sos de ciuperci cu legume pentru pizza

Sos de legume cu ciuperci pentru pizza

Acest sos de legume cu ciuperci pentru pizza a intrat pe lista scurta a preferintelor juniorului, yeeeey! Ori de cate ori am parte de cate-o reusita din asta, ma felicit in gand, zambesc laaarg si notez in calendar. Vorbesc serios! Si asta pentru ca mofturiciul meu e chiar cel mai…mofturici! Si isi schimba des preferintele: adica azi vrea ceva, iar maine nu-i mai trebuie!

Si mai are un simt special: reuseste sa ghiceasca rapid si cu cea mai mare exactitate ce NU am in casa, si EXACT AIA vrea! Si daca se intampla sa „execut” a doua zi cerinta speciala si arzatoare de „ieri”, ghiciti ce? Nu-i mai trebuie, evident!

Asa ca…am schimbat si eu foaia: de multe ori nu-l mai intreb dinainte, si ii servesc mancarea direct. Adica il pun in fata faptului implinit. Si incerc sa ghicesc eu din timp cam ce ar prefera si ar accepta sa manance din „noutati”. Doar seara il mai intreb ce-ar dori sa manance la cina, si atunci ii trebuie o vesnicie sa se hotarasca.

Noroc ca are totusi, o „baza” de alimente pe care le accepta…si de acolo incep eu sa construiesc (si sa mai adaug cate ceva nou, pe ici-pe colo). In final, incercam sa ne acomodam cu tot ce se poate si sa gasim calea de mijloc.

Intorcandu-ne la acest sos de legume cu ciuperci pentru pizza de fata, ei bine, el il cunoaste ca „sosul rosu pentru pizza” si il adora. Ba chiar il iubeste si-n pizza, paste, sau pur si simplu adaugat in shaorma lui preferata. Si il mai adaug eu si-n mancarurile de legume, ca ingredientul meu secret.

Reteta Sos de legume cu ciuperci pentru pizza

sos de legume cu ciuperci pentru pizza 1

Sos de legume cu ciuperci pentru pizza

  • 1 ceapa mica
  • 2 catei usturoi
  • 1 dovlecel mic
  • 2 ardei grasi rosii
  • 300 ml suc de rosii
  • pudra de verdeturi uscate (eu am folosit un amestec de cimbru, oregano, maghiran si busuioc)
  • 250 grame ciuperci fierte si scurse bine (sau din conserva)
  • sare (piper dupa gust)
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare Sos de legume cu ciuperci pentru pizza:

  1. Se curata ceapa si s etoaca marunt.
  2. Cateii de usturoi se curata si se taie rondele
  3. Dovlecelul se spala, se sterge cu servetelul si s etaie cubulete (eu am lasat si coaja)
  4. Ardeii grasi se spala, se curata de seminte si cotoare si s etaie cubulete.
  5. Se incinge uleiul si se adauga ceapa, care se lasa la gatit pana devine sticloasa.
  6. Se adauga usturoiul si la cateva secunde distanta si ardeiul gras si dovlecelul.
  7. Se gatesc legumele inca 2-3 min, dupa care se adauga ciupercile si sosul de rosii.
  8. Se omogenizeaza, se pune capacul si se lasa la fiert cca 10 min, pana cand toate legumele sunt moi.
  9. Se adauga condimentele, sare asi piperul.
  10. Compozitia obtinuta se lasa la racit, iar dupa ce ajunge la temperatura camerei, se mixeaza in blender pana se obtine un sos foarte fin.
  11. Acest Sos de legume cu ciuperci pentru pizza se poate utiliza imediat, sau se pastreaza la rece, in recipiente de sticla inchise etans, dar nu mai mult de 3-4 zile. De asemenea, in perioada toamnei, puteti pregati acest sos de legume cu ciuperci in cantitati mai mari si sa-l turnati fierbinte in borcane sterilizate corect, inchideti etans si intoarceti borcanele cu fundul in sus 10 min., dupa care lasati sa se raceasca lent in paturi si transferati borcanele in camara. Sosul va rezista foarte bine peste iarna (o alta sugestie ar fi sa turnati un guler de ulei in borcane, dupa care sigilati borcanele si lasati la dunst, fara sa le mai intoarceti cu fundul in sus, sau pur si simplu puteti steriliza inca o data in cuptor sau pe baie de aburi)

Daca va place aceasta reteta, Sos de rosii pentru pizza si paste, nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

3 comentarii

  1. Imi place!Pe vremuri,cand nu se gasea de nici unele,gospodinele inventau tot felulde minuni.Faceam si eu ceva asemanator,foarte gustos si bun la toate,dar puneam si morcv si telina,si frunze de telina,rosii,ardei,gogosari…nu mai stiu,dar era foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.