iar in ultimele 5-7 min. de stat la cuptor, scoateti hartia de copt si permiteti cozonacului sa se rumeneasca frumos; in ultimele 2-3 min de stat la cuptor, eu am mai uns inca o data aluatul cu ou batut si am presarat zahar brun, sa se formeze o crusta dulce si crocanta).
- Cozonacul se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar, intors pe o parte, astfel incat sa nu se lase.
- Dupa ce s-a racit complet, cozonacul cu cacao „Leopard” poate fi feliat si servit.
Pofta buna!
Daca va place reteta mea Cozonac cu cacao „Leopard”, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (click pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Buna Dia Daria.Cozonacul acesta este foarte frumos.La bilele mai inchise la culoare daca as pune cacao iar la cele deschise la culoare sa pun compozitie de nuca,crezi ca ar iesi?Multumesc mult.
Buna, Liliana! Multumedc pentru apreviete! Nu vad de ce nu ar iesi, insa ai nevoie de cacao de buna calitate, sa coloreze bine.
[…] insa, mi se pare ca s-a pierdut aceasta sfintenie si ritual. Cozonacii sunt prezenti in vietile noastre oricand si oricat. Nu sustin ca asta ar fi un lucru rau, dar simt […]
minunata idee!reteta demare efect1
<3
[…] nou mi-am „pazit” opera sa se raceasca, arzand de nerabdare sa-l feliez, sa vad cum e iesit interiorul. Si…voila! Culorile se separa frumos, nu exista un sablon […]