Cateva zile fara paine de casa si esti ca si leul in cusca! N-as fi crezut, sincer, ca voi ajunge sa am acest sentiment, si mai ales, n-as fi crezut ca nu mai pot pune gura pe painea din comert. De fapt, din aceasta cauza, multi ani eu nici n-am mancat paine absolut deloc. Asta pana cand am descoperit cat de placut si usor este sa faci paine de casa!
Introcandu-ne totusi la reteta de azi, va spun ca am descoperit-o pe cand rasfoiam cartea de brutarie primita in vara si din care am mai facut reteta aceasta minunata de pogacele, pe care v-o recomand cu caldura. Mi-a placut foarte mult ideea acestei paini de casa „Tigru”, asa ca m-am decis s-o incerc si eu. Numele ii vine de la crusta aceasta crocanta si crapata, reprezinta clar o reteta pentru weekend si vacantele de peste an, cand voi putea sa ma ocup mai mult de aluatul dospit.
Si inainte de a va da reteta, o ultima precizare: reteta originala prevede folosirea maialei salbatice, impreuna cu drojdie. Eu una folosesc fie drojdie, fie maia, nu obisnuiesc sa le combin. Insa, deoarece stiu ca asteptati reteta aceasta ca pe „painea calda”, am decis sa va prezint varianta cu drojdie proaspata, sa va fie mai la indemana.
Reteta Paine de casa „Tigru”
Ingrediente pentru Paine de casa „Tigru”
- 450 grame faina alba de grau
- 50 grame faina de porumb (eu am macinat in blender obisnuitul malai si asa am obtinut faina de porumb)
- 1/2 lingurite sare
- 20 grame drojdie proaspata
- 2 linguri ulei masline
- 2 linguri iaurt
- 250 ml apa
Crusta de tigru:
- 65 ml apa calda
- 1/4 lingurita zahar
- 60 grame faina de orez (eu am macinat-o in casa, din orez rosu; de aceea crusta mea e roz)
- 3-4 grame drojdie proaspata
Mod de preparare Paine de casa „Tigru”:
Cea mai simpla metoda pentru prepararea aluatului este sa utilizati robotul, sau masina de paine (eu folosesc programul dough/aluat, care framanta si dospeste aluatul; in acest caz, ingredientele se asaza in cuva –intai lichidele, apoi solide, iar la final drojdia–si se porneste programul).
Daca nu aveti o masina de paine, urmati pasii de mai jos:
- Se cern fainurile, se rastoarna intr-un bol incapator, se adauga sarea si se omogenizeaza.
- Drojdia se dizolva in putina pa calduta si se lasa sa dospeasca (15 min.)
- Se face o adancitura in mijlocul fainurilor din bol, se toarna drojdia dospita, uleiul, iaurtul si apa.
- Se incepe framantarea; cand aluatul nu se mai lipeste de mana, se acopera cu un prosop curat sau folie alimentara si se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul (1-1,5 ore)
- Dupa dospirea aluatului, se presara masa de lucru cu faina, se rastoarna cu grija aluatul si se framanta 1-2 min. cu miscari usoare, dar hotarate, dupa care se aduna sub forma de bila.
- Aluatul se acopera cu prosopul si se lasa sa se odihneasca 15 min., dupa care se aplatizeaza usor cu palmele, sub forma dreptunghiulara.
- Intre timp se pregatesc ingredientele pentru crusta d tigru: se amesteca toate ingredientele mentionate in reteta si se lasa la dospit 15 min
- Laturile din stanga si din dreapta se aduc spre centrul aluatului, dupa care, din partea de sus, se incepe rularea aluatului; se obtina un sul care se modeleaza usor in forma de franzela
- Franzela obtinuta se transfera intr-un vas oval (eu folosesc unul din sticla termorezistenta) tapetat cu hartie de copt.
- Crusta de tigru dospita se intinde cu pensula peste franzela proaspat asezata in vas.
- Se pulverizeaa capacul vasului de sticla si se asaza peste franzela; se lasa la dospit 30-40 min., pana cand isi dubleaza din nou volumul.
- Intre timp se incinge cuptorul.
- Se scoate capacul vasului de sticla, se cresteaza painea si se asaza din nou peste paine capacul pulverizat cu apa.
- Se introduce vasul cu painea in cuptor (cu capacul pus, sa se formeze aburul ce va ajuta painea sa creasca frumos si sa isi formeze crusta crocanta) si se coace cca 40 min.
- Se scoate capacul si se mai lasa la copt inca 15-15 min., pana cand se va obtine o crusta brun-aurie, iar daca e ciocanita, coaja suna a gol
- Se scoate painea din cuptor si se lasa la racit pe un gratar.
- Se feliaza numai dupa racirea completa.
Pofta buna!
Daca va place reteta mea de paine de casa „Tigru”, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
Da,ceva de sarbatoare…
Sarbatori fericite si numai bine pentru tine si familia ta!
multumesc, la fel iti doresc si eu! Sarbatori cu bine!
Suna super…ce combinatie delicioasa de ingrediente! Eu nu vad chenarul cu stelute :(…
deocamdata nu e…dar revine 🙂
[…] rasfoit cartea si n-am lasat-o din mana vreo jumatate de zi, promitandu-mi ca voi incerca aproape toate retetele de […]
[…] Dupa cinci minute de omogenizare, aluatul obtinut se transfera intr-un vas din sticla termorezistent uns cu putin ulei si se lasa la dospit cca 2 ore, pana isi dubleaza volumul( eu ama coperit vasul meu cu capacul pulverizat cu putina apa–vezi aici procedeul) […]
[…] Se rastoarna painea in vasul incins, se cresteaza cu o lama/cutit foarte bine ascutit, se pulverizeaza cu putina apa si se asaza capacul pe vasul din lut (daca nu aveti capac la vas, se poate aseza si un castron din sticla termorezistenta, dar e necesar sa fie destul spatiu in interior, pentru ca painea sa poata creste–vedeti aici cum se procedeaza) […]
[…] mai multe zile! Adevărul este că mereu am avut o problemă la acest capitol: după câteva ore, crusta mea cea minunată de pe produsele de panificație se înmuia! Nu e neapărat un lucru rău, dar nici pe deplin […]