Saratele cu ovaz si cascaval

share on:
Saratele cu ovaz si cascaval

Aceste saratele cu ovaz si cascaval nu sunt altceva decat o alta idee de-a mea pentru a utiliza cumva excesul de maia. Am mai povestit despre faptul ca nu prea vreau sa-l arunc, asa ca il incorporez in tot felul de blaturi, biscuiti, grisine, etc. Darius e foarte incantat cand fac acest lucru, uneori ma si ajuta bucuros, alteori ma lasa sa ma joc doar eu in bucatarie.

Cert e ca de data aceasta nu m-am simtit in stare sa rulez la grisine si m-am gandit sa si fac putina ordine in cutia de branzeturi. Asa am ajuns sa va prezint astazi saratelele mele cu ovaz si cascaval, niste vedete de-a dreptul! Abia am apucat sa le fotografiez frumos si sa vi le arat si voua. Cutia mi-a zburat din maini cat ai zice „Saratele!” Si dusa a fost, direct in camera lui Darius. Am rasuflat usurata ca am mai reusit sa identific o reteta pe lista acceptarilor lui.

Reteta Saratele cu ovaz si cascaval

Saratele cu ovaz si cascaval 2

Ingrediente pentru Saratele cu ovaz si cascaval:

  • 1oo grame maia de secara (eu am folosit maia salbatica, dar se poate prepara si cu drojdie obisnuita, prin amestecarea a 3-5 grame drojdie cu apa si putina faina, dupa care se lasa la dospit; consistenta acestei maiale trebuie sa fie ceva mai densa, nu lichida–cam ca aluatul de briose)
  • 100 ml apa
  • 1 lingura ulei masline
  • 150 grame cascaval ras
  • 150 grame telemea sarata rasa
  • 1 lingura chimen (eu am folosit un chimen foarte aromat)
  • 2 lingurite seminte negrilica (optional)
  • 650 grame faina de ovaz + faina de ovaz pentru presarat masa de lucru (in total eu am folosit cca 725 grame faina de ovaz)

Mod de preparare Saratele cu ovaz si cascaval:

  1. Intr-un bol se dizolva maiaua in apa, dupa care se adauga uleiul si branzeturile rase (eu n-am mai adaugat sare, deoarece am considerat ca nu mai e cazul)
  2. Se omogenizeaza si se adauga chimenul si negrilica. Se omogenizeaza.
  3. Se incorporeaza faina, putin cate putin, pana cand la final se va obtine un aluat (nu este la fel de fin si elastic precum cel facut cu faina alba, deoarece continutul de gluten din faina de ovaz este scazut).
  4. Se lasa aluatul la odihnit 30 min, dupa care se poate framanta si intinde cu sucitorul pe masa infainata bine.
  5. Se decupeaza cu un un decupator de fursecuri, se inteapa cu furculita (pentru a nu „face burta” la copt) si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. (sfat: cu cat foaia de aluat va fi mai subtire intinsa, cu atat saratelele vor fi mai crocante)
  6. Saratelele cu ovaz si cascaval astfel obtinute se coc la foc moderat (85 grade) pana cand se rumenesc usor la suprafata si capata o consistenta crocanta.
  7. Saratelele se scot pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se pot consuma, sau se pastreaza in pungi de hartie pana la momentul utilizarii.

Pofta buna!

Saratele cu ovaz si cascaval 1

Daca va place aceasta reteta, Saratele cu ovaz si cascaval, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

 

2 Comments

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: