Chipsuri din Kale

share on:
chipsuri din Kale

Chipsuri din Kale

Am povestit de cateva ori despre faptul ca am gasit frunze de Kale si in Brasov, chiar produse local. De atunci, sunt nedespartita de dna care le aduce si, ori de cate ori trec prin piata Dacia, trec negresit pe la taraba dansei si ma aprovizionez. Nu doar cu Kale, ci cam cu tot ce vinde! Stiu cat de proaspete sunt legumele si verdeturile aduse din Stupini si cultivate cu drag de dumneaei!

Si pentru ca am tot primit intrebari referitoare la retetele in care folosesc frunzele acestea minunate de Kale, voi incepe usor-usor sa le si public. Nu am facut asta pana acum, deoarece mi s-a parut ceva mult prea banal si simplist.

De curand am descoperit si noi chipsurile din Kale! Eu le ador, iar juniorul s-a infipt rapid in ele! Sotul nu e foarte incantat, deoarece „prea au gust de chisuri”, cu care el nu se impaca nicicum. Insa, din nou, sunt fericita ca juniorul s-a atasat de ele. Si asa impacam si capra si…varza, la propriu!

Daca nu stiti exact cam ce sunt aceste kale, va spun ca sunt o varietate de varza (mai curand seamana cu varza salbatica) crescuta exclusiv pentru frunze, nu formeaza capatana. Ca multe plantute pe care le cunoastem, si varza kale este de mai multe tipuri si soiuri. Eu insami am cumparat trei soiuri diferite si toate au fost excelente. Au un miros puternic de varza (evident!), dar gustul nu este atat de pregnant. Se foloseste atat cruda, in salate, smoothie, sucuri naturale de legume, etc., cat si gatita: in supe si ciorbe, in mancaruri de Kale (gen mancare de spanac, ori stevie am intalnit-o). Posibilitati sunt nenumarate, doar Kale sa fie!

Reteta Chipsuri din Kale

chipsuri din Kale 1

 

Ingrediente pentru Chipsuri din Kale:

  • 1 legatura frunze de kale (aprox 200 grame in cazul meu)
  • 2 linguri ulei masline
  • 1 lingura pudra fulgi de drojdie inactiva (optional–pentru aroma de branza)
  • 1/2 lingurita sare (neiodata in cazul meu)

Mod de preparare Chipsuri din Kale:

  1. Frunzele de kale se spala printr-un jet de apa rece, dupa care se usuca prin tamponare cu servetelul
  2. Se desprind frunzele de Kale de pe nervuri (nervurile se arunca), dupa care se rup in bucati de marimea unor chipsuri (se rup cu mana)
  3. Frunzele astfel pregatite se transfera intr-un bol, se adauga uleiul de masline, sarea si pudra din fulgi de drojdie inactiva (daca doriti, puteti adauga si boia dulce, iute sau afumata, chili, etc)
  4. Se amesteca bine, cu mainile, astfel incat uleiul si condimentele sa se repartizeze cat mai uniform pe bucatile de Kale
  5. Frunzele astfel pregatite se asaza, intr-un singur strat, in tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit (150 grade).
  6. Chipsurile din kale se coc la 150 grade, 15-20 min, iar pe la jumatatea timpului de stat in cuptor, se intorc.
  7. La final, chipsurile din kale vor deveni foarte crocante, uscate foarte bine si vor avea un sunet specific chipsurilor, iar gustul–asemanator.
  8. Chipsurile din kale se consuma in max 2-3 ore de la preparare, altfel se vor inmuia.

Pofta buna!

chipsuri din Kale preparare

 

 

2 Comments

  1. Buna ziua,
    Ma ajutati va rog cu un nr de tel al dnei de la piata sau unde anume o gasesc, poate o pagina de facebook.
    Sunt din Brasov.
    Multumesc????

    1. Buna ziua! Imi pare rau, dar nu am niciun contact al dansei, nu obisnuiesc sa deranjez producatorii in vreun fel. In plus, nu am mai ajuns pe acolo de niste multi ani, reteta a fost postata cu multi ani inainte de pandemie.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: