Mancare de linte verde cu piure de telina–o reteta de 2 Euro

share on:
mancare de linte verde cu piure de telina

Reteta simpla (cum altfel?) ce v-o propun astazi este una …nu de 2 lei, ci de 2 Euro. La propriu! De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, e chiar ceva mai putin de 2 Euro. Ce m-a facut sa vin tocmai acum cu aceasta mancare de linte verde cu piure de telina? Ei bine, am mai multe motive…insa motivul meu principal este unul cu iz dulce-amarui. Stati sa va spun!

Fie ca sunt in masina, la picior pe strada, la scoala, ori aiurea, mi-am format obiceiul de a privi oamenii in ochi: unii trec grabiti, altii butoneaza, altii vorbesc la telefon tare (si aud si eu franturi din conversatiile lor), altii isi creaza tot felul de probleme imaginare privind tot felul de nimicuri, altii sunt tristi si garboviti, s.a.m.d. de fapt, cei mai multi sunt tristi si gri…mai ales unii copii!

Daca te uiti in ochii unui copil trist si prins de griji, e imposibil sa nu ti se rupa sufletul…iar daca mai si arunci o privire spre statisticile de mai jos, e groaznic. 

Conform datelor oficiale (click pe link sa gasiti toate informatiile necesare):

  • 225.000   de copii se duc zilnic flamânzi la culcare;
  • 72%   dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabila, ceea ce provoaca imbolnaviri grave sau malnutritie.

Jumătate din populaţia României este afectată de saracie iar 54% din persoanele din mediul rural nu au o ocupatie. Conform statisticilor, copiii săraci de astăzi, vor deveni adulţii săraci de mâine. Cercul vicios al sărăciei poate fi întrerupt aducând copiii la şcoală, deoarece prin educaţie cresc şansele găsirii unui loc de muncă, care să le ofere viitorilor adulţi venitul necesar unui trai decent.

Pentru cei născuţi în mediul rural, viaţa de zi cu zi devine o luptă neîncetată pentru supravieţuire. În satele din România avem cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. Bolile respiratorii şi penumonia afectează 23.5% dintre copii. Din nefericire, accesul limitat la servicii medicale precum şi lipsa de educaţie a părinţilor face ca aceşti copii să moară înainte de a fi examinaţi de un medic:

  • 9,4 % cea mai ridicată mortalitate infantilă din UE;
  • bolile respiratorii şi pneumonia (23,5%), cauza deceselor copiilor intre 0-5 ani;
  • 80% din cazurile de mortalitate infantilă sunt in rural;
  • ½ cazuri de infecţii respiratorii nu au fost urmărite de un medic înainte de deces;
  • 2/3 dintre familiile din rural îşi tratează copiii bolnavi acasă, fără a merge la medic.

paine si maine0

Acestea au fost gandurile ce m-au determinat sa ma alatur si eu campaniei „ Paine si Maine” initiata de World Vision Romania (program lansat pe 28 martie) gandita sa asigure unui numar de 2.500 de copii, din zonele defavorizate, o masa calda in fiecare zi si sprijin pentru realizarea temelor. Astfel, programul urmareste in egala masura asigurarea nutritiei necesare pentru dezvoltarea copiilor si diminuarea ratei abandonului scolar in satele sarace din judeţele Vaslui, Dolj si Valcea.

Pentru a atrage atentia asupra efectului saraciei in viata copiilor si mai ales pentru a sublinia legatura cu abandonul scolar (din pacate, in crestere alarmanta), campania pentru programul”PAINE si MAINE” se va desfasura sub sloganul „Unii copii mananca doar litere”. De fapt, intentia mea a fost chiar sa scriu titlul acestei retete cu litere lipsa, pentru a atrage atentia asupra „mancatului de litere” , insa mi-a fost putin teama ca nu veti intelege nimic cu privire la aceasta reteta, asa ca pana la urma am decis s-o las scrisa corect.

De ce tocmai 2 Euro pentru Mancare de linte verde cu piure de telina

Programul „Paine si maine” isi doreste sa ofere o masa calda unor copii aflati in aceasta situatie (masa calda in valoare de 2 Euro), precum si asistenta in rezolvarea temelor pentru acasa, ajutandu-i astfel sa-si continue studiile si sa nu abandoneze scoala.

Cand te gandesti ca pentru cei mai multi dintre noi, 2 Euro nu inseamna mai nimic, pentru un astfel de copil, 2 Euro poate insemna toata mancarea dintr-o zi! Tu poti transforma nimicul tau in ziua lui calda!
Doneaza o masa calda cu 2 euro SMS la 8844 cu textul PAINE.

Ce voi face eu acum? Las mai jos o reteta de 2 Euro (sau chiar mai putin) ce poate fi folosita ca inspiratie in alcatuirea meniurilor acestor micuti.

 

Reteta Mancare de linte verde cu piure de telina -reteta de post (vegana)

mancare de linte verde cu piure de telina 1

Ingrediente pentru aceasta Mancare de linte verde cu piure de telina :

Pentru mancarea de linte verde

  • 100 grame linte verde fiarta si scursa
  • 2 fire ceapa verde
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura pasta rosii
  • patrunjel verde si ardei gras verde pentru decor

Pentru piureul de telina:

  • 200 grame telina fiarta
  • 1 catel usturoi
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingura ulei masline

Mod de preparare Mancare de linte verde cu piure de telina :

  1. Se prepata mancarea de linte verde, astfel: intr-o tigaie se incinge uleiul, se adauga ceapa verde, pasta de rosii si 1 lingura apa. Se adauga lintea verde fiarta, patrunjelul si restul condimentelor. Se omogenizeaza rapid cu spatula, se mai lasa 1-2 min. pe foc, dupa care se stinge focul si se asaza capacul pe tigaie, sa se intrepatrunda aromele.
  2. Intre timp se prepara piureul de telina astfel: se asaza toate ingredientele in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza totul cateva secunde, pana cand se obtine un piure fin.
  3. Se serveste mancarea de linte verde pe pat de piure de telina, se decoreaza cu atrunjel verde, ardei gras verde si cateva feliute de rosie.
  4. Se serveste imediat!

Daca stati bine sa va ganditi, au mai ramas ceva banuti din cei 2 euro luati ca reper, ceea ce ne permite si un fruct ca desert sau un copanel de pui pe farfurie.

 

5 Comments

  1. E destul de dureros cand te gandesti la acele statistici. Nu vreau sa generalizez, dar multi dintre cei ce se afla in acele situatii, sunt persoane care poate nu au incercat vreodata sa faca in asa fel incat viata sa fie mai buna.
    Reteta ce a fost postata este una care chiar ar putea concura ca solutie pentru acel program cu masa de 2 euro. Este sanatoasa, destul de consistenta, cam tot ceea ce au nevoie.

    1. da, este foarte dureros si trist…si mi se pune un nod in gat cand ma gandesc la asta, nu pot sa ma uit in ochii unui copil trist si infometat. Am incercat sa echilibrez cat mai bine reteta propusa, de fapt, si noi o consumam des acasa: e gustoasa, simpla si rapida

  2. Si pe mine ma doare sufletul cand vad un copil nemancat sau dezbracat.Din pacate,de cele mai multe ori,parintii sunt cei care se fac vinovati de starea copiilor!…Sa speram ca,punand fiecare cate putin,vom reusi sa punem pe masa acestor copii o paine si maine si mereu…
    Am sa incerc si eu aceasta combinatie de linte cu telina.O zi buna!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: