zacusca de bame

Zacusca de bame

Zacusca de bame este a doua mea descoperire fenomenala din vara aceasta, in materie de bame. M-am indragostit iremediabil de ele! Cand le gasesc, imi scanteiaza ochii, la fel de tare ca atunci cand gasesc smochine proaspete. Poate pentru voi asta nu inseamna mare lucru, dar pentru mine e pur si simplu „wow”, e gustul verii!

Va povesteam cum mi le-am adus pe ale mele bame de peste mari si tari, tocmai pentru ca eu locuiesc la munte, unde nu am norocul sa le gasesc proaspete. Asadar, este usor de inteles de ce le iubesc atata! Si tocmai cand spuneam eu ca la Brasov nu se gasesc bame absolut deloc, tocmai am dat cu nasul de congelatoarele din supermarketuri, care le comercializau. Si apoi le-am vazut si pe rafturi, gata conservate.

Asadar, daca nu aveti bame proaspete, dar vreti sa incercati zacusca de bame, sau alte preparate cu bame, le puteti incerca si pe cele prezentate mai sus. Pe cele congelate ar trebui sa le lasati la decongelat intai. Pe cele conservate in borcane trebuie sa le adaugati la sfarsit in mancare, deoarece sunt deja fierte. Avantajul in aceste ultime doua situatii este ca ele sunt gata curatate.

Reteta Zacusca de bame

zacusca de bame 1

Zacusca de bame

  • 1 kg bame
  • 3 cepe medii
  • 200 grame masline verzi (picante in cazul meu)
  • 75 ml ulei (eu am pus ulei de masline)
  • sare (pieper, chili, dupa gust)
  • 350 grame ardei copti taiati marunt
  • 500 ml suc de rosii
  • 350 grame vinete coapte taiate marunt
  • apa (2-3 linguri otet pentru „imbaierea” bamelor)

Mod de preparare Zacusca de bame:

  1. Bamele se trec printr-un jet de apa, dupa care se scurg bine.
  2. Se taie cu grija coditele bamelor, pentru ca acestea sa ramana intregi  (atentie sa nu spargeti bacele, altfel ele vor lasa un lichid mucilaginos si sunt cam compromise). Eu am taiat si foarte putin din varful bamelor, tot cu grija sa nu le sparg.
  3. Bamele se plonjeaza intr-un bol cu apa, in care am adaugat otetul, in prealabil. Bamele vor sta in aceasta „baie” cca 30 min., timp in care vor mai elimina o parte din mucilagiile specifice (nu va speriati daca apa va deveni usor „baloasa”, e in ordine).
  4. Intre timp, pregatim restul ingredientelor: ceapa se curata si se taie marunt, dupa care se caleste intr-un vas incapator, in uleiul de masline, pana cand devine translucida.
  5. Se adauga ardeii copti tocati, impreuna cu vinetele coapte, tocate si ele.
  6. Se omogenizeaza, se lasa pe foc cca 3 min., dupa care se adauga sucul de rosii.
  7. Urmatorul pas este adaugarea bamelor, scurse din apa cu otet si clatite bine in apa rece. Aveti si posibilitatea fierberii bamelor separat, la aburi sau in apa cu sare, si sa le adaugati la sfarsit. Eu insa prefer prima varianta, deoarece cred eu ca aromele se imbina mai bine asa.
  8. Zacusca se fierbe incet, la foc mic, amestecand foarte usor din cand in cand, cu grija sa nu se sparga bamele. Zacusca de bame este gata atunci cand uleiul se ridica la suprafata.
  9. Se adauga si maslinele,se omogenizeaza si se mai lasa pe foc inca 5 min.
  10. Zacusca de bame se toarna fierbinte in borcane fierbinti, sterilizate bine in prealabil. Daca doriti, puteti adauga si un strat de ulei deasupra sa, pentru a impiedicapatrunderea aerului. Borcanele se inchid etans si se lasa la racit lent, in paturi. Daca nu ati adaugat un guler de ulei in borcane, atunci le puteti intoarce cu fundul in sus pentru cca 10 min., sa se formeze vidul, dupa care borcanele se reasaza in pozitia lor normala. Se lasa la racit lent, in paturi, pana a doua zi.

Pofta buna!

Daca va place aceasta reteta, Zacusca de bame, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

7 comentarii

  1. Iata ceva cu totul deosebit!Excelenta aceasta zacusca!Imi plac bamele la nebunie si,ma pot lauda ca stiu sa la prepar asa incat,toti cei care au mancat bame la mine si care pana atunci nu voiau sa auda de ele,si-au schimbat parerea.E adevarat ca, daca prima data cand mananci bame,mananci la cineva care nu stie sa le prepare,chiar ca nu-ti mai trebuie niciodata!Chiar voiam sa fac saptamana asta bame,mancarea clasica de bame.Am sa iau mai multe si am sa incerc zacusca asta.Multumesc pentru reteta.

  2. Pfuuu … cred ca am descoperit reteta cam tarziu. Nu stiu daca mai gasesc bame acum … dar o pun bine-bine la favorite si la anul siguuuur va fi vedeta camarii mele pt iarna! 🙂

    • se mai gasesc inca, in Obor…le-am vazut in weekend. Ceea ce a fost o noutate pentru mine a fost sa vad si bame rosii. In lipsa de bame proaspete, le poti folosi si decongelate 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.