paine de secara cu maia naturala 1

Paine de secara cu maia naturala

V-am aratat mai demult fotografiile cu aceasta paine de secara cu maia naturala, dar n-am mai reusit, pana azi, sa si postez reteta. Cu scuzele de rigoare, vin acum cu reteta respectiva. Veti vedea ca este usor de preparat, nu pune probleme deosebite, arata foarte bine si miroase dumnezeieste in momentul in care este scoasa din cuptor.

Eu am preparat painea aceasta cu maia naturala crescuta de mine in casa, dar, bineinteles, puteti inlocui maiaua naturala din prefermentul din reteta mea cu drojdia voastra obisnuita, daca doriti.

In rest, totul va merge perfect!

Reteta Paine de secara cu maia naturala

paine de secara cu maia naturala 2

Paine de secara cu maia naturala

  • Preferment:
  • 150 grame maia naturala de secara
  • 300 ml apa
  • 350 grame faina integrala de secara
  • Aluatul final:
  • maiaua de mai sus
  • 150 grame iaurt
  • 1 + 1/2 lingurita zahar brut
  • 1 lingura sare (eu folosesc neiodata)
  • 50 ml apa
  • 100 grame faina integrala de secara
  • 100 grame faina de ovaz
  • 125 grame faina alba de grau

 

Mod de preparare Paine de secara cu maia naturala:

  1. Se pregateste prefermentul, astfel: intr-un bol se dizolva maiaua naturala in apa, dupa care se adauga faina integrala de secara si se amesteca bine, cu o lingura (eu folosesc o lingura de lemn sau de plastic)
  2. Se acopera vasul cu o folie alimentara, iar maiaua astfel hranita se lasa la dospit la temperatura camerei, timp de 8-10 ore (de obicei, eu prepar prefermentul seara, pentru ca a doua zi sa ma pot ocupa de paine)
  3. Dupa ce timpul de dospire s-a scurs, prefermentul obtinut (care a crescut frumos intre timp) se taie bucatele si se asaza intr-un bol incapator.
  4. Se adauga apa si iaurtul, iar prefermentul se dizolva in aceasta cantitate de lichid.
  5. Se adauza zaharul si se incepe incorporarea fainurilor, dar nu se framanta in acest stadiu.
  6. Se lasa aluatul sa se odihneasca 15-120 min (aceasta faza poarta numele de autoliza)
  7. Dupa ce timpul s-a scurs, se adauga sarea si se framanta aluatul 5 min., pe masa infainata bine.
  8. Se modeleaza viitoarea paine si se asaza intr-o forma, se acopera cu un capac de sticla pulverizat cu putina apa, in prealabil, sa previna uscarea aluatului (eu am pus painea intr-un bol tapetat cu un prosop de panza, presarat cu faina din belsug)
  9. Se lasa painea la dospit, pana cand isi dubleaza volumul (vedeti aici cum se testeaza aluatul, sa fie dospit destul)
  10. Intre timp, se incinge cuptorul, lasand in interiorul sau un vas de lut in care se va coace painea (vasul trebuie sa fie foarte bine incins in momentul in care se va rasturna aluatul in el si va actiona ca o piatra pentru copt painea)
  11. Se rastoarna painea in vasul incins, se cresteaza cu o lama/cutit foarte bine ascutit, se pulverizeaza cu putina apa si se asaza capacul pe vasul din lut (daca nu aveti capac la vas, se poate aseza si un castron din sticla termorezistenta, dar e necesar sa fie destul spatiu in interior, pentru ca painea sa poata creste–vedeti aici cum se procedeaza)
  12. Se introduce vasul cu painea in cuptorul incins; se reduce focul (eu am folosit cuptorul pe gaz, asa ca am redus la treapta medie) si se lasa la copt pana cand se rumeneste frumos si devine tare la atingere.
  13. Se scoate capacul, se pulverizeaza din nou painea cu apa si se mai lasa cateva minute in cuptor, pana cand coaja capata o culoare brun-roscata (painea trebuie sa aiba coaja tare si crocanta, iar fundul ei va suna a gol, daca este ciocanit)
  14. Painea se scoate din vasul de lut si se asaza pe un gratar, pana cand se raceste complet, dupa care poate fi feliata si servita.

Pofta buna!

paine de secara cu maia naturala

Daca va place reteta mea  Paine de secara cu maia naturala, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!   

18 comentarii

  1. Buna ziua. As avea o întrebare. Am făcut aceasta paine dupa reteta, am pregătit si maiaua dupa reteta pe care o aveti pe blog, însă pâinea a iesit foarte acra. Ma gândesc ca nu asa trebuie sa fie. E posibil sa se fii stricat maiaua? Dupa ce am preparat-o am tinut-o oin frigider un pic mai bine de o saptamana dupa care am reactivat-o.

    • Buna ziua! Daca maiaua nu este matura, are o aciditate ridicata si de aceea gustul este mai acru. Dupa ce maiaua are o perioada mai indelungata de viata (a mea are cativa ani) gustul acru se mai estompeaza. Insa, painea cu maia nu trebuie comparata cu cea din comert, care are mult zahar in compozitie (pe langa altele) si nici cu cea cu drojdie obtinuta pe pat de azot. Este adevarat ca produsele cu maia au o tenta mai acrisoara, dar nu e ceva deranjant.

  2. Eu nu înțeleg maiaua asta ce este? Se cumpara cum arată ca înțeleg ca nu este drojdie? Îmi doresc rare mult sa fac asa o pâine. Și nu am vas de lut…in ce as putea-o coace?

  3. Mulțumesc din suflet pentru răbdarea de care ai dat dovadă în a explica cu lux de amănunte modul de preparare!
    Am nevoie de o astfel de pâine!
    Trebuie să fac Maia din făină de secară, că nu am decât din făină albă!
    Oare aș putea folosi și o astfel de Maia?

    • Cu tot dragul! Da, sigur ca se poate! Eu mi-am transformat maiaua din faina alba in maia din secara, in timp. Uite cum: am tot hranit-o cu faina de secara, nu i-am mai pus deloc faina alba, iar in timp, ea s-a transformat in maia de secara. Am descoperit ca-i merge chiar mai bine asa, deoarece secara e o faina „mai dulce” si ii place mai mult maialei.Dar pana se transforma total o poti folosi asa cum e, fara teama. La fel, poti folosi si maia din faina alba, e ok.

  4. Multumesc mult pentru reteta. Painea este f gustoasa.Am incercat si alte retete numai cu faina de secara dar nu a crescut painea deloc.Acesta reteta este f buna.Inca o data multumesc mult

  5. Buna ziua! As vrea sa evit cu totul consumul de zahar si vreau sa stiu daca e vreo problema daca nu se adauga si zahar. DIn cate stiu, acesta la drojdie ar fi necesar pentru a creste aluatul. Este adevarat sau nu?

    • Buna ziua! Nu este neaparata nevoie de zahar, maiaua este un agent de crestere suficient, care isi face treaba foarte bine. Zaharul doar grabeste cresterea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.