sufleu de fenicul

Sufleu de fenicul

La o simpla „rasfoire” a blogului meu, am constatat ca nu am nicio reteta cu fenicul. Pana acum, pentru ca „problema” se va remedia rapid. Chiar azi! Asadar, mi-am propus si m-am tinut de cuvantul dat mie ca voi aduce si feniculul in atentia voastra.

Toata lumea il cunoaste, zic eu, este destul de vizibil pe rafturile cu legume ale hipermarketurilor, uneori chiar ne impiedicam de el, nu-i asa? Eu l-am pus pe lista de cumparaturi mai demult, dar abia de curand a si ajuns in bucataria mea. Sa  incepem, deci, lista retetelor de acest gen  cu un simplu sufleul de fenicul, nu inainte de a va dezvalui si sursa mea de inspiratie pentru acest preparat foarte fin si aerat: revista Slowly Veggie, pe care mi-am achizitionat-o in toamna. M-a atras tocmai faptul ca este plina cu retete vegetariene deosebite, pe care planuisem sa le prepar de Craciun, dar n-a fost sa fie: tot ce m-a dus pe mine inspiratia de moment am pregatit atunci!

Reteta Sufleu de fenicul

sufleu de fenicul 1

Ingrediente pentru 4 portii Sufleu de fenicul:

  • 2 bulbi fenicul
  • 1 catel usturoi
  • 150 grame smantana (20% grasime)
  • 50 grame branza maturata de oi
  • 3 oua
  • 50 ml suc de portocale proaspat stors
  • 1/2 lingurita nucsoara rasa
  • sare, piper dupa gust
  • 2 linguri ulei masline +1 lingura ulei masline pentru uns forma

Mod de preparare Sufleu de fenicul:

  1. Feniculul se curata si se spala bine, dupa care se taie felii subtiti.
  2. Usturoiul se curata si se toaca marunt
  3. Se incing 2 linguri ulei de masline si se adauga usturoiul, apoi feniculul.
  4. Se adauga sucul de portocale si se lasa totul la inabusit 5 min..
  5. Se adauga smantana, se pune capacul si se lasa la fiert la foc mic cca 15 min.
  6. Se adauga branza rasa, nucsoara, sarea si piperul.
  7. Compozitia se lasa la racorit, dupa care se transferam in vasul blenderului/ robotului de bucatarie.
  8. Intre timp, se separa ouale; albusurile se bat spuma tare si se lasa deoparte
  9. Galbenusurile se adauga compozitiei de fenicul de mai sus.
  10. Se proceseaza compozitia de fenicul cu galbenusurile crude (cateva secunde, pana se obtine o crema fina).
  11. Se rastoarna crema de fenicul astfel obtinuta intr-un bol incapator.
  12. Se adauga albusul batut spuma si se incorporeaza usor, cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus.
  13. Se unge forma aleasa cu ulei de masline, dupa care se toarna compozitia obtinuta.
  14. Forma(a mea este din sticla termorezistante) se asaza intr-o tava mai mare, in care se toarna apa fierbinte, pana cand tava s eumple pe jumatate.
  15. Toata „structura” aceasta se introduce in cuptorul preincalzit si se coc la foc mic (150 grade) pentru aprox. 1 ora, sau pana cand sufleul creste si se rumeneste frumos.
  16. Se scoate sufleul cu grija din cuptor, se lasa sa se raceasca, dupa care se scoate cu grija din forma (eu am folosit o spatula foarte fina din silicon in acest scop) si se rastoarna pe un platou.
  17. Se serveste caldut, cu salata la alegere.

Pofta buna!

sufleu de fenicul preparare

Daca va place reteta mea  Sufleu de fenicul, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!   

4 comentarii

  1. M-ai facut curioasa.Sincera sa fiu,n-am mancat niciodata fenicul,desi mi-am propus de multe ori sa cumpar sa vad cum e.De fiecare data cand mi-am propus sa iau era cam „ciufulit” si m-am lipsit.Asta se intampla de multe ori cu fructele si legumele de import mai putin cunoscute (sau necunoscute pana acum) la noi care,destul de scumpe fiind(nu e cazul feniculului,ma refer la sparanghel si anghinara) nu se cumpara si se vestejesc in galantare.Ti-am facut capul calendar…
    Am sa incerc reteta,n-are ce sa nu fie bun.Singura ciudatenie (desi in bucataria asiatica am vazut ca se practica)mi se pare combinatia de suc de portocale,usturoi si branza de oi(fac si versuri,romanul s-a nascut poet!).

  2. Buna, nu reusesc sa acord stelute, nu identific chenarul. Insa pot sa spun ca am facut aceasta reteta in seara aceasta si sotul meu a fost foarte incantat, pentru ca lui ii place mult feniculul. Nu am pus suc de portocale, nu stiu cat de mukt ar fi modificat portocala gustul. Noua ne-a placut mult, e mai special decat conopida si mai aparte ca gust decat multe sufleuri de legume.
    Multumesc, o vom repeta cu siguranta. La Lidl se gaseste fenicul proaspat. O seara frumoasa!

    • Buna! Nu e nicio problema: stelutele se pot acorda doar in momentul in care lasi comentariu, se pot bifa deasupra chenarului de comentarii, inainte de a posta comentariul. Dar cel mai mult ma bucur ca mi-ati lasat acest feedback, inseamna enorm pentru mine! O seara frumoasa si va mai astept cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.