Pate de mazare galbena (uscata)

share on:
pate de mazare galbena (uscata)2

Ideea acestui pate de mazare galbena (uscata) mi-a venit pe cand, intr-o discutie purtata cu o prietena virtuala, a venit vorba de pateuri vegetale, preparate simplu si rapid, si care pot fi folosite cu succes in diferite momente ale zilei: la micul dejun, ca gustare intre mese, un pranz consistent, aperitiv vegetal la ocazii festive, etc.

Amintindu-mi ca aveam acasa un pachetel de mazare uscata pe care-l primisem de curand, mi-am notat repejor in minte ca voi face acest pate intr-un mod nesofisticat, ca o solutie pentru lipsa mea de timp, deja cronicizata (clar, n-am sanse sa „repar” situatia prea curand, deci caut in continuare solutii de acest gen).

Bineinteles ca mi-a iesit o bunatate de pate, care a trecut toate testele noastre si si-a facut loc pe lista noastra de idei salvatoare, dar in acelasi timp satioase, savuroase si sanatoase (stiti voi: cei 3S ai mei!)

Ce puteti face cu acest pate ?

Aveti la indemana o multitudine de variante:

  1. il asezati intr-un sac a poche si decorati crackers cu el, ori bucatele de paine prajita (ii adaugati apoi o frunzulita de patrunjel ori cubulete de legume colorate)
  2. il folositi caldut pe post de sos (dip) pentru bastonase de legume proaspete (castraveti, morcov, telina, etc.–pentru asta va trebui sa adaugati mai mult lichid in reteta)
  3. il folositi ca pasta tartinabila in sandvisuri sanatoase, ori wrapps (in lipii)
  4. il serviti caldut ca fel principal/garnitura

pate de mazare galbena (uscata)1

Pate de mazare galbena (uscata)

  • 350 grame mazare galbena fiarta
  • 25 ml ulei de masline extravirgin
  • 1 morcov fiert
  • 1 catel usturoi (optional)
  • sare (piper dupa gust)
  • 1/4 lingurita garam masala (amestec indian de condimente)
  • 1/2 lingurita boia (sau 1 lingurita pasta de ardei)
  • 1 lingura pasta de rosii
  • verdeturi uscate (dupa gust (eu am folosit doar putina pudra de cimbrisor))
  • 30 ml supa de legume/apa

Mod de preparare

Aici gasiti si reteta pentru Favosalata (Piureul de mazare uscata, numita si Fava Greceasca, specifica insulei Santorini)

Daca dispuneti de mazarea uscata gata fiarta, sau din conserva, atunci totul este extrem de simplu si rapid! Daca insa aveti mazarea uscata (ca in cazul meu), atunci trebuie sa urmati cativa pasi simplu: mazarea se spala sub jet de apa rece, dupa care se lasa la hidratat peste noapte in apa cu putina zeama de lamaie. A doua zi se scurge apa, se clateste mazarea si se fierbe in apa cu sare (12-13 min.). Se scurge de apa, iar din acest moment, poate fi utilizata pentru pregatirea acestui delicios pate de mazare galbena (uscata), dupa cum urmeaza:

  1. Toate ingredientele din reteta se adauga in vasul robotului de bucatarie.
  2. Se mixeaza totul 1 min., sau sau pana cand compozitia devine o pasta foarte fina (eventual se mai adauga putina supa/apa, in cazul in care aceasta vi se pare prea densa).
  3. Se potriveste de condimente si…pateul este gata!
  4. Se serveste imediat, cu putin ulei de masline si seminte de negrilica (optional–eu am adaugat si cativa germeni de ridiche rosie si broccoli), sau se pastreaza la rece pana in momentul servirii (timp in care pateul se va mai intari putin).

Pofta buna!

pate de mazare galbena (uscata) preparare

Daca va place acest pate , nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

7 Comments

  1. acum am inceput sa pregatesc reteta ,dar in blender voi adauga si ceva carne fiarta de pui ,am încrederea ca va iesi f. gustoasa si hranitoare .

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: