Ideea acestui simplisim ulei aromatizat mi-a venit pe cand cautam solutii de a-mi pregati singura acasa un ulei delicat de trandafiri. Pana sa gasesc eu o reteta multumitoare, a venit ploaia puternica si mi-a spulberat trandafirii! Insa, cum cineva acolo sus ma iubeste, am primit un maaare buchet de lavanda proaspata si super parfumata, asa ca mi s-a aprins imaginatia si ochii au inceput sa-mi straluceasca brusc: imi voi face ulei aromatizat de lavanda in schimb!
Si pentru ca de multa vreme imi pregatesc acasa si o alta mare varietate de uleiuri aromatizate (si pe care le-ati vazut in retetele mele scrise si video), m-am hotarat sa fac o postare speciala doar cu ele. Am inchise in sticlute ulei aromatizat de busuioc, menta, chili, rozmarin, usturoi cu busuioc, cimbrisor, cu rosii uscate, etc.
La ce folosesc uleiul aromatizat
E foarte simplu: daca vorbim despre uleiul aromatizat cu plante verzi, atunci il folosesc la salate, in prepararea painii, in bruschete, sosuri crude pentru sandvisuri, pesto, paste, peste legumele la cuptor, etc.
Daca vorbim despre uleiul aromatizat de flori (gen lavanda), atunci merge perfect in deserturi preparate termic, carora vreau sa le imprumut o usoara nota de floare. Pana acum, recunosc ca nu l-am folosit decat asa, in prajituri la cuptor, dublate de putina lavanda macinata.
In functie de tipul de ulei folosit in prepararea acestui ulei aromatizat, acesta poate fi utilizat si in cosmetica (pe post de demachiant, ulei hidratant sau ulei de masaj)
Preparare ulei aromatizat de rozmarin, busuioc, cimbrisor, etc.
Avem nevoie de:
- plante aromatice: busuioc, rozmarin, oregani, salvie, cimbru, cimbrisor, chili, usturoi, etc.
- ulei de masline extravirgin
- recipiente sterile
Mod de preparare ulei aromatizat:
- Se poate prepara ulei aromatizat cu un singur tip de planta, sau cu un amestec, la alegere
- Se spala foarte bine plantele alese si se lasa la uscat, de preferat intr-o vaza, astfel incat sa nu mai aiba deloc apa pe ele.
- Se rup frunzulitele plantelor si se asaza in recipientul ales (preferabil din sticla)
- recipientul se umple cu ulei de masline extravirgin pana sus, se inchide ermetic si se pastreaza la rece (in max 1 saptamana este deja aromatizat), scuturandu-se din cand in cand.
- Se strecoara uleiul obtinut, plantele se storc bine de ulei si se arunca. Daca aroma nu este destul de intensa, se trece la inca o infuzare, la fel ca precedenta.
- Daca nu aveti la indemana plante proaspete, uleiul aromatizat se poate prepara si cu plantele in stare uscata, insa mie mi se pare ca nu sunt la fel de aromate ca cele proaspete.
- Dupa ce uleiul a ajuns la intensitatea dorita, acesta se transfera in sticlute inchise la culoare, se inchide ermetic si se pastreaza la rece pana in momentul utilizarii.
Extrasfat: de preferat, pregatiti cantitati mici de ulei aromatizat, pentru a-l avea mereu proaspat la indemana, si pentru a evita riscul rancezirii sale.
Preparare ulei aromatizat de lavanda:
Avem nevoie de:
- lavanda (proaspata sau uscata)
- ulei neutru, deschis la culoare (eu am ales ulei de migdale)
- recipiente sterile
Mod de preparare :
- Prepararea unui ulei aromatizat de lavanda dureaza putin mai mult si e ceva mai migalos, dar merita!
- Daca aveti lavanda proaspata, primul pas este sa desprindeti cu grija florile si umpleti recipientul ales cu flori de lavanda, peste care turnati uleiul ales.
- Inchideti recipientul ermetic si lasati la macerat 2-3 zile, timp in care scuturati recipientul din cand in cand,
- Florile de lavanda ramase se usuca (fie in cuptor la temperatura minima, la deshidrator–varianta mai sigura, fie lent, in spatiu intunecat).
- Se strecoara uleiul de lavanda, florile din ulei se storc bine, dupa care florile se arunca.
- Se iau florile de lavanda uscata si se zdrobesc usor intr-un mojar, sau cu suciroul, pentru a elibera aromele.
- Florile astfel pregatite se introduc in recipientul de dinainte.
- Uleiul ales se incalzeste putin, dupa care se toarna peste flori (daca e nevoie se mai completeaza, pana la umplerea recipientului).
- Se lasa la macerat cel putin 48 ore, timp in care se scutura recipientul din cand in cand.
- Se strecoara din nou uleiul, florile uscate se scurg bine de ulei, dupa care se arunca. daca aroma nu este intensa, se repeta pasii 6-9 de cate ori este nevoie.
- Dupa ce uleiul a ajuns la intensitatea dorita, acesta se transfera in sticlute inchise la culoare, se inchide ermetic si se pastreaza la rece pana in momentul utilizarii.
Extrasfat: inainte de transferul in sticlute inchise la culoare, este bine sa adaugati cateva picaturi ulei vitamina E, pentru o mai buna conservare (asta in cazul in care veti utiliza uleiul in scopuri cosmetice)
Daca va placceste retete de ulei aromatizat, nu ezitati sa le acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti retetele pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ele. Multumesc!
Super idei si eu imi fac esenta de vanilie o sa-mi fac si pentru salate dar pot sa te intreb sticlutele cu pulverizator de unde le-ai cumparat?
Esenta de vanilie se face cu alcool, am si din astea o colectie frumusica! Sticlutele cu pulperizator le-am cumparat din lidl, era o colectie de uleiuri cu diferite arome (chimice, de altfel)…Eu am aruncat uleiurile acelea (oricum, au fost foaaarte ieftine) si am refolosit sticlutele 🙂 Am mai vazut pe la magazinele de cosmetice, gen Sephora, sticlute cu pulverizator, foarte utile.
Cauta pe net „sticlute cu pulverizator” si o sa gasesti mai multe oferte.
Buna idee cu Sephora mersi!
cu drag! uitandu-ma pe acolo, mi-a venit ideea reutilizarii acelor sticlute!
[…] iubirile mele discrete, iar anul acesta am avut parte de un rasfat extraordinar: muuuulte, multe flori de levantica frumoase si parfumate, pe care le-am pastrat cu […]
interesant o sa incerc si eu
Nota 10 ✌️
Interesant, o sa incerc si eu.Multumesc.
cu drag!
Dar daca presez bine frunzele de oregano pana obtin un suc .si apoi amestec cu uleiul de masline ..nu obtin ulei de oregano ? Uleiul de masline in compozitie e pentru conservarea uleiului de oregano ?
Da, e pentru conservare si infuzare
10 steluțe din partea mea. Sunt foarte bune am sa îl încerc și eu
<3
Mulțumesc frumos pt rețete, sfaturi!
Cu placere!