articole nutritie

Cum citim codurile de bare de pe produse (EAN)

cum citim codurile de bare de pe produse 0

Dupa ce, cu mult timp in urma, am publicat modul simplu in care putem citi codurile PLU de pe fructele si legumele din marketuri (acele mici etichete lipite direct pe produse), a venit randul sa incerc un raspuns la intrebarea fireasca si foarte des adresata: „Dar cum citim codurile de bare de pe produse”? Ei bine, in cazul acestor coduri de bare (EAN) lucrurile nu mai sunt atat de simple si rapid de citit ca in cazul acelor micute PLU. Totusi, daca ati prins mecanismul, nu e deloc greu…totul tine de exercitiu si memorie.

Ce sunt codurile de bare de pe produse?

Codul de bare este o reprezentare de date codificata, destinata a fi citita pe cale optică. Codurile de bare sunt folosite în multe domenii, indeosebi industriale.Un cod de date are aspectul unui șir de bare negre de diverse grosimi pe un fundal alb.  Exista mai multe formate (sisteme) de coduri de bare.

Codurile de bare sunt citite și decodate cu ajutorul unor scanere speciale. Acestea măsoară reflexia luminii, interpretează codurile drept cifre și litere și trimit acestea unui calculator sau altui dispozitiv de gestionare a datelor. Scanerele actuale recunosc mai multe formate.

Setul de simboluri utilizate este în general restrâns  dar sistemele de alcătuire  codurilor de bare sunt foarte variate. Multe coduri de bare constau în bare verticale, a caror lungime depinde de cantitatea de date ce trebuiesc redate.

Toate codurile de bare dispun de un caracter special de start/stop ce permite citirea atat de la stsnga la dreapta, cat si de la dreapta la stanga. Prin conventie caracterul din stanga este considerat caracterul de start și caracterul din dreapta caracterul de stop.

Codurile de bare au fost introduse deoarece calculatoarele in general nu citesc cu usurinta reprezentarea grafica normala a cifrelor si literelor. De-a lungul anilor au fost dezvoltate un însemnat număr de standarde și formate ale codurilor de bare 

Tipuri de coduri de pe bara de pe produse

In afara de codurile PLU despre care am vorbit in alta postare, cele mai cunoscute in domeniul alimentar sunt codurile UPC (UPC-A si UPC-E) si EAN (EAN8 si EAN13). Codurile de tip UPC sunt specifice Statelor Unite, iar codurile EAN se adreseaza Europei, fiind creat de  Asociatia Internationala de Numerotare a Articolelor (numele acestor coduri vine din engleza: European Article Number). Codurile EAN sunt, de fapt, o extensie a codurilor UPC-A.

Cum citim codurile de bare de pe produse:

I. Codul UPC-A (cu variantele UPC-E, UPC-2 digit supplement si UPC-5 digit supplement) contine 4 grupe de cifre, dupa cum urmeaza:

  • numarul de sistem (number system NS)
  • codul producatorului (manufacturer code)-fiecarui producator ce utilizeaza acest cod UPC i se atribuie un anumit cod
  • codul produsului (product code)-fiecare produs are un anumit cod (atribuit de producator) contine informatii despre acesta
  • cifra de verificare (check digit)-ajuta la verificarea citirii corecte a codului de catre scanner
cum citim codurile de bare de pe produse-UPC
codul UPC

Interpretarea numarului de sistem (NS):

interpretarea unui NS

Codul UPC-E este o varianta prescurtata a codului UPC-A si este folosit in special pe produsele mici ca volum (codul de 12 cifre se reduce la 6 cifre)

cum citim codurile de bare de pe produse-UPC-E
UPC-E

Codul UPC 2 digit supplement are atasat un alt cod de bare mai mic, si este specific revistelor, ziarelor si periodicelor–acest supliment arata periodicitatea aparitiilor  (Statele Unite)

cum citim codurile de bare de pe produse-UPC-2 digits
UPC 2 digits

Codul UPC-5 digit supplement este o varianta mai lunga a codului de mai sus si se ataseaza cartilor, indicand un pret sugerat (Statele Unite). Un cod suplimentar „90000” arata ca nu exista un pret sugerat.  Codulsuplimentar „99991” indica faptul ca poate exista si o copie complementara a produsului. Codul „99990” se aplica produselor de tip „second hand” sau uzate, deci nu pot fi taxate cu „pret nou”.

cum citim codurile de bare de pe produse-UPC-5 digits
UPC 5 digits

II. Codul EAN (specific Europei) este o extensie a codului UPC-A, asa cum am mentionat si mai sus.

Diferenta dintre UPC-A si EAN este faptul ca NS consta intr-o singura cifra in cazul UPC-A, iar in cazul EAN, NS este format din 2 sau 3 cifre (care arata, de fapt, codul tarii de provenienta al produsului respectiv). Ca si in cazul UPC, EAN are 2 variante: una mai lunga (EAN13) si una mai scurta (EAN8)

Codul EAN13 contine aceleasi 4 grupe de cifre ca si UPC-A, dupa cum urmeaza:

  • numarul de sistem (number system NS–vedeti mai jos codul fiecarei tari in parte)
  • codul producatorului (manufacturer code)-fiecarui producator ce utilizeaza acest cod UPC i se atribuie un anumit cod-acesta este format din 4 sau 5 cifre
  • codul produsului (product code)-fiecare produs are un anumit cod (atribuit de producator) contine informatii despre acesta-acesta este format din 5 cifre, cel mai des
  • cifra de verificare (check digit)-ajuta la verificarea citirii corecte a codului de catre scanner

cum citim codurile de bare de pe produse-EAN13

In ultima vreme au aparut si alte tipuri de EAN13 (de fapt, ele contin aceleasi informatii, doar pozitia cifrelor fata de barele din cod difera putin). Mai jos aveti exemplul unui cod de bare de pe un produs finlandez (veti observa imediat ca primele cifre se refera la codul Finlandei-64,dupa care urmeaza codul producatorului-5 cifre, codul produsului-5 cifre, si cifra de verificare)

EAN 13

Aici aveti un alt cod EAN13 al unui produs romanesc, de data aceasta, in care se observa codul tarii-594, codul producatorului-4 cifre, codul produsului-5 cifre si cifra de verificare:

EAN 13 2

Codul EAN8 contine, dupa cum ii arata si numele, un numar format din 8 cifre, si este varianta prescurtata a codului EAN13. El este utilizat in cazul articolelor mici, din lipsa de spatiu pe ambalaj.

Acest cod este format dintr-un grup de 7 cifre ce contin informatii specifice, iar ultima este de control. Primele 2 sau 3 cifre sunt specifice autoritatii de numerotare, iar restul de cifre reprezinta codul produsului (asadar, lipseste codul producatorului)

In exemplul meu de mai jos, observati primele 2 cifre-20 (care sunt folosite intern de catre retaileri), codul produsului (5 cifre: 19239) si cifra de control (6)

EAN8 1
EAN8

Codul tarilor pentru alcatuirea codului de bare EAN13

00-09 SUA (aici este specific codul UPC)
10-19 rezervate tot pentru SUA
20-29 folosite la nivel local de retaileri
30-37 Franta
400-440 Germania
45-Japonia
46-Federatia Rusa
471-Taiwan
474-Estonia
475-Latvia
477-Lituania
479-Sri Lanka
480-Filipine
481-Belarus
482-Ukraina
484-Moldova
485-Armenia
486-Georgia
487-Kazakhstan
489-Hong Kong
49-Japonia
50- Marea Britanie
520-Grecia
528-Liban
529-Cipru
531-Macedonia
535-Malta
539-Irlanda
54-Belgia si Luxemburg
560-Portugalia
569-Islanda
57-Danemarca
590-Polonia
594 si 642 Romania

599-Ungaria
600 –601-Africa de Sud
609-Mauritius
611-Maroc
613-Algeria
619-Tunisia
622-Egipt
625-Iordania
626-Iran
64-Finlanda
690 – 692-China
70-Norvegia
729-Israel
73-Suedia
740 – 745-Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama
746-Republica Dominicana
750-Mexic
759-Venezuela
76-Elvetia
770-Columbia
773-Uruguay
775-Peru
777-Bolivia
779-Argentina
780-Chile
784-Paraguay
785-Peru
786-Ecuador
789-Brazil
80 –83-Italia
84-Spania

850-Cuba
858-Slovacia
859-Cehia
860-Iugoslavia
869-Turcia
87-Olanda
880-Coreea de Sud
885-Tailanda
888-Singapore
890-India
893-Vietnam
899-Indonesia
90 – 91-Austria
93-Australia
94-Noua Zeelanda
955-Malaezia
959-Papua Noua Guinea
977-Reviste(ISSN)
978-Carti (ISBN)
979-Muzica (ISMN)
980-Produse returnate
99-Coupoane

surse: http://www.barcode.ro/tutorials/barcodes

           https://en.wikipedia.org/wiki/Barcode

S-ar putea să-ți placă și...

4 comentarii

  1. oana spune:

    e foarte interesant articolul. Nedumerirea mea este insa, care e faza cu acest cod al retailerului? Coincidenta face ca absolut tot ce am bio organic in frigider (kiwi, rosii, lamai) sa aiba acest cod scurt de 8 cifre. Oare sunt eu paranoia sau de fapt retailerul isi ambaleaza individual aceste produse asa zise bio si doar pun o eticheta de bio ( in rest pot fi produse normale) ?

    1. Buna! Bu stiu ce se intampla la retaileri. Stiu ca au fost multe cazuri in care produsele bio nu erau bio…dar nu se intampla chiar la toti, zic eu

  2. Andrei Calud spune:

    Am cumparat o centrala termica de apartament Viessmann Vitodens 050 24kw care dupa modul de functionare nu cred ca-produsa in Germania iar din codul de bare nu am reusit sa ma lamuresc in ce parte a lumii a fost facuta.

    Codul de bare este : 7202942810501108
    Ma puteti lamuri unde a fost fabricata (ansamblata) ?

    Va multumesc !

    PS. Chestia aia cu aceeasi calitate pentru toate statele Europei sunt doar vorbe goale.

    1. Din pacate, nu stiu sa va raspund…articolul meu se refera strict la alimente. In privinta electronicelor, electrocasnicelor, etc., acestea sunt, majoritatea, fabricate in China. Unde sunt asamblate cred ca este irelevant, de vreme ce piesele au toate aceeasi provenienta. Difera doar carcasele si logoul (asta o stiu din sursa sigura, desi este si logic, daca stam sa ne gandim–se justifica din punct de vedere financiar). P.S. Da, este stiut faptul ca nu este aceeasi calitate pentru toate statele Europei–daca va uitati, pe multe dintre ele chiar scrie pentru ce tip de tari sunt gandite produsele (de ex., Europa de Est este vazuta ca inferioara Europei de Vest)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.