Nu de multi ani am inceput sa pregatesc si eu acesti ardei iuti umpluti cu feta la borcan. Pentru mine, ei reprezinta mai mult decat o simpla conserva de branza, ci chiar un aperitiv delicios.
Ii servesc pe platouri asortate cu diferite aperitive la sarbatori. De asemenea, ne mai rasfatam cu cativa ardei iuti umpluti cu feta la borcan la micul dejun, alaturi de o simpla omleta si cateva legume proaspete. Variante sunt multe, puteti sa taiati ardeii iuti umpluti cu feta in bucatele si sa-i adaugati intr-o salata, de exemplu. Pe restul posibilitatilor combinatorii va las sa le descoperiti si voi!
Reteta Ardei iuti umpluti cu feta la borcan
Ardei iuti umpluti cu feta la borcan
- 25-30 buc. ardei iuti rotunzi
- cca 750 grame branza feta
- 4-5 catei usturoi romanesc (insist sa fie romanesc, cu cateii mai micuti dar gustosi–daca folositi usturoi chinezesc sau din Spania, vor da un gust neplacut preparatului–mie imi aduce a gust de ranced)
- ulei (de masline/ floarea soarelui/nuca, etc. cu care umplem borcanele cu ardei)
- ierburi aromatice: 2-3 fire busuioc (cateva fire oregano, cateva ace/ramurele micute rozmarin))
Mod de preparare Ardei iuti umpluti cu feta la borcan:
- Ardeii se spala sub jet de apa rece, dupa care se sterg usor.
- Ardeilor li se taie cate cu capacel (care se arunca), iar cu o lingurita si muuulta rabdare se curata de cotoare si seminte (recomandabil este sa purtati manusi, deoarece capsaicina din ardeii iuti provoaca dureri ale mainilor; de asemenea, atentie la ochi: nu tineti ardeii prea aproape de ochi, deoarece exista riscul sa sara stropi)
- Ardeii se scutura foarte bine, sa nu ramana seminte in ei, dupa care se lasa deoparte.
- Separat, branza feta se asaza in vasul unui mixer.
- Se adauga cateii de usturoi curatati si jumatate din cantitatea de ierburi aromatice.
- Se mixeaza crema de branza pana se obtine o crema fina.
- Cu ajutorul unei lingurite se umplu ardeii cu aceasta crema de branza feta si se asaza in borcane sterilizate bine in prealabil (borcanele pot fi reci sau caldute)
- Ardeii nu se forteaza in borcan, deoarece se vor rupe, dar nici nu se lasa prea „liberi”.
- Printre ardeii iuti umpluti cu feta se asaza ierburi aromatice, eventual boabe de piper, catei mici de usturoi, etc., in functie de cat de aromati va doriti ardeii.
- Se incalzeste uleiul ales (nu se incinge–sa ajunga la 35-40 grade) si se toarna peste ardeii iuti umpluti cu feta.
- Se pun capacele si se lasa la macerat 1 saptamana la temperatura camerei, dupa care se transfera la rece (eu le-am pus in frigider, dar le puteti duce si in beci)
Daca va place aceasta reteta,Ardei iuti umpluti cu feta la borcan, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!
O idee originala! Nu m-as fi gandit! Merita incercata! Inventiva esti fata draga! <3
Sunt foarte gustosi! Nu pot sa spun ca i-am inventat eu, dar…am vazut o poza pentru reclama pe geamurile unui magazin; nu am gasit reteta atasata, sau ceva asemanatorm asa ca am facut ce m-a taiat pe mine capul :))
Din păcate soiul ăsta de ardei iuți nu se găsește oriunde, în România…În ce zone se cultivă?
nu stiu sa spun, eu i-am cumparat din piata
Spune-mi te rog, dupa cat timp se pot manca? Multumesc.
eu am desfacut primul borcan dupa aprox 3 saptamani
Multumesc. Eu am pus ulei de fl. soarelui ca de masline nu imi place si daca-l tin in frigider se solidifica, apoi trebuie sa-l las la caldura, iarasi la rece si nu cred ca e bine. Te pup.
da, se solidifica, asa este! ideea este ca lasi borcanelul la caldura, sa se topeasca uleiul, dar se consuma tot borcanelul odata
Bună ziua, doamna Diana!
De unde ați cumpărat dumneavoastră aceste borcanele?
După cum vad sunt in jurul a 200 mililitri
Dacă îmi puteți spune?
Mulțumesc frumos!
Buna ziua! Acelea sunt borcane cumparate cu iaurt in ele, de la Artesana. Sunt disponibile in doua marimi diferite. Sper sa va ajute!
Bună seara.
Aș dori să știu dacă această rețetă de conservare, se pretează pe termen lung, sau ardeii se consumă imediat după macerare?
Mulțumesc 🙂
Bună seara! Eu nu i-am ținut mai mult de 6 luni. Nu știu mai mult de atât.
Draga Dia, Am vazut in mag.si precis si tu in caserole acesti ardei si in altele ciuperci umplute. Am cumparat din fiecare cate 1. Cea cu ardei pe care as fi recunoscut-o a fost departe de gustul minunat al retetei tale. Nu se compara. Am mancat si cu ciuperci…asa si asa. Dar as dori sa fac cu ciuperci umplute.Oare pot fix dupa aceasta reteta?Am cumparat de toate si voi incerca dupa reteta ta. In caserola cu ciuperci erau si niste masline-nimic grozav. Oare crude ciupercile? Nu pareau.
Buna Sanda! Sa stii ca nu am cumparat niciodata aperitivele acelea de la Mega, de fapt, de nicaieri. Nu prea stiu care este diferenta dintre preparate.Nu am inteles ce vrei sa faci cu ciupercile umplute…sa le pui si pe ele in ardei…sau cum?
Eu le-am luat de la Lidl. Nu,.. sunt separat fix ca ardeii (numai ca la ei sunt in caserole mici de plastic.).O sa incerc fix reteta cu ardei a ta, dar ma intrebam daca sa le dau un clocot ciupercilor. Acolo nu pareau, era intinsa pielicica.hahaha. Te voi anunta ce prostie fac. Am citit ce contine cand am luat, dar in afara de ulei ms. verdeata, tot E-uri. Multumesc. Pupici.
cu drag! eu as zice sa le oparesti, totusi, inainte. Ciupercile sunt foarte bune si crude, marinate, dar nu stiu cat de obisnuita esti tu cu aroma lor intensa. Astept impresii!
Buna ziua.Am facut si eu aceasta reteta si este f.buna este prima data cind o fac si asi vrea sa stiu daca se pastreaza mai mult timp in beci fara sa fermenteze.Multumesc.
Buna ziua. Da, se pastreaza bine si in beci. Conditia este ca ardeii sa fie bine acoperiti de ulei; acesta actioneaza ca o bariera si nu lasa aerul sa intre, astfel incat acestia nu vor fermenta.
Sunt grozavi! Big like!
<3
[…] mai amintiti ardeii mei iuti umpluti ce feta, da? Ei bine, azi ii aduc si pe „fratii” lor, acesti frumusei si colorati Ardei iuti […]
[…] in care se pregateste in mod traditional (sagani). Saganaki se face in mod traditional prajind branza feta, kefalotiri, sau, in unele zone, chiar haloumi.Totusi, este foarte cunoscuta si posibilitatea de a […]