Pate Italian de nuci–reteta raw vegana

share on:
pate italian de nuci 0

Reteta aceasta de pate italian de nuci isi asteapta randul de muuulta vreme. Am gasit-o intr-o carte cu retete de hrana vie pe care o cautasem cu ardoare acum vreo trei ani. Mi-am notat reteta aceasta neaparat, deoarece mi s-a parut exceptionala, insa, din pacate, am uitat de ea. Acum insa, avand untul de nuci proaspat preparat (si care v-a incantat si pe voi), mi-am adus aminte de reteta insemnata in cartulia mea.

Recitind reteta, mi-am adus aminte ca am si tahini preparat tot de mine…si chiar si o pasta de masline, pe care o pregatisem pentru micul dejun. De aici si pana la o noua iubire, pateul italian de nuci n-a mai fost mult: ne-au mai despartit doar 2 minute. Fix!

Si acum, sa va povestesc putintel si despre „baza” crocanta pe care am servit aceasta minunatie: este vorba de painea crocanta Finn Crisp, o paine traditionala din Finlanda, perfecta pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Nu va lasati pacaliti de faptul ca aceasta painica este foarte subtire si fina, ea contine o cantitate foarte mare de fibre (intre 15-20 grame/100 grame de produs). Acest lucru contribuie la o buna functionare a sistemului digestiv si la mentinerea stabila a nivelului de zahar din sange . In Romania, painea Finn Crisp este oferita spre vanzare de Maresi Foodbroker, iar la mine a ajuns prin intermediul unui proiect minunat pus la cale de Oana si Diana, fetele de la Savori Urbane, pe care le cunoasteti si voi!

finn_crisp_toate_produsele

Painica aceasta este foaaarte versatila, ea nu este potrivita doar aperitivelor (ca in acest caz), ci si in deserturi (urmeaza si asta cat de curand). Juniorul o prefera pe post de crutoane pentru supele crema de zi cu zi, sau cu guacamole, in loc de mult-iubitele sale tortilla chips.

Reteta Pate Italian de nuci:

pate italian de nuci 2

 

Ingrediente pentru acest Pate Italian de nuci:

  • 150 grame unt de nuci (sau 200 grame nuci crude)
  • 25 grame pasta de susan (sau 75 grame susan)
  • 30 grame pasta de masline (sau 50 grame masline fara samburi; eu am folosit masline negre, dar sunt foarte bune si cele verzi sau Kalamata)
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • 1 ardei gras rosu mic
  • 1 catel usturoi
  • 4-5 frunze busuioc proaspat
  • 30 grame pudra de rosii uscate (eu le-am uscat din toamna in deshidrator, soarele nu este atat de puternic cat sa-mi permita uscarea lor naturala)
  • sare, piper dupa gust

Mod de preparare  Pate Italian de nuci:

In prima varianta, in care folositi direct untul de nuci, pasta tahini si pasta de masline (cum am facut eu), atunci prepararea acestui pate italian de nuci este extrem de simpla si rapida:

  1. Se curata catelul de usturoi si se pune in robotul de bucatarie/cana blenderului.
  2. Se spala ardeiul gras, se taie bucati si se adauga in robot.
  3. se spala busuiocul si se adauga si el in robot
  4. se adauga restul de ingrediente si se mixeaza in robot cateva secunde, sau pana cand se obtine o pasta fina (daca este prea groasa, se poate dilua cu putina apa plata, dupa care se omogenizeaza tot in robot).

In a doua varianta, in care nu aveti untul de nuci si pastele de mai sus gata preparate, procedati dupa cum urmeaza:

  1. Puneti la inmuiat nucile intre 6-10 ore.
  2. Puneti la inmuiat rosiile uscate (daca nu le-ati facut deja pudra, ca in cazul meu) timp de 4 ore, pastrand apa in care au stat.
  3. pentru tahini,macinati semintele de susan intr-o rasnita de cafea. Transferati-le intr-un mixer si adaugati 1 lingurita ulei de masline extravirgin, 1/2 lingurita zeama de lamaie si 1 lingurita apa.Mixati bine pana se obtine o pasta groasa
  4. Adaugati nucile inmuiate, scurse si clatite bine si mixati din nou pana la omogenizare.
  5. Adaugati restul de ingrediente prevazute in reteta, impreuna cu jumatate din apa in care au stat rosiile uscate si mixati pana se obtine consistenta dorita. daca este cazul, adaugati si restul din apa in care au stat rosiile uscate, pentru a obtine o aroma de rosii mai intensa. Omogenizati din nou si pateul italian de nuci este gata!

Servire Pate Italian de nuci

  • Pateul italian de nuci se serveste pe painea Finn Crisp cu coriandru (Coriander), pe biscuiti sarati ori biscuiti cu legume (o alta reteta minunata aici), sau pur si simplu pe felii subtiri de paine prajita.
  • Se decoreaza dupa plac (eu am ales sa decorez cu rosii cherry de diferite culori, frunze de busuioc si seminte de negrilica–s-au dvedit o alegere foarte inspirata).
  • De asemenea, pateul italian de nuci se poate servi cu acelasi succes in bol, alaturi de betisoare de legume crude (vedeti aici cum arata astfel de betisoare) si o salata asortata.

P.S. Eu am folosit painea crocanta Finn Crisp Coriander, deoarece reteta originala prevedea si o legatura de coriandru proaspat in compozitie, dar eu, cum n-am avut asa ceva, m-am indreptat spre aroma coriandrului din paine.

pate italian de nuci preparare

Mai jos va las si alte cateva idei de alte pateuri vegetale ce pot fi folosite cu succes la micul dejun, gustari si/sau aperitive elegante finger-food. Click pe fiecare poza in parte pentru retete!

Daca va place aceasta reteta Pate italian de nuci, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!  

3 Comments

  1. Tot caut de catev luni retete raw vegane dar nu mi-_ trecut prin cap sa caut si in limba romana.

    Ma bucur ca am dat peste acest site.

    Imi poti spune te rog cum se numeste acea carte cu hrans vie?
    Multumes!

    1. Buna! Multumesc de apreciere! Da, se gasesc enorm de multe retete raw vegane si la noi, sunt enorm de multe surse. Cartea de care poveam eu in aceasta postare este de acum muuulti ani, o gasisem pe o taraba la mare, Eforie, cred. Chiar asa se si numea : Retete de hrana vie, obscura, scrisa de niste americani (nu le mai tin minte numele). Majoritatea retetelor erau exotice, nu prea am reusit sa le adaptez, din lipsa de ingrediente. Deci nu o recomand. Insa, poti gasi alte variante, fezabile la noi (un exemplu de la noi ar fi Ligia Pop, care era prezentata ca fiind primul chef raw vegan din Romania. Ea a scris destule carti cu astfel de retete si are si un site dedicat)

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: