Gem de smochine fara zahar

share on:
gem de smochine fara zahar

Astazi vin cu o reteta de care eu sunt foarte incantata: gem de smochine fara zahar. Si nu pentru ca acest gem este fara zahar, ci pentru ca ador smochinele. Ori de cate ori se apropie sezonul lor, le caut peste tot si nu ma las pana nu-mi fac un mic stoc acasa.Si imi plac smochinele proaspete mai mult decat cele deshidratate!

Din fericire pentru mine, anul acesta am avut ocazia sa-mi aduc din vacanta o micuta comoara: o ladita intreaga de smochine proaspete si zemoase, coapte foarte bine si oferite cu zambete largi de catre culegatorii locali, prea obisnuiti cu ele.

Imediat ce am ajuns acasa, nici bine n-am despachetat, ca m-am si apucat de treaba: am ales smochinele cele mai coapte si le-am pus in oala, pe foc, pentru acest gem de smochine fara zahar. O alta parte de smochine intregi si frumoase au ajuns in deshidratoare, pentru ca apoi sa fie pastrate in miere. Iar ultima parte, doar cateva dintre ele, au ramas in frigider pentru alt deliciu.

Revenind la gemul de smochine fara zahar de acum, veti observa ca nu iese prea dulce (poate unii dintre voi nu sunteti obisnuiti cu lipsa zaharului din gemuri), dar pentru noi e mai mult decat perfect. Bananele nu sunt obligatorii, eu le-am pus pentru parfum…si pentru ca oricum erau foaaarte coapte si nu aveam timp de ele.

Daca insa, veti considera ca gemul acesta mai are nevoie de ceva „dulceata”, in momentul utilizarii il puteti amesteca usor cu indulcitorul preferat. Si ii mai puteti adauga la fiert si aromele preferate: vanilie, ghimbir, cuisoare, cardamom, etc.

Reteta Gem de smochine fara zahar

gem de smochine fara zahar 1

Ingrediente pentru acest Gem de smochine fara zahar:

  • 2 kg smochine foarte bine coapte
  • 2 banane foarte bine coapte (optional)
  • zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare Gem de smochine fara zahar:

  1. Smochinele se spala sub jet de apa rece
  2. Smochinele se taie bucati (sau se rup cu mana, cum am facut eu) si se asaza in oala
  3. Se adauga si bananele feliate si zeama de lamaie
  4. Se amesteca usor si se pun sa fiarba la foc mic, amestecand constant, sa nu se prinda de fund (practic, procedeul este asemanator cu cel de preparare al magiunului nostru binecunoscut)
  5. Cand se ajunge la consistenta dorita (eu am lasat sa fiarba pana cand s-a evaporat aproape toata zeama fructelor), se stinge focul.
  6. Gemul de smochine fara zahar se toarna fierbinte in borcane fierbinti si sterilizate bine in prealabil.
  7. Se Inchid borcanele si se asaza 10 min. cu fundul in sus, sa se formeze vidul.
  8. Se intorc in pozitia normala si se lasa la racit lent, in paturi (dunst).
  9. A doua zi, gemul de smochine fara zahar se poate transfera in camara. Daca se respecta procedura de sterilizare si gemul este fiert destul (pana cand este foarte dens), el va rezista pana in iarna.

gem de smochine fara zahar preparare

Daca va place aceasta reteta, gem de smochine fara zahar, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

16 Comments

  1. Multumesc pentru reteta! Este extrem de binevenita, caci incerc sa elimin zaharul complet din alimentatia mea. Fructele au destul zahar pentru a compensa necesarul zilnic. Momentan citesc cartea unei ziariste londoneze, care are si multe retete fara zahar. Datorita ei am hotarat sa renunt definitiv la zahar. Urmarile sunt neasteptat de bune pentru sanatate.

  2. Este suficientă pt.fiert zeama de la lamaie? Pt.ca celelalte fructe nu au deloc zeamă.
    Mulțumesc pt.raspuns

    1. Buna! Eu le tin in cuptorul incins, cu focul la minim 15-20 minute. Neaparat e nevoie de capace noi (de cele mai multe ori, garniturile lor nu sunt cele mai fericite in procesul de sterilizare, care se face impreuna cu borcanele lor).

  3. Am primit multe smochine astăzi și chiar nu stiam cum să le fac gem sau dulceata.
    Sunt f. încântată de rețeta dv. fără zahar potrivită și pentru diabet. Vă mulțumesc frumos.

  4. Sunt inca pe drum..
    Ne intoarcem din concediu… cu o ladita de smochine in portbagaj!
    Asadar, multumesc pentru reteta! Obligatoriu trebuie sa le pregatesc in seara asta! (Si eu ador smo hinele sub orice forma!)

  5. Smbata mi am propus si eu am 4 kg de smochine din smochinul meu din curte am sa va scriu cum a iesit.

  6. Bună ziua! Și eu am primit o cutie cu smochine și ma pregătesc sa le prepar chiar acum. Am sa fac și Dulceață, dar și gem, ambele le fac fara zahar. Sper sa îmi iasă bine. Mulțumesc mult pentru sfat. Va comunic cum au ieșit! Zi buna sa avem!

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: