Tort cu ciocolata si zmeura

share on:
tort cu ciocolata si zmeura 2

Am pregatit acest tort cu ciocolata si zmeura de Revelion din doua motive: in primul rand, trebuia sa testez reteta de blat, pentru un proiect mai mare, si apoi, pentru ca adoram ciocolata! Cand spun „tort” in mintea mea se contureaza instantaneu un tort negricios, pliiiiin de ciocolata. Abia la mai multe cautari prin minte apar si fructele, vanilia, frisca.

Si ca sa echilibram putin lucrurile (adica dulcele-amarui al  ciocolatei) am strecurat si putina zmeura din congelator. Avand si albus de ou ramas stingher prin frigider, dupa preparatele de sarbatori, am strecurat si un blat fin de bezea. Cam asa s-a nascut acest tort cu ciocolata si zmeura, singurul „dulce” de pe masa noastra de Revelion, dupa ce, de Craciun, ne-am bucurat de prajituri cu foi si crema caramel, Oreo de casa si cel mai pufos cozonac de pana acum!

Asadar, e de la sine inteles de ce acum am ales doar acest tortulet (mic, da’ concentrat!) intens si surprinzator. Oricum, l-am dat gata chiar mai repede decat am fi crezut! Intelegeti voi de ce!

Reteta Tort cu ciocolata si zmeura

tort cu ciocolata si zmeura sectiune 2

Tort cu ciocolata si zmeura

Tort micut de casa, cu crema de ciocolata, blat subtire de bezea si zmeura

  • Pentru blatul de cacao (in tava cu diametrul de 19 cm)
  • 3 oua
  • 1 varf cutit sare
  • 40 grame faina alba de grau (tip 000)
  • 35 grame amidon
  • 25 grame cacao
  • 2 linguri ulei
  • semintele de la 1 pataie vanilie
  • Pentru blatul de bezea:
  • 1 lbus de ou
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • Pentru crema:
  • 350 grame smantana 30 % grasime (am vrut sa cumpar frisca lichida naturala, dar nu mai era, asa ca am folosit smantana obisnuita–a mers perfect)
  • 50 grame zahar pudra
  • 200 grame ciocolata amaruie (55% masa de cacao)
  • 50 grame zmeura (eu am folosit-o direct congelata)
  • Pentru finisare:
  • bomboane de ciocolata (ale mele au fost cu rom si cocos
  • stafide in ciocolata

 Preparare blat de bezea pentru  Tort cu ciocolata si zmeura:

  1. Se incepe cu prepararea blatului de bezea: intr-un bol curat se mixeaza albusul cu sare, pana isi dubleaza volumul, dupa care se adauga zahar,putin cate putin, in timp ce mixerul isi continua activitatea la viteza maxima. Dupa ce s-a adaugat jumatate din cantitatea totala de zahar, se adauga zeama de lamaie si se continua mixarea, pana se termina de adaugat tot zaharul pudra. la final se va obtine o bezea tare, ca AICI.
  2. Se traseaza un cerc cu diametrul putin mai mica decat tava de copt (17 cm in cazul meu) pe hartie de copt.
  3. Se asaza hartia de copt in tava, cu desenul in jos.
  4. Bezeaua se asaza intr-un sac a poche si se umple cercul format (nu e nevoie de un cerc mai mare desenat, deoarece bezeaua creste la copt)
  5. Bezaua se coace la foc minim, iar daca aveti cuptor cu gaz, lasati usa intredeschisa, sa se ventileze
  6. Bezeaua este gata cand devine sfaramicioasa. Secretul este sa nu o scoateti imediat din cuptor, deoarece se va desumfla si va crapa (am patit-o eu, cu alta ocazie); cel mai bine este sa lasati bezeaua sa se raceasca lent, in cuptorul inchis.

Preparare blat de cacao pentru Tort cu ciocolata si zmeura:

  1. Se incinge cuptorul si se pregateste tava de copt: se tapetea fundul ei cu hartie de copt, iar marginile (detasabile) se ung cu ulei/unt si se tapeteaza cu putina faina/cacao
  2. Intr-un bol se cerne faina, se adauga amidonul si pudra de cacao si se amesteca usor
  3. Intr-un alt bol curat se mixeaza ouale intregi cu sare, pana isi dubleaza volumul (eu am folosit robotul in acest sens).
  4. Se adauga zaharul si se continua mixarea, la viteza mare, pana cand se dizolva zaharul, iar ouale au devenit albicioase, spumoase si au crescut mult in volum.
  5. Se adauga uleiul si se mixeaza inca 20-30 sec pentru omogenizare.
  6. De acum lasam mixerul deoparte si incepem sa incorporam solidele (adica faina cu amidon si cacao), cate 2-3 linguri odata, amestecand usor, cu spatula, cu miscari de sus in jos; in acest mod se incorporeaza bine faina, fara ca aerul din oua sa se piarda.
  7. Se toarna compozitia in tava pregatita si se introduce imediat in cuptorul preincalzit.
  8. Primele 10 min se lasa focul la 180 grade, dupa care se coboara la 160 grade si se lasa blatul la copt pana trece testul scobitorii (atentie: nu se deschide usa cuptorului in primele 15-20 min., altfel se va lasa blatul)
  9. Blatul se lasa 5 min la racorit in tava, dupa care se scoate usor din forma si se lasa la racit pe un gratar.
  10. Dupa racirea completa, blatul se feliaza in 2-3 felii, pe lat, dupa dorinta.

Preparare crema de ciocolata pentru Tort cu ciocolata si zmeura:

  1. Ciocolata se topeste pe baie de aburi, inpreuna cu 50 grame smantana (si daca doriti, 1-2 linguri ulei–eu nu am mai adaugat). daca vi se pare prea groasa si densa ciocolata topita, ii puteti adauga 2 linguri apa fiarta, apoi omogenizati imediat–astfel, ciocolata va deveni mult mai „ascultatoare” si matasoasa.
  2. Se lasa la racorit ciocolata topita, amestecand din cand in cand, sa nu prinda crusta–este nevoie sa ajunga la temperatura camerei, dar care sa fie totusi, curgatoare.
  3. Separat, smantana se mixeaza bine cu zaharul pudra, pana isi dubleaza volumul, exact ca frisca obisnuita (atentie sa nu o bateti prea mult, sa nu se taie–ci atat cat sa aiba tinuta)
  4. Se adauga ciocolata topita in fir subtire, in timp ce mixerul isi continua activitatea.
  5. La final, se va obtine o crema fina de ciocolata.

Montare  Tort cu ciocolata si zmeura:

  1. Se imparte crema in patru parti egale
  2. Se asaza pe platou primul blat, se asaza un prim strat de crema, peste care se presara putina zmeura
  3. Se asaza blatul urmator, peste care se asaza crema si zmeura.
  4. Urmatorul blat este bezeaua, care se acopera cu crema de ciocolata si putina zmeura.
  5. La final, se asaza ultimul blat de cacao (capacul)
  6. Tortul se imbraca intr-un strat fin de crema de ciocolata, apoi se decoreaza cu bomboanele de ciocolata si stafide in ciocolata.
  7. Se lasa la rece pana in momentul servirii, dar minim 2 ore.

tort cu ciocolata si zmeura preparare

Daca va place aceasta reteta,Tort cu ciocolata si zmeura, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

1 Comment

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: